Un copil de 14 ani ar putea opri pandemia. Posibil tratament anti-covid, inventat de o elevă

De Redactia Observator.
Publicat: 19.10.2020, 21:25.
Actualizat: 19.10.2020, 21:32

O elevă de 14 ani din Statele Unite le-a luat-o înainte savanților și a găsit o moleculă care poate împiedica virusul SARS-CoV-2 să mai acționeze. Fata speră să oprească pandemia, cu descoperierea ei, care i-a adus și 25.000 de dolari la o competiție pentru științe dedicată tinerilor.

Anika Chebrolu, elevă: Am reuşit să dezvolt o moleculă care se poate ataşa de proteina de vârf din virusul SARS-CoV-2 şi poate aduce un tratament la această boală ucigaşă.

Ceea ce nu au reuşit savanţi cu zeci de ani de experienţă este pe punctul de a realiza o elevă de liceu din Statele Unite. Anika Chebrolu a folosit o simulare pe computer pusă la dispoziţie de oamenii de ştiinţă şi, dintr-o bază de date de aproape 700 de milioane de compuşi, a identificat o moleculă capabilă să blocheze virusul.

Anika Chebrolu, elevă: Îmi doresc să colaborez cu virusologi şi specialişti farmaceutici pentru a transforma această moleculă mai departe într-un medicament eficient împotriva virusului.

Iniţial, proiectul cu care fata şi-a propus să participe la competiţia ştiinţifică viza combatarea gripei. Motivată de gravitatea pandemiei, eleva cu origini indiene a reuşit în doar 3 luni să adapteze cercetarea.

Anika Chebrolu, elevă: Am decis să îmi schimb atenţia către SARS-CoV-2 din cauza impactul uriaş pe care l-a avut asupra lumii întregi în mai puţin de un an.

Decizia fetei şi ambiţia cu care a lucrat pe toată durata verii la proiect i-au adus numai cuvinte de laudă de la membrii juriului şi de la savanţii care au îndrumat-o şi i-au oferit materialele necesare.

Mahfza Ali, mentor: A fost incredibil să vezi entuziasmul şi perseverenţa ei. A fost ceva mult peste aşteptări, ce poate fi făcut în general doar de oameni de ştiinţă cu multă experienţă.

Eleva îşi doreşte să folosească o parte din suma de bani primită pentru continuarea cercetării, iar cealaltă parte o va dona unei fundaţii care are rolul de a ajuta dezvoltarea tinerilor cercetători din familii fără posibilităţi financiare.

Anika a povestit că dragostea pentru ştiinţă i-a fost însuflată de rude încă de la o vârstă fragedă.

Anika Chebrolu, elevă: Când eram mai mică, bunicul meu a fost cel care m-a tot îndrumat către ştiinţă. Era profesor de chimie şi îmi spunea mereu să învăţ tabelul periodic şi toate aceste lucruri despre ştiinţă.

Visul fetei este să devină cerecetător în domeniul medical, însă nu vrea să renunţe nici la pasiunile sale pentru pictură sau dansul tradiţional indian.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Detalii tulburătoare  despre ultimele momente din viaţa lui Alexandru, tânărul ucis de urs în timp ce alerga
1
Social • pe 13.04 la 20:10

Un sportiv care se antrena în munţi a fost găsit mort lângă bârlogul unei ursoaice. Bărbatul de 39 de ani din Azuga alerga prin pădure când a fost surprins de fiara sălbatică. Alexandru s-ar fi luptat cu ursul, dar nu a avut nicio şansă. Prietenii lui salvamontişti i-au găsit trupul la o zi după ce a fost anunţată dispariţia bărbatului.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro