Antena Meniu Search
x

Curs valutar

OMS avertizează: La nivel global, Covid-19 se răspândeşte mai rapid decât distribuirea vaccinurilor

Răspândirea Covid-19 la nivel global este mai rapidă decât distribuirea vaccinurilor, au declarat luni oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care au atribuit acest fapt noilor variante ale virusului, precum Alpha şi Delta, care sunt mai contagioase. 

de Veronica Micu

la 15.06.2021 , 07:26

Tedros Adhanom Ghebreyesus OMS avertizează: La nivel global, Covid-19 se răspândeşte mai rapid decât distribuirea vaccinurilor - Zuma Press / Rafael Henrique via Hepta

”Asta înseamnă că riscurile au crescut pentru persoanele care nu sunt protejate, care reprezintă cea mai mare parte a populaţiei lumii”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit CNBC.

În timp ce numărul de cazuri noi de coronavirus continuă să scadă la nivel mondial, numărul deceselor nu a scăzut în acelaşi ritm, a avertizat oficialul OMS. Peste 3,8 milioane de oameni au murit de Covid-19 în întreaga lume, de la începutul pandemiei. Numărul de cazuri noi a scăzut timp de şapte săptămâni la rând, cea mai lungă serie de declinuri pe care le-a văzut lumea de la începutul pandemiei. Dar numărul deceselor raportate săptămâna aceasta este încă similar cu cel raportate săptămâna trecută, a atras atenţia Tedros Adhanom Ghebreyesus: "În timp ce cazurile săptămânale sunt cele mai scăzute din februarie, decesele nu scad la fel de repede. Declinul global maschează o creştere îngrijorătoare a cazurilor şi deceselor în multe ţări".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Articolul continuă după reclamă

Ţările din Africa se confruntă cu rate de mortalitate mai ridicate în rândul celor care suferă de Covid decât în ​​alte ţări. Ratele mai ridicate ale mortalităţii sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece ţările africane au raportat mai puţine cazuri decât majoritatea celorlalte regiuni. Ţările africane au, de asemenea, cel mai mic acces la vaccinuri, diagnostic şi aprovizionare cu oxigen, evidenţiind efectele inechităţii medicale despre care au avertizat oficialii din domeniul sănătăţii la nivel mondial.

Pe acelaşi subiect

"Există suficiente doze de vaccinuri la nivel global pentru a reduce transmisia şi a salva multe vieţi dacă sunt utilizate în locurile potrivite pentru persoanele potrivite", a explicat Tedros.

Ţările G7 s-au angajat să distribuie 870 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume, dar OMS spune că sunt necesare mai multe. "Acesta este un mare ajutor, dar avem nevoie de mai mult şi avem nevoie de ele mai repede. Peste 10.000 de oameni mor în fiecare zi", a mai spus directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Africa de Sud a retras două milioane de vaccinuri Johnson & Johnson

Africa de Sud, care se confruntă cu un al treilea val al pandemiei de Covid-19, a anunţat duminică retragerea a două milioane de vaccinuri Johnson & Johnson din cauza unei probleme neconforme la fabricarea în Statele Unite. Agenţia sud-africană a medicamentului (Saphra) a indicat într-un comunicat că "a luat decizia de a nu distribui vaccinuri produse care provin din loturi ce conţin compuşi medicamentoşi neconformi".

Autorităţile americane au anunţat vineri că mai multe loturi, constând în milioane de doze, fabricate la Baltimore a căror producţie a fost stopată acum câteva săptămâni, vor fi aruncate. Teste au arătat că unele componente ale vaccinului britanic de la AstraZeneca, fabricate în aceeaşi uzină, au fost adăugate din greşeală în componența serului de la Johnson & Johnson. Ministrul sud-african al Sănătăţii, Mmamoloko Kubayi-Ngubane a precizat sâmbătă că loturile cu probleme sunt în prezent stocate într-un laborator de înaltă tehnologie din Port Elizabeth, aflat în sudul țării. 

Africa de Sud se bazează pe livrarea a 31 de milioane de doze de vaccin de la Johnson & Johnson pentru a-şi imuniza populaţia de 59 de milioane. Ţara a reuşit să obţină 30 de milioane de doze de la Pfizer, dar acest tip vaccin necesită păstrarea la temperaturi foarte scăzute. O nouă livrare de 300.000 de vaccinuri de la Johnson & Johnson care a fost deja aprobată trebuie să sosească marţi, au afirmat autorităţile sud-africane. În întârziere faţă de restul lumii, Africa de Sud nu a vaccinat decât 1% din populaţia sa. Ţara africană cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud numără peste 1,7 milioane de cazuri și aproape 58.000 decese. Mai mult de 9.300 de noi infectări au fost raportate în ultimele 24 de ore.

Veronica Micu Like

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » OMS avertizează: La nivel global, Covid-19 se răspândeşte mai rapid decât distribuirea vaccinurilor