Medicul Gabriel Diaconu, despre tratamentele "minune" împotriva Covid: "Nu te du cu furca la o luptă cu tancuri"

Veronica Micu

De Veronica Micu.
Publicat: 28.10.2021, 13:38.
Actualizat: 29.10.2021, 14:41

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu face din nou apel către români să meargă să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Specialistul spune că, la acest moment, nu există un tratament specific pentru SARS-CoV-2 și că oamenii trebuie să înţeleagă faptul că doar vaccinul este o armă redutabilă împotriva acestui virus. 

Reclamă

Medicul Gabriel Diaconu, despre tratamentele "minune" împotriva Covid: "Nu te du cu furca la o luptă cu tancuri"

Profimedia

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Gabriel Diaconu a încercat să demonteze minciunile care apar în spaţiul public, susținând că nu există vreun tratament care să vindece infecția Covid.

Redăm mai jos, integral, mesajul transmis de Gabriel Diaconu:

Citește și:
Reclamă

"Bezna. Minciuni cu tratamente minune. Anticorpii monoclonali.

De când li s-a spart linia de front cu campania anti-vaccinală, arhitecții dezinformării și talibanii pandemiei, veșnic dornici de haos și dezordine, și-au găsit altă linie de atac.

COVID – spun noile minciuni - are parte de tratament eficient. Iar statul, continuă, croncănind, corbii, neagă accesul la tratament bolnavilor și-i lasă să moară cu zile. Sau, și mai rău, îi obligă să se vaccineze. Cele mai bune minciuni cresc din semințe de adevăr. Cresc ca buruienile, mult mai repede decât planta pe care o parazitează. Și, ca buruienile, trebuie smulse.

Reclamă

La acest moment, trebuie spus răspicat, NU există un tratament specific pentru infecția cu noul coronavirus, numit SARS-CoV-2, vectorul patogen care este cauza COVID. Sunt mai multe medicamente care continuă să fie cercetate, unele promițătoare în ce privește primele faze ale infecției. Cu toate eforturile comunității de practică, niciuna dintre moleculele în uz, internațional, nu schimbă dramatic șansele bolnavului de COVID. Luate împreună, pot scădea întrucâtva mortalitatea. Luate devreme, pot scădea întrucâtva riscul de complicații. Dar niciuna nu ”vindecă” boala. Singura soluție cu adevărat performantă care scade dramatic mortalitatea, și complicațiile, este vaccinul împotriva COVID. Indiferent de companie, indiferent de formulă, TOATE vaccinurile au devenit salvatoare de vieți în criza pe care o traversăm.

Inflamația și problemele de coagulare pun problemele din ziua 5 – 6 a bolii

Să luăm totuși tratamentele pe rând, fără să numesc aici substanțe active, cât mai degrabă mecanismul din spatele lor, judecata empirică din spatele strategiei:

Reclamă

1. Antivirale de sinteză. Luate, ca și clasă de medicamente, antiviralele de sinteză sunt molecule care au drept scop comun blocarea replicării virusului în gazdă. Ca să se replice, virusul evident are nevoie să intre în celulă. Are nevoie să ia ”ostatic” unele enzime ale celulei, respectiv are nevoie să-și folosească unele enzime de-ale lui. Toate devin potențiale ținte pentru un medicament. În COVID, s-au folosit câteva anti-virale produse anterior pentru alte virusuri, cu minimă eficacitate din păcate pe SARS-CoV-2. Cu toate acestea, o bună parte dintre ele continuă să circule pe piața neagră, oamenii continuă să și le procure din surse, pile, prieteni, și le iau acasă cu speranța că-i vor ajuta. Nu-i ajută. Nici măcar placebo. Pune la socoteală și că tratamentul, ipotetic, și când este cu recomandarea medicului (conștient că dă o pastilă cu rază limitată de acțiune), trebuie inițiat la maxim 2 – 3 zile de la contactul infectant. ȘTIM deja că, în evoluția bolii, inflamația și problemele de coagulare sunt cele care pun problemele din ziua 5 – 6 a bolii, când COVID se transformă dintr-o infecție respiratorie într-o boală sistemică, atât a organelor cât și a sângelui.

2. Anticorpii monoclonali (mAB). Aici e cu adevărat bezna minții, iar oamenii se agață de cuvântul ”anticorpi” de parcă ar fi apă sfințită. Ca idee, toți anticorpii monoclonali în uz, în medicină, sunt tehnologii care intervin în diverse lanțuri de apărare imunitară a gazdei folosind principiul reacției antigen-anticorp. Ei se leagă de RBD/ de zona epitop a unei molecule sau celule, și ”cheamă” celulele imune s-o distrugă.

La început, când cercetarea în domeniu era în scutec, viziunea despre anticorpi monoclonali era c-ar trebui să fie ”gloanțe fermecate” care să țintească, super-specific, veriga slabă din lanțul patogen al bolii, și prin asta să oprească boala. Un secol mai târziu lucrurile sunt încă departe de-a fi pe deplin rezolvate. În COVID folosim, deja, mai mulți anticorpi monoclonali, cu rezultate variabile. Cel puțin o companie a beneficiat de PR și marketing la nivel – ai putea spune – suprem (când un președinte de stat, unul care anterior făcuse reclamă și unui anti-malaric sintetic în cele din urmă dovedit că nu schimbă prea mult parcursul bolii) a ieșit și-a spus că el s-a făcut bine cu anticorpii respectivi.

Reclamă

Eficacitatea mAB este mai bună decât nimic, și sunt situații unde într-adevăr pot face diferența dintre viață și moarte, dar cu o margine mică de succes. La acest moment EMA a recomandat câteva linii de mAB, pe baza dovezilor empirice adunate. Dar niciuna dintre recomandări nu întrunește criteriile tradiționale de tratament CURATIV, fiind substanțe pentru care studiile au arătat că scad rata complicațiilor, respectiv cresc șansele la viață ale bolnavului.

Gabriel Diaconu: Ravagiile pe care le poate face COVID în organism rămân

Insist, șansele la viață. Ravagiile pe care le poate face COVID în organism rămân. Fibroza pulmonară. Insuficiența cardiacă. Accidentele vasculare. Problemele renale cronice. Rămân.

3. Produsele derivate din plasmă. Produsele derivate din plasmă, la sfârșitul zilei, sunt tot anticorpi specifici. Ei nu sunt „monoclonali”, cât ”poli-clonali”. Folosirea plasmei hiper-imune respectiv a plasmei convalescente a avut, și are, câteva dovezi că poate contribui la scăderea mortalității, dar în cel puțin un studiu pe care l-am citit rezultatele cât privește COVID au fost dezamăgitoare, iar într-un eșantion (din motive încă necunoscute) pe populație ATI, brațul de studiu tratat cu plasmă a avut mortalitate mai mare decât brațul de control. Este de altfel motivul pentru care în multe țări folosirea produselor de plasmă în tratamentul COVID a fost, dacă nu abandonată, deferită unei linii secundare de tratament.

"Vaccinarea anti-COVID are tentă terapeutică"

Schemele actuale includ anti-inflamatoare steroidiene, corticoterapie, antibiotice pentru prevenția infecțiilor suplimentare care, prin afectarea imunității și oportunitate, complică boala, anti-coagulante (uneori în doze monstruos de mari) pentru controlul micro-trombozelor, respectiv folosirea de oxigen pur pentru ventilarea bolnavului. Dar, ca să fie clar și definitiv, NICIUNA dintre aceste soluții nu face altceva decât să susțină, pe cât posibil, bolnavul în lupta lui personală cu virusul.

Vaccinarea anti-COVID, spre deosebire de oricare dintre medicamentele de mai sus, are tentă TERAPEUTICĂ. Altfel spus, stimularea imunității specifice și ne-specifice prin vaccin este, deocamdată, singura care a scăzut dramatic mortalitatea, dar și formele complicate de boală. Asta pentru că te vaccinezi cât ești sănătos. Te vaccinezi cât încă n-ai fost infectat cu coronavirus. Și, chiar dacă te infectezi, răspunsul tău imun va fi prompt și informat. Drept urmare șansa nefastă să dezvolți complicații COVID este de ordinul sutelor/ miilor de ori mai mică decât dacă nu ești vaccinat. Mai mult, riscul să mori este de ordinul zecilor/ sutelor de ori mai mic decât dacă nu ești vaccinat.

Istoria va demonstra că am avut dreptate. Dar, între timp, atâția dintre voi rămân la risc, și vor muri ne-necesar. Vor muri de o moarte evitabilă. Vor muri de o moarte grea, în timp ce doctorii caută soluții uneori disperate, eroice, cât să vă țină în viață. Da, există un loc pentru oricare dintre medicamentele de mai sus în arsenalul de luptă cu boala. Dar sunt prăștii pe lângă armamentul pe care ți-l dă vaccinul. Respectați proverbul: nu te du cu furca la o luptă cu tancuri. Și mergeți de faceți vaccinul".

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
Răspunsul unui medic la întrebarea: De ce mor și oameni vaccinați anti-Covid de infecția cu Covid?
Sanatate• pe 22.10.2021 la 16:30
Răspunsul unui medic la întrebarea: De ce mor și oameni vaccinați anti-Covid de infecția cu Covid?
Răspunsul unui medic la întrebarea: De ce mor și oameni vaccinați anti-Covid de infecția cu Covid?
recomandari pe a1.ro
Anamaria Prodan, goală pe internet. Ce reacție a avut și cum explică apariția pozelor
Anamaria Prodan, goală pe internet. Ce reacție a avut și cum explică apariția pozelor
Medic, despre reportajele cutremurătoare de la ATI COVID:  Imaginea nu captează duhoarea care iese din plămânii purulenți
Sanatate• pe 12.10.2021 la 13:30
Medic, despre reportajele cutremurătoare de la ATI COVID: Imaginea nu captează duhoarea care iese din plămânii purulenți
Medic, despre reportajele cutremurătoare de la ATI COVID: Imaginea nu captează duhoarea care iese din plămânii purulenți
Reclamă
Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cine sunt cei trei prieteni morți în accidentul din Caraș-Severin. Ionuţ, Andrei şi Emanuel au murit pe loc
1
Eveniment • ieri la 19:10

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cine sunt cei trei prieteni morți în accidentul din Caraș-Severin. Ionuţ, Andrei şi Emanuel au murit pe loc

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cine sunt cei trei prieteni morți în accidentul din Caraș-Severin. Ionuţ, Andrei şi Emanuel au murit pe loc
Momentul în care o jurnalistă este molestată de mai mulți bărbați în direct  la TV după un meci de fotbal, în Italia. VIDEO
2
Extern • pe 29.11 la 16:39

Momentul în care o jurnalistă este molestată de mai mulți bărbați în direct la TV după un meci de fotbal, în Italia. VIDEO

Momentul în care o jurnalistă este molestată de mai mulți bărbați în direct la TV după un meci de fotbal, în Italia. VIDEO
Moarte învăluită în mister pentru doi bebeluşi de şase luni. Gemenii au fost găsiţi morţi lângă părinţii lor, într-o casă din Franţa
3
Mapamond • ieri la 07:20

Moarte învăluită în mister pentru doi bebeluşi de şase luni. Gemenii au fost găsiţi morţi lângă părinţii lor, într-o casă din Franţa

Moarte învăluită în mister pentru doi bebeluşi de şase luni. Gemenii au fost găsiţi morţi lângă părinţii lor, într-o casă din Franţa
I s-a făcut rău în timp ce îşi conducea fiul mort acasă pentru înmormântare. Bărbatul a murit când a ajuns la spitalul din Lugoj
4
Eveniment • ieri la 07:24

I s-a făcut rău în timp ce îşi conducea fiul mort acasă pentru înmormântare. Bărbatul a murit când a ajuns la spitalul din Lugoj

I s-a făcut rău în timp ce îşi conducea fiul mort acasă pentru înmormântare. Bărbatul a murit când a ajuns la spitalul din Lugoj
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
5
Eveniment • pe 29.11 la 19:02

ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea

ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
RECOMANDĂRI
Gheorghe Hagi, dincolo de legendă: "Pentru România vii să dai totul, vii doar dacă simți și cred eu că am făcut-o bine"
Exclusiv Observator • la 06:36
Video

Gheorghe Hagi, dincolo de legendă: "Pentru România vii să dai totul, vii doar dacă simți și cred eu că am făcut-o bine"

Înainte să fii orice, trebuie să fii om. O spune un campion, un rege, o legendă. Gheorghe Hagi. După ce a cucerit o lume...

Gheorghe Hagi, dincolo de legendă: "Pentru România vii să dai totul, vii doar dacă simți și cred eu că am făcut-o bine"
Echipa Observator duce tricolorul de la Arcul de Triumf până la Crucea de pe Vârful Caraiman. Un omagiu adus eroilor din Primul Război Mondial
Eveniment • la 08:50
Video

Echipa Observator duce tricolorul de la Arcul de Triumf până la Crucea de pe Vârful Caraiman. Un omagiu adus eroilor din Primul Război Mondial

Echipa Observator duce tricolorul de la Arcul de Triumf până la Crucea de pe Vârful Caraiman. Un omagiu adus eroilor din Primul Război Mondial
Alexandru Rafila, despre posibile relaxări ale restricțiilor de sărbători: "Contează trendul. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat astă vară"
Sanatate • la 07:55

Alexandru Rafila, despre posibile relaxări ale restricțiilor de sărbători: "Contează trendul. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat astă vară"

Alexandru Rafila, despre posibile relaxări ale restricțiilor de sărbători: "Contează trendul. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat astă vară"
Lecţia de România, cu o profesoară de Oscar. Pentru modul în care predă, a fost lăudată de Bill Clinton şi Tony Blair şi a primit oferte de a învăţa copiii altora: "Nicio secundă nu m-am gândit să plec"
Exclusiv Observator • la 07:52
Video

Lecţia de România, cu o profesoară de Oscar. A fost lăudată de Bill Clinton şi Tony Blair: "Nicio secundă nu m-am gândit să plec"

Lecţia de România, cu o profesoară de Oscar. A fost lăudată de Bill Clinton şi Tony Blair: "Nicio secundă nu m-am gândit să plec"
PARTENERI
Ce vor face Mihai Petre și Elwira Duda cu banii câștigați la Asia Express! Pe ce vor cheltui premiul de 30.000 de euro
spynews.ro
Ce vor face Mihai Petre și Elwira Duda cu banii câștigați la Asia Express! Pe ce vor cheltui premiul de 30.000 de euro
Țara care a intrat în izolare completă. Românii care sunt acolo în vacanță nu mai au cu ce să se întoarcă
libertatea.ro
Țara care a intrat în izolare completă. Românii care sunt acolo în vacanță nu mai au cu ce să se întoarcă
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 1 decembrie 2021. Scorpionii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 1 decembrie 2021. Scorpionii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Drama bărbatului care a murit în timp ce-și ducea acasă, în sicriu, fiul mort de 35 de ani
gandul.ro
Drama bărbatului care a murit în timp ce-și ducea acasă, în sicriu, fiul mort de 35 de ani
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
prosport.ro
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
Varianta Omicron, explicată pe înțelesul tuturor de un medic: „Ca transmisibilitate, e la ani-lumină față de tulpina din Wuhan”
Ziare.com
Varianta Omicron, explicată pe înțelesul tuturor de un medic: „Ca transmisibilitate, e la ani-lumină față de tulpina din Wuhan”
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
redactia.ro
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
Itati Cantoral pe covorul roșu alături de doi dintre copiii săi. Fiul cel mare al actriței a reușit să atragă toate privirile
tvhappy.ro
Itati Cantoral pe covorul roșu alături de doi dintre copiii săi. Fiul cel mare al actriței a reușit să atragă toate privirile
Filmarea secretă » Cristiano Ronaldo a făcut prăpăd în vestiarul lui Juventus! Singurul care i-a răspuns
GSP
Filmarea secretă » Cristiano Ronaldo a făcut prăpăd în vestiarul lui Juventus! Singurul care i-a răspuns
Îți mai aduce aminte de Nick de la N&D? Ce mai face cel ce a lansat-o pe Delia și care lansat cele mai ascultate melodii dance din anii 2000
money.ro
Îți mai aduce aminte de Nick de la N&D? Ce mai face cel ce a lansat-o pe Delia și care lansat cele mai ascultate melodii dance din anii 2000
Noi dezvăluiri despre amanta lui Laurenţiu Reghecampf! Fostul iubit al Corinei Caciuc dă cărţile pe faţă: „Nici nu am întrebat-o cum o cheamă”
as.ro
Noi dezvăluiri despre amanta lui Laurenţiu Reghecampf! Fostul iubit al Corinei Caciuc dă cărţile pe faţă: „Nici nu am întrebat-o cum o cheamă”
Lovitură dură încasată de Anamaria Prodan: „M-a dat în judecată”. Vedeta a recunoscut totul
as.ro
Lovitură dură încasată de Anamaria Prodan: „M-a dat în judecată”. Vedeta a recunoscut totul
De ce nu trebuie să dormi niciodată cu telefonul în pat. Pericolul la care te expui
UseIT
De ce nu trebuie să dormi niciodată cu telefonul în pat. Pericolul la care te expui
CITEȘTE PE A1.ro
Patru concurenți au fost eliminați de la Chefi la cuțite! Despre cine este vorba
Patru concurenți au fost eliminați de la Chefi la cuțite! Despre cine este vorba
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 17:53
Video

Observator de bine, 30 noiembrie 2021. Dacia deschide comenzile pentru noul său model de familie

Observator de bine, 30 noiembrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 30 noiembrie 2021. Dacia deschide comenzile pentru noul său model de familie
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 00:03
Video

Observator de bine, 29 noiembrie 2021. La "trenul viitorului" lucrează şi un român de 27 de ani, născut în Constanţa

Observator de bine, 29 noiembrie 2021. La "trenul viitorului" lucrează şi un român de 27 de ani, născut în Constanţa
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 26.11 la 18:20
Video

Observator de bine, 26 noiembrie 2021. Marile branduri de haine încep să îşi mute producţia în România

Observator de bine, 26 noiembrie 2021. Marile branduri de haine încep să îşi mute producţia în România