Antena Meniu Search
x

Video Medicii, îngrijorați după ce o boală rară a reapărut la pacienții români după ani de zile. Mortalitatea poate atinge 70%

O boală rară care afectează în principal faţa pacientului a reapărut în spitalele de la noi. Medicii spun că n-au mai avut pacienţi cu ciupercă neagră de ani de zile. Unora le-a fost chiar extrem de dificil să pună diagnosticul. Boala rară este pusă pe seama tratamentului luat după ureche, cu anumite medicamente în timpul infecţiei cu Sars-CoV-2. Mortalitatea poate ajunge chiar la 70%.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 17.12.2021, 21:15

Vezi și

Neobişnuiţi să aibă astfel de pacienţi, medicii s-au alarmat când au găsit nu doar unul, ci chiar mai mulţi.

Raluca Grigore, medic ORL Spital Colţea: În ultimii 20 de ani am văzut 5 cazuri. În ultimele 2 saptămâni am avut 3 cazuri.

În toată ţara au fost deja diagnosticate cu ciuperca neagră peste 30 de persoane. Multe au ajuns în spitalele din Bucureşti.

Numai la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL medicii au diagnosticat în doar o lună de zile 6 pacienţi cu ciuperca neagră. 4 dintre ei au avut o evoluţie bună, unul încă se află în terapie intensivă, iar unul dintre ei a decedat. 

Pe acelaşi subiect

S-au găsit cazuri şi la Cluj. Iar un medic din Arad a reuşit cu greu să pună diagnosticul, tocmai pentru că nu se mai întâlnise cu aşa ceva. 

Alexandru Gaşpar, medic ORL: E primul caz pe care îl văd în 35 de ani de medicină. A venit cu chistul acela pe faţă acasă, suspectat de tot felul de cancere, tumoră. Are o gaură sub ochi. Sub ochi, osul e mâncat, maxilarul. Nu reacţionează la nimic.

''S-a pierdut o lună bună, sau două până la punerea diagnosticului.''

Această femeie de 65 de ani a ajuns pe 6 decembrie la spitalul Colţea din Bucureşti, după 12 zile de internare la spital în Buzău. A fost diagnosticată cu mucormicoză şi a fost operată. Aproape nu mai poate vorbi. 

Mucormicoza este o afecţiune fungică produsă de o ciupercă extrem de agresivă, iar mortalitatea este între 50 şi 70%. 

Raluca Grigore, medic ORL Spital Colţea: Aceasta necroză poate să meargă din aproape în aproape în globul ocular, intracranian, în palat şi să distrugă, să ajungă la lisa vederii, complicaţii cerebrale sau lipsa oaselor palatului. 

Boala rară este pusă pe seama tratamentului luat după ureche

Medicii asociază apariţia bolii cu administrarea dexametazonei în cazul pacienţilor cu Sars-CoV-2. 

Eva Cristescu, medic de familie: Apare de regulă la pacienţii imunodeprimaţi şi una dintre cauzele de imunodepresie este tratamentul cu doze mari de corticoizi care se foloseşte la pacienţii cu forme serioase de Covid. 

În lume au fost diagnosticate, de la începutul pandemiei, 101 cazuri. Medicii se tem că mai sunt multe încă nedescoperite. Printre simptome pot fi şi durere la nivelul sinusurilor frontale sau a orbitei, umflături la ochi sau senzaţia de nas înfundat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Sanatate » Medicii, îngrijorați după ce o boală rară a reapărut la pacienții români după ani de zile. Mortalitatea poate atinge 70%