Antena Meniu Search
x

Medicul Alexandru Rafila, anunț îngrijorător pentru decembrie: "Să dea Dumnezeu să greșesc eu"

Profesorul Alexandru Rafila, rerezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a avertizat că situația epidemiei de Covid-19 va cunoaște o agravare la jumătatea lunii decembrie.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 04.12.2020, 07:10

Profesorul Rafila spune la jumătatea lunii decembrie vor fi mult mai multe decese și cazuri de COVID-19 în spitale
Medicul Alexandru Rafila, anunț îngrijorător pentru decembrie: Să dea Dumnezeu să greșesc eu - INQUAM / Alexandru Prepelita
  • Mai multe decese și cazuri de infectări cu noul coronavirus la jumătatea lunii decembrie.
  • Rafila: Nu știu dacă o să fie un dezastru, dar situația o să fie serioasă.

Alexandru Rafila a declarat, joi seara, că în ultima săptămână numărul de teste pentru diagnosticarea COVID-19 s-a redus cu 60 la sută.

"Observ că de o săptămână numărul de teste efectuate s-a redus cu 60%. Am avut 4 zile cu reducere de 60% a numărului de teste. Implicit s-a redus și numărul de cazuri, că și normal dacă testezi mai puțin ai și mai puține cazuri. Asistăm, pe de altă parte, la o blocare a activității în secțiile de Terapie Intensivă și la un număr foarte mare de decese. 

Citește și:

Ori lucrurile acestea se vor răzbuna. (...) Am număr mic de cazuri, spitale blocate, secții de terapie intensivă blocate și număr mare de decese. Adică este undeva o chestiune ireală. (...) Nu așa se rezolvă problema. Chiar și declarațiile acestea că 100% nu introducem lockdown. Un răspuns echilibrat, potrivit pentru astfel de situație este următorul: <în funcție de evoluția epidemiologică luăm măsuri nemedicale mai stringente sau mai puțin stringente ca să ținem lucrurile sub control>", a spus Rafila la Antena3.

Alexandru Rafila anunță mai multe cazuri de COVID-19 la jumătatea lunii decembrie

Profesorul Rafila spune la jumătatea lunii decembrie vor fi mult mai multe decese și cazuri de infectări cu noul coronavirus în spitale.

"Având în vedere ce s-a întâmplat în ultima perioadă, eu mă aștept - și să dea Dumnezeu să greșesc eu - ca la jumătatea lunii decembrie să avem foarte multe cazuri în spitale și foarte multe decese. (...) O să fie nevoie de anumite măsuri care să fie în mod clar în responsabilitatea acelor care au decis această inacțiune, că despre asta discutăm, despre inacțiune", a explicat profesorul Alexandru Rafila.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Reprezentantul României la OMS spune că situația o să fie extrem de serioasă și ar fi trebuit să existe o strategie decisă cu mult timp înainte.

"Nu știu dacă o să fie un dezastru, dar situația o să fie serioasă (...) Ea (situația – n.r.) trebuia gestionată din timp. Tot discursul meu (...) a fost legat de implementarea unor măsuri din timp. 

Ori vara nu am făcut nimic cu DSP-urile, nimic în ceea ce privește extinderea numărului de spitale care să poată să trateze pacienți COVID, circuite separate, aripi separate în spitale, furnizare de oxigen în acele spitale, pentru că e o problemă la nivel local privind spitalizarea oamenilor care au nevoie de oxigen. Toate aceste lucruri trebuiau făcute, împreună cu organizarea școlilor și a piețelor, dacă vreți", a mai spus prof. Alexandru Rafila.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Sanatate » Medicul Alexandru Rafila, anunț îngrijorător pentru decembrie: "Să dea Dumnezeu să greșesc eu"