Antena Meniu Search
x

Video Niculina, medic de familie, a făcut poliomielită când era mică iar acum trage un semnal de alarmă: "Uitaţi-vă la mine! Vrei să fie şi copilul tău la fel?"

Marea Britanie, Statele Unite şi Israel se tem că ar putea reveni una dintre cele mai temute boli ale secolului trecut - poliomielita. O maladie care a fost aproape eradicată, dar care acum îşi face din nou simţită prezenţa. Şi medicii din România atrag atenţia asupra pericolului neimunizării copiiilor, mai ales că în multe judeţe lipseşte serul de la începutul anului. 

de Redactia Observator

la 16.08.2022, 20:16

Vezi și

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Acesta este răspunsul pe care-l primesc mulţi părinţi în această perioadă. Hexacima este vaccinul care îi protejează pe cei mici împotriva mai multor boli, inclusiv împotriva poliomielitei. Virusul a făcut ravagii în anii '50 şi în România. Niculina Grigore este medic de familie în comuna ialomiţeană Bărcăneşti. Femeia s-a îmbolnăvit când avea doar un an şi jumătate. A fost paralizată şi a avut nevoie de foarte mulţi ani de recuperare. 

Niculina Grigore, medic de familie: Picioarele şi o mână. Am rămas doar cu piciorul, merg greu dar merg, mă ţin bine. Nu era vaccin pe vremea aia. Când le-am prins deja aveam boala. Abia după câţiva ani a început vaccinarea cu acele picături pe o bucăţică de zahăr.

Acum are 12 copii restanţi la vaccinare, dar nu a avut părinţi care să refuze imunizarea. 

Pe acelaşi subiect

Niculina Grigore, medic de familie: Le-am zis uitaţi-vă la mine, am fost şi mai grav, vrei să fie şi copilul tău la fel? E o boală gravă, este foarte bine că nu mai este, poate să fie o paralizie urâtă şi cu repercusiuni pe toată viaţa.

Vaccinul anti-poliomelită lipseşte din mai multe judeţe din ţară

Un băieţel din judeţul Suceava a împlinit un an şi părinţii l-au adus la medicul de familie pentru a face a doua doză de vaccin. Un singur medic de familie din comuna Zvoriştea are 100 de copii care trebuiau deja vaccinaţi.  

Klara Hapenciuc, medic de familie: Sper că nu sunt singura care trage un semnal de alarmă despre riscurile apariţiei unor boli infecţioase care pe vremuri omorau efectivul de copii mici până la un an. Vorbesc de poliomielită, tusea convulsivă, de tetanos, de difterie.

Numai în judeţul Suceava este nevoie de 8.000 de doze de ser. Ministerul Sănătăţii promite că problema urmează să se rezolve până la finalul acestei luni.

Adriana Pistol, secretar de stat Ministerul Sănătății: Achiziţia a fost derulată şi încheiată. În mod sigur nu lipseşte de câteva luni, probabil că lipseşte în mod disproporţionat între judeţe. Din câte ştiu au fost nişte probleme la livrare.

Acoperirea vaccinală în România este de 75%, în condiţiile în care ar trebui să fie de cel puţin 85% pentru prevenirea unor epidemii. Ultimul caz de poliomielită din ţara noastră a fost înregistrat în anul 2.000.   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Niculina, medic de familie, a făcut poliomielită când era mică iar acum trage un semnal de alarmă: "Uitaţi-vă la mine! Vrei să fie şi copilul tău la fel?"