Antena Meniu Search
x

Medicul Virgil Musta cere lockdown în România: Nu putem externa pacienții în ritmul în care vin formele grave de boală

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara face un apel pentru un lockdown în țară ca măsură de stopare a transmiterii virusului în comunitate.

De Redactia Observator la 21.10.2021, 11:36
Medicul Virgil Musta propune lockdown în România: Nu putem externa pacienții în ritmul în care vin formele grave de boală
Medicul Virgil Musta - Hepta/Mediafax Foto

Medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a declarat pentru Radio Timișoara că susține impunerea un lockdown general, așa cum a fost la începutul pandemiei, inclusiv cu închiderea școlilor deoarece vaccinarea în momentul de față nu mai este suficientă. „Trebuie întreruptă calea de transmitere a virusului. Vaccinarea e importantă, dar nu poate avea efecte atât de rapide pe cât această întrerupere a circulației virusului și a focarelor de posibilă contaminare. Dacă se realizează prin niște măsuri eficiente, în două-trei săptămâni vom avea primele rezultate”, spune Virgil Musta.

Musta: Nu putem externa pacienții în ritmul în care vin formele grave de boală

Doctorul Virgil Musta a explicat că marea problemă a spitalelor în momentul de față este afluxul de pacienți cu forme grave de COVID-19: “Suntem în continuare pe panta ascendentă a pandemiei. Nu putem externa pacienții în ritmul în care vin formele grave de boală, ceea ce crează mari probleme sistemului de sănătate”, spune medicul Virgil Musta.

Dr. Victoria Aramă: În ultimele zile, situaţia a devenit uneori apocaliptică în camera de gardă

Pe acelaşi subiect

Tot mai mulți medici se arată revoltaţi de ultimele decizii luate de autorităţi pentru a stopa pandemia de coronavirus şi situaţia de criză în care se află ţara noastră. Preşedintele Societăţii Române pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii, Victoria Aramă, a declarat ieri că situaţia din România, în ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, este una disperată.

"Din punctul de vedere al infecţionistului care a plecat din Institutul "Matei Balş" în urmă cu o oră, probabil şi după un raport de gardă în care medici de gardă epuizaţi ne-au povestit practic care a fost situaţia noaptea care tocmai se încheiase, situaţia este de-a dreptul disperată. În sensul în care în camera de gardă rămăseseră dimineaţa 32 de pacienţi care staţionau pe paturi şi scaune pentru a putea avea acces la oxigen, dar în curte mai erau alte patru salvări mari, în care mai erau încă opt pacienţi ce erau în aşteptarea eliberării unui scaun în camera de gardă, în măsura în care unul dintre pacienţii de acolo ar fi avut un pat liber undeva într-o secţie printr-o externare sau din păcate printr-un deces. (...) Noi vedem continuu morţi de foarte mult timp. Eu, personal, am semnat atâtea acte de deces în acest an şi jumătate cât nu am semnat în 30 de ani anteriori, iar în ultimele zile situaţia a devenit uneori apocaliptică în camera de gardă. Uneori nu sunt surse de oxigen eficiente şi pacienţii încep să se îmbrâncească între ei care să ajungă la o sursă de oxigen. Lucrurile sunt tragice şi trebuie să facem ceva", a susţinut medicul, la lansarea Forumului Român Pro-Vaccinare, potrivit Agerpres. 

Victoria Aramă a afirmat că încă există medici şi asistente care nu promovează vaccinarea sau uneori chiar îi sfătuiesc pe pacienţi să nu se vaccineze anti-COVID. "Este nevoie să demontăm miturile şi să demontăm temerile nefondate ale celor care încă nu s-au vaccinat", a subliniat Victoria Aramă.

Alexandru Rafila: Suntem victimele unei situaţii fără precedent în lume

Prezent la eveniment, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că situaţia este una "fără precedent" în ceea ce priveşte decesele din cauza COVID-19. "Probabil că, în ultimele luni, cele mai pesimiste scenarii în ceea ce priveşte modul în care mulţi dintre concetăţenii noştri privesc vaccinarea s-au adeverit din păcate şi suntem victimele unei situaţii fără precedent în Europa şi chiar în lume în ceea ce priveşte numărul de decese datorate unei boli prevenibile prin vaccinare care este infecţia cu noul coronavirus", a spus Rafila.

Potrivit acestuia, de cele mai multe ori cei care se opun vaccinării folosesc "tot felul de pretexte ca să afecteze credibilitatea" persoanelor sau instituţiilor sau organizaţiilor care pledează în favoarea vaccinării.

"Cred că trebuie să luptăm pentru credibilitate. Cel puţin asta cred că trebuie să fie primul lucru la care ar trebui să ne gândim la coordonare - pentru că, dacă plecăm la drum cu o bună credibilitate, cu transparenţă în ceea ce facem şi în ceea ce spunem, cred că avem o şansă importantă încât în anii următori să putem să schimbăm acest trend din România. Scopul nostru nu este să compensăm vaccinurile, ci să facem vaccinurile accesibile tuturor. Acesta este scopul. (...) Dezvoltarea în populaţia din România a unor comportamente preventive care se formează încă din copilărie ar trebui formate", a mai spus reprezentantul Societăţii Române de Microbiologie.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Medicul Virgil Musta cere lockdown în România: Nu putem externa pacienții în ritmul în care vin formele grave de boală