Antena Meniu Search
x

Un copil de 14 ani ar putea opri pandemia. Posibil tratament anti-covid, inventat de o elevă

O elevă de 14 ani din Statele Unite le-a luat-o înainte savanților și a găsit o moleculă care poate împiedica virusul SARS-CoV-2 să mai acționeze. Fata speră să oprească pandemia, cu descoperierea ei, care i-a adus și 25.000 de dolari la o competiție pentru științe dedicată tinerilor.

de Redactia Observator

la 19.10.2020, 21:32

Vezi și
  • Anika Chebrolu a folosit o simulare pe computer şi a identificat o moleculă capabilă să blocheze virusul
  • Descoperirea i-a adus 25.000 de dolari la o competiție pentru științe dedicată tinerilor

Anika Chebrolu, elevă: Am reuşit să dezvolt o moleculă care se poate ataşa de proteina de vârf din virusul SARS-CoV-2 şi poate aduce un tratament la această boală ucigaşă.

Ceea ce nu au reuşit savanţi cu zeci de ani de experienţă este pe punctul de a realiza o elevă de liceu din Statele Unite. Anika Chebrolu a folosit o simulare pe computer pusă la dispoziţie de oamenii de ştiinţă şi, dintr-o bază de date de aproape 700 de milioane de compuşi, a identificat o moleculă capabilă să blocheze virusul.

Anika Chebrolu, elevă: Îmi doresc să colaborez cu virusologi şi specialişti farmaceutici pentru a transforma această moleculă mai departe într-un medicament eficient împotriva virusului.

Iniţial, proiectul cu care fata şi-a propus să participe la competiţia ştiinţifică viza combatarea gripei. Motivată de gravitatea pandemiei, eleva cu origini indiene a reuşit în doar 3 luni să adapteze cercetarea.

Anika Chebrolu, elevă: Am decis să îmi schimb atenţia către SARS-CoV-2 din cauza impactul uriaş pe care l-a avut asupra lumii întregi în mai puţin de un an.

Decizia fetei şi ambiţia cu care a lucrat pe toată durata verii la proiect i-au adus numai cuvinte de laudă de la membrii juriului şi de la savanţii care au îndrumat-o şi i-au oferit materialele necesare.

Mahfza Ali, mentor: A fost incredibil să vezi entuziasmul şi perseverenţa ei. A fost ceva mult peste aşteptări, ce poate fi făcut în general doar de oameni de ştiinţă cu multă experienţă.

Eleva îşi doreşte să folosească o parte din suma de bani primită pentru continuarea cercetării, iar cealaltă parte o va dona unei fundaţii care are rolul de a ajuta dezvoltarea tinerilor cercetători din familii fără posibilităţi financiare.

Anika a povestit că dragostea pentru ştiinţă i-a fost însuflată de rude încă de la o vârstă fragedă.

Anika Chebrolu, elevă: Când eram mai mică, bunicul meu a fost cel care m-a tot îndrumat către ştiinţă. Era profesor de chimie şi îmi spunea mereu să învăţ tabelul periodic şi toate aceste lucruri despre ştiinţă.

Visul fetei este să devină cerecetător în domeniul medical, însă nu vrea să renunţe nici la pasiunile sale pentru pictură sau dansul tradiţional indian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Un copil de 14 ani ar putea opri pandemia. Posibil tratament anti-covid, inventat de o elevă