Video Medicamentele luate după ureche ne fac mai mult rău decât bine. Românii, pe locul 3 în UE în ceea ce priveşte abuzul de antibiotice
Ne tratăm singuri prea mult şi deloc eficient. Iar medicamentele luate după ureche ne sunt mai mult duşman decât prieten. Medicii infecţionişti de la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara avertizează că România se află pe locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte abuzul de antibiotice.
Farmaciile sunt acum la tot pasul. Şi toate sunt mereu pline. Doar că mulţi dintre pacienţi se tratează după ureche şi-şi transformă dulapurile din case în mici spiţerii. Orice ca să evite spitalele. Nelipsite, dar posibil fatale, în lipsa unei recomandări medicale. "Un pacient care a luat de-a lungul anilor antibiotic, de mai multe ori, din diverse motive, că a primit el o prescripţie, că s-a automedicat, îşi modifică foarte mult flora normală a organismului, cu acestă ocazie se selectează nişte microbi rezistenţi la antibiotici care ar trebui să fie prietenii noştri, dar ne devin duşmani", a declarat Maria Cerbu, medic primar boli infecţioase.
Supradozajul poate duce la agravarea problemei de bază sau chiar la apariţia altor boli
Duşmani care apoi nu ne mai pot apăra de boli extrem de grave. Organismul nu mai răspunde la antibiotice, iar pacientul riscă să-i îmbolnăvească chiar şi pe alţii. "Îi dă şi la anturaj, familie comunitate. Microbii circulă, nu rămân doar ai noştri. Momentan ne confruntăm cu o rezistenţă, nu doar la o clasă, la două patru cinci clase de antibiotic. România se situează în fruntea listei la consumul de antibiotic, împreună cu mai multe ţări din sudul Europei", a declarat Maria Cerbu, medic primar boli infecţioase.
Vina nu este, însă, doar a bolnavilor. "Medicii să nu mai fie aşa de darnici cu antibioticele, că nu sunt bomboane. În cercetare nu sunt molecule noi care să vină să ne ajută în această luptă cu microbii multirezistenţi", a declarat Maria Cerbu, medic primar boli infecţioase. "De la o banală viroză respiratorie care nu trebuie tratată cu antibiotice, la infecţiile urinare care sunt asimptomatice şi atunci nu necesită antibiotic. Vom ajunge în anii următori ca pacienţii care vin din comunitate să nu poată fi trataţi cu niciun fel de antibiotic. În cazurile foarte grave, panrezistenţă, când ai rezistenţă a toate antibioticele", a declarat Monica Terteliu, medic.
O problemă la fel de gravă este şi faptul că se întâmplă deseori ca pacienţii să ia de capul lor mai multe medicamente care conţin aceeaşi substanţă activă. Supradozajul poate duce la agravarea problemei de bază sau chiar la apariţia altor boli.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰