Meniu
Search
x

Video Mii de clujeni beau de ani întregi apă de izvor contaminată cu nitriți și nitrați: "E super bună. Mă risc!"

Pericol pentru sănătatea a mii de oameni din judeţul Cluj. Apa din mai multe izvoare conţine nitraţi peste limitele normale, iar consumul îndelungat al acesteia poate duce la boli grave. Direcţia de Sănătate Publică, cea care trebuie să testeze periodic apa, nu a mai făcut acest lucru din 2019, dacă e să ne luăm după informaţiile publicate pe site-ul instituţiei. 

De Alex Prunean la 05.09.2022, 20:45
Vezi și

O echipă Observator a mers cu un specialist care testează regulat calitatea apei de izvor. Prima oprire: lângă gara din Dej, unde mii de oameni îşi astâmpără setea anual. 

Alexandru Luchiian, inginer IT: Putem vedea cum s-au colorat nitraţii. Aici ar trebui să fie un maxim de 50, dacă puteţi vedea, el deja a depăşit acea valoare. E dublu! În principiu, izvorul ăsta nu conţine apă potabilă şi nu ar trebui să bem. 

Un inginer încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la calitatea apei

Alexandru Luchian este inginer şi şi-a format propria reţea de senzori care măsoară calitatea aerului din Cluj-Napoca dar monitorizează şi apele de suprafaţă din ţară. De luna trecută se ocupă strict de izvoare. 

Pe acelaşi subiect

Alexandru Luchiian, inginer IT: Iniţial facem probe de PH, conductivitatea electrică care ne indică totalul sărurilor dizolvate în apă, nitriţi, nitraţi şi alcalinitatea. 

Cu ajutorul unui laborator mobil, sunt monitorizaţi şase parametri ai apei: potenţialul de hidrogen, oxigenul, potenţialul de reducere a oxidării, conductivitatea electrică, temperatura şi opacitatea sau lipsa de transparenţă. După fiecare test, Alexandru amplasează stickerere cu un cod QR lângă izvoare, care, odată scanat, afişează detalii despre fiecare apă în parte. 

Alexandru Luchiian, inginer IT: Autorităţile trebuiau să pună în principiu dacă apa este potabilă sau nu. Noi la fiecare izvor pe care îl testăm, lăsăm un sticker din acesta pe care se găseşte un cod QR, când cineva vrea să afle informaţii, în scanează cu telefonul şi caută izvorul la care este. şi noi îi arătăm dacă apa este potabilă sau nu. 

Alt izvor din localitate, aceeaşi problemă. 

Se poate vedea. Culoarea s-a schimbat. Limita este undeva la 50. Ea deja are o culoare spre 100. Parametrii nu sunt ok. Nitriţii şi nitraţii au valori duble la acest izvor. Nu se recomandă a fi băută.

Chiar şi aşa, unii oameni consumă apa de aici de ani de zile. 

N-am avut nicio problemă, e super bună. Eu risc! De aici am luat şi am băut. Mă risc!

Alexandru Luchiian, inginer IT: Până acum am testat 23 de izvoare apropae din toată ţară. /// În Dej am găsit 3 din 4 izvoare care au arătat parametrii ce nu sunt în grafic. Asta înseamnă că apa nu poate fi băută de copii şi de femei însărcinate. 

Alex Prunean, reporter Observator: Legea privind calitatea apei spune clar că la un interval de cel mult trei luni trebuie prelevate probe de la fiecare izvor, iar mai apoi analizate în laborator. Starea de apă potabilă sau nepotabilă va fi consemnată mai apoi pe o plăcută pusă la vedere lângă sursa de apă, dar și aici, ca la multe alte izvoare, lipsește

Direcţia de Sănătate Publică ar trebui să se ocupe de testarea periodică a apelor

Dar pe site-ul DSP ultimul raport de monitorizare din judeţul Cluj a fost efectuat în 2019, însă doar pentru apa provenită din surse autorizate. La sediul instituţiei, nimeni care să ne dea explicaţii.

Consumul pe termen lung al apelor cu un conţinut ridicat de nitraţi poate fi fatal pentru copii şi duce la afecţiuni grave în rândul adulţilor. 

Dr. Bogdan Mincu, medic primar pneumolog: Cele mai mari riscuri se află în cazul bebeluşilor sub şase luni, unde ele pot cauza o boală care se cheamă sindromul bebeluşului albastru, în care nitraţii se leagă de hemoglobină şi atunci sângele nu se mai poate oxigena cum trebuie. Consumul zilnic de apă bogată în nitraţi poate să ducă inclusiv la cancer de colon sau tot felul de alte probleme. Nitraţii, în cazul femeilor gravide, pot să dea malformaţii congenitale ale copilului. 

Medicii ne recomandă să nu consumăm apă din surse neverificate, pentru că ar putea fi contaminate. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Mii de clujeni beau de ani întregi apă de izvor contaminată cu nitriți și nitrați: "E super bună. Mă risc!"