Antena Meniu Search
x

OMS ia în calcul să numească eventualele noi variante de SARS-CoV-2 după constelaţii. Unii oameni de ştiinţă au însă altă părere

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a folosit deja 12 dintre cele 24 de litere ale alfabetului grec pentru a denumi variante ale SARS-CoV-2, ia în calcul să numească alte eventuale noi variante, după ce epuizează literele alfabetului grec, cu nume de constelaţii.

de Redactia Observator

la 03.09.2021, 22:47

OMS ia în calcul să numească eventualele noi variante de SARS-CoV-2 după constelaţii
OMS ia în calcul să numească eventualele noi variante de SARS-CoV-2 după constelaţii - Profimedia Images

''Poate că vom rămâne fără litere greceşti, însă examinăm deja o nouă serie de nume. Ne gândim să le numim după constelaţii'', anunţa la jumătatea lui august, într-un interviu acordat The Telegraph, epidemiologul Maria Van Kerkhove, directoarea tehnică a departamentului dedicat Covid-19, din cadrul programului OMS de supravegehre a bolilor infecţioase.

''Va fi vorba despre stele şi constelaţii mai puţin cunoscute, dar uşor de pronunţat. Suntem pe cale să verificăm în interior, cu colegii noştri repartizaţi în lume, pentru a stabili ca niciun nume să nu fie ofensator în limba locală sau să fie vreun nume tradiţional", a precizat ea.

Nume ale unor zei şi zeiţe din Grecia au fost scoase din calcul, din cauza pronunţării lor, ceea ce ar complica universalizarea. Însă acest plan al OMS este departe de a se bucura de unanimitate în rândul oamenilor de ştiinţă. Variantele SARS-CoV-2 ''nu au nimic de-a face cu constelaţiile! Propun altceva. Dacă am numi catastrofele naturale după climato-negaţionişti?'', a declarat de la Observatorul de pe Coasta de Azur, Eric Lagadec, preşedintele Societăţii Franceze de Astronomie şi Astrofizică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » OMS ia în calcul să numească eventualele noi variante de SARS-CoV-2 după constelaţii. Unii oameni de ştiinţă au însă altă părere