Antena Meniu Search
x

Pesta porcină, raportată și în Covasna. 22 de județe au fost afectate de epidemie

Pesta porcină africană a ajuns şi în judeţul Covasna. Leşurile a doi porci bolnavi au fost aruncate la marginea oraşului Sfântu Gheorghe, fără să fie anunţate autorităţile. Este al treilea focar descoperit recent într-un judeţ care nu se află pe harta pestei.

de Redactia Observator

la 02.02.2019, 22:11

Vezi și

Pesta porcină africană a ajuns şi în judeţul Covasna. Leşurile a doi porci bolnavi au fost aruncate la marginea oraşului Sfântu Gheorghe, fără să fie anunţate autorităţile. Este al treilea focar descoperit recent într-un judeţ care nu se află pe harta pestei. În Timiş şi Arad, un samsar a vândut porci bolnavi cumpăraţi ilegal din Bihor.

Primul focar de pestă din judeţul Covasna a fost descoperit într-un cartier mărginaş al oraşului Sfântul Gheorghe. În loc să anunțe imediat autoritățile veterinare despre moartea celor doi porci pe care îi creșteau în gospodărie, proprietarii ar fi preferat să scape de leşurile lor.

Proprietarii animalelor bolnave au aruncat porcii pe acest câmp unde este o groapă improvizată a cartierului. Poliţia a deschis dosar penal.

În cartierul mărginaş au mai fost descoperiţi 60 de porci. Autorităţile sanitar-veterinare au decis să nu sacrifice niciun animal deoarece, spun ele, focarul este unul izolat. Asta deşi, potrivit legii, toţi porcii trebuie ucişi pe o rază de 3 kilometri.

La doar câteva zeci de kilometri de focar sunt două ferme de porci, cu zeci de mii de animale. Una în judeţul Covasna, cealaltă în judeţul Braşov.

În ţară, la un an şi jumătate de la apariţia primului focar de pestă, 22 de judeţe au fost contaminate cu virusul pestei porcine africane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Pesta porcină, raportată și în Covasna. 22 de județe au fost afectate de epidemie