Antena Meniu Search
x

Portretul bolnavului de COVID-19 în valul 4. Medic: ”La camera de gardă ajung cu simptomatologia de debut de vreo 8-9 zile”

Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București, Simin Florescu, a declarat că valul 4 al pandemiei de COVID-19 îi afectează în principal pe pacienții tineri, nevaccinați, care ajung la spital în stare critică și au nevoie de oxigen. În aceste condiții, conducerea spitalului a solicitat deja aprobare pentru suplimentarea numărului de paturi dedicate pacienților cu COVID.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 24.08.2021, 16:39

Echipaj SMURD echipat pentru preluarea pacienților bolnavi de Covid-19
Portretul bolnavului de COVID-19 în valul 4. Medic: ”La camera de gardă ajung cu simptomatologia de debut de vreo 8-9 zile” - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta

”Tabloul care revine la ordinea zilei al pacienților este pacient tânăr, fără comorbidități, care se prezintă la camera de gardă cu insuficiență respiratorie, cu febră și cu simptomatologia de de debut de vreo 8-9 zile. Și mai este un lucru foarte important, acești pacienți cu forme severe de boală sunt nevaccinați. Avem această armă, vaccinul, pe care din păcate concetățenii noștri nu vor să o uzeze”, a spus medicul Simin Florescu, la Europa FM.

Potrivit managerului, o secție a spitalului pentru pacienții cu boli infecțioase va fi transformată în secție COVID.

În acest moment, numărul pacienților cu Covid a început să-l depășească pe cel al non-Covid. Un lucru îngrijorător, acest lucru ne-a determinat să solicităm extinderea numărului de paturi destinate pacienților cu Covid și am depus cerere pentru autorizare pentru dedicarea încă unei secții pacienților Covid, pentru că majoritatea sunt cu forme severe și necesită oxigen. În curând estimez că vom trece, din nou, la un regim Covid 100%, nu știu cum o să ne descurcăm pentru că avem și pacienți non-Covid”, a spus dr. Simin Florescu.

450 de cazuri de infecţii cu varianta Delta săptămâna trecută

Pe acelaşi subiect

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat că în ultima săptămână secvenţierile au identificat 450 de cazuri de infecţii cu varianta Delta la nivel naţional, iar pentru 40% dintre aceste cazuri nu există o legătură epidemiologică. Dintre pacienţii infectaţi cu varianta Delta, 80% nu erau vaccinaţi, iar dintre cei decedaţi, 87% nu primiseră nicio doză de ser anti-Covid.

„Atunci când acest procent, teoretic, ajunge la peste 50% , înseamnă că deja 50% din cazurile de infecţie cu varianta Delta care nu au un context epidemiologic particular, putem să susţinem faptul că devine dominantă la nivel naţional şi că este deja o tulpină care a devenit dominantă. Practic, din punct de vedere al ponderii cumulate a variantei virale Delta din totalul variantelor virale de îngrijorare, în momentul de faţă s-a ajuns ca 20,6% din totalul variantelor virale de îngrijorare de la nivel naţional să fie cauzate de varianta virală Delta”, a declarat medicul. 

Valeriu Gheorghiţă a catalogat drept „un număr important” cel al infecţiilor cu varianta Delta, el arătând că acesta „creşte progresiv” riscul de îmbolnăvire. 

Din cele 450 de cazuri confirmate, aproximativ 80% sunt la persoane nevaccinate. 

Vârful pandemiei în România, la finalul lunii septembrie

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) estimează că vârful pandemiei ar putea să fie în România la finalul lunii septembrie, menţionând că în cel mai rău scenariu posibil ţara noastră ar putea ajunge la 4.000 de pacienţi spitalizaţi în perioadele de vârf pandemic.

“Ultima raportare de la Institutul Naţional de Sănătate Publică corectează de fapt o raportare anterior şi estimează că vârful s-ar putea să fie la finalul lunii septembrie, dar este o estimare. Ne putem aştepta să apară modificări faţă de această estimare, iar în scenariul cel mai rău posibil INSP apreciază că s-ar putea să ajungem la aproximativ 4.000 de pacienţi spitalizaţi în perioadele de vârf pandemic. Aceasta este scenariul cel mai rău posibil”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Portretul bolnavului de COVID-19 în valul 4. Medic: ”La camera de gardă ajung cu simptomatologia de debut de vreo 8-9 zile”