Antena Meniu Search
x

Video Modificări la concediul medical, după ce s-a descoperit că unii angajaţi îl luau pentru a pleca în vacanţe sau pentru a evita munca

Mai puţine concedii medicale şi mai scurte. De la 1 august, medicii vor fi obligaţi să monitorizeze pacienţii şi să îi cheme la evaluare după doar trei zile de concediu. Abia apoi stabilesc dacă e nevoie de prelungire. Schimbările vin tocmai pentru că s-au descoperit multe situaţii în care concediile medicale erau luate nu pentru boală, ci pentru ... vacanţă.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 22.07.2021, 22:02

Vezi și

Toţi angajaţii care au nevoie de concediu medical vor primi de la medicul de familie sau de la cel din ambulatoriu un plan de urmărire a evoluţiei bolii. În primă fază, doctorul va evalua starea pacientului, îi dă o reţetă şi, dacă e cazul, îl trimite să îşi facă investigaţii amănunţite. În acest fel, concediul medical poate fi cel mult 3 zile. Apoi îl va programa la o nouă consultaţie. Medicul va reevalua starea de sănătate a pacientului şi în cazul în care consideră că trebuie să primească şi alte zile de concediu trebuie să justifice decizia. 

"E o încălcare a intimităţii. Să zicem că am o crampă la stomac. Statul nu poate să măsoare într-un fel chestia asta într-un fel obiectiv", spune un pacient.

"Dacă am o operaţie sau dacă am ceva, în trei zile nu pot să mă vindec. Dacă am piciorul în gips eu nu pot să vin cu piciorul în gips la muncă chiar dacă am maşină", spune un altul. 

Concediul medical trece la verificat

Pe acelaşi subiect

Medicii de familie cer ca evaluarea să se facă după cinci zile, pentru că foarte puţine afecţiuni s-ar putea vindeca în doar trei. Rodica Tănăsescu, medic de familie: "Va veni încă o dată la cabinet, vom face încă o evaluare, încă o menţionare în calculator, încă un formular de concediu medical, ceea ce nu ne bucură pentru că înseamnă în primul rând birocraţie". 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune că, până la 1 august, când va intra în vigoare, proiectul poate suferi modificări. Mihaela Tănase, reprezentant CNAS: "Cât este nevoie de concediu e un drept al pacientului care trebuie respectat. Această evaluare şi monitorizare a pacientului credem noi că este în interesul pacientului".

Ema Schweninger, reporter Observator: "În ultimii ani, au fost acordate din ce în ce mai multe concedii medicale. Dacă în 2017 de exemplu au fost date 2,8 milioane de astfel de concedii, în 2019, numărul a ajuns la 3,1 milioane. Iar anul trecut, în pandemie, la 3,2 milioane". 

În ultimii ani, mai multe companii au reclamat la Casa de Sănătate că unii angajaţi îşi luau concedii medicale false ca să plece în vacanţă. Sau erau brusc loviţi de boală când li se dădea mai mult de muncă. Verificările au arătat că de fapt n-aveau niciun motiv să lipsească de la birou.

"Te duci la medicul de familie, îi spui că ai nevoie de câteva zile de concediu şi ţi le dă. Aţi făcut vreodată asta? Da. Am avut nevoie de o zi, două libere", spune un pacient. 

Se modifică şi concediul de carantină. Cine pleacă în interes personal în zone cu risc epidemiologic ridicat şi ştie cât de gravă e situaţia înainte de deplasare, nu mai beneficiază de indemnizaţie din fondul de asigurări de sănătate 14 zile, ci doar 5 zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Modificări la concediul medical, după ce s-a descoperit că unii angajaţi îl luau pentru a pleca în vacanţe sau pentru a evita munca