Antena Meniu Search
x

Video Ministerul Sănătăţii va derula o campanie de informare privind pastilele de iod. Pastilele vor ajunge la români săptămâna viitoare

Pastilele de iod vor ajunge la români de săptămâna viitoare, conform ministrului Sănătăţii. Până atunci însă, pentru a evita eventuale neclarităţi şi pentru a linişti populaţia, va fi derulată o campanie de informare. 

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 14:54

Vezi și

Este important să ştim că pastilele se administrează doar în cazul unui incident nuclear. În caz contrar, pastilele ar putea duce la dezechilibre în organism.

Andreea Petrescu, reporterul Observator: Medicii de familie, cei care ar trebui să fie implicaţi în această campanie de distribuţie a pastilelor cu iod spun că nu vor să primească aceasta sarcină în plus de la Ministerul Sănătăţii. Au şi mai multe motive. În primul rând nu pot să se transforme în distribuitori de medicamente. În al doilea rând, dacă ar veni în acelaşi timp câteva sute de pacienţi la cabinet pentru a ridica medicamente asta înseamnă că toată activitatea medicamentelor  va fi blocată. În altă ordine de idei, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat în cursul zilei de ieri că pe parcursul acestei săptămâni va fi desfăşurată o campanie de informare, iar mai apoi, de săptămâna viitoare aceste pastile care sunt deja la Direcţiile de Sănătate din ţară să fie distribuie prin medicii de familie către populaţia eligibilă. Vorbim de persoane până în 40 de ani care ar trebui să ia aceste medicamente doar în cazul unui accident nuclear şi doar la recomandarea specialiştior pentru că altfel aceste pastile pot provoca reacţii.

De ce nu primesc pastile cei de peste 40 de ani

Pastilele sunt mai puțin active, iar rata de incorporat e iodului e mai mică. Astfel, riscurile sunt mai mari şi se blochează glanda tiroidă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » Ministerul Sănătăţii va derula o campanie de informare privind pastilele de iod. Pastilele vor ajunge la români săptămâna viitoare