Antena Meniu Search
x

Video Premieră în medicina veterinară din România, la Cluj. O pisică suferindă de o malformaţie rară a primit o nouă şansă la viaţă

Medicina veterinară evoluează pe zi ce trece. Specialiştii de la Facultatea Veterinară din Cluj, au realizat o operaţie în premieră, pentru ţara noastră. O pisică în vârstă de 7 luni, cu o anomalie rară a inimii, a fost făcută bine, după o intervenţie chirurgicală foarte minuţioasă. Alma toarce din nou acum şi şi-a recăpătat pofta de mâncare.

de Redactia Observator

la 28.09.2021, 07:57

Vezi și

Preocupată de bolul plin de mâncare din faţa ei, Alma nu ştie că este o pisică foarte specială, dar şi foarte norocoasă. La şapte luni, tocmai a trecut printr-o operaţie foarte complicată pe inimă. "În  urmă cu vreo două saptamâni, în urma examenului s-a stabilit o anomalie congenitală rară la pisică. Indivizii diagnosticaţi cu această anomalie, în cel mai fericit caz, ajung până la un an de zile ca şi vârstă", spune Prof. dr. Florin Beteg.

Operaţia, o premieră în România

Operaţia a fost realizată în data de 24 septembrie de către o echipă de specialişti ai Universităţii de Medicină vetrinară din Cluj. Este prima intervenţie de acest fel efectuată vreodată în ţara noastră. Persistenţa ductului arterial, aşa cum se numeşte malformaţia, este întâlnită la doar 0,2% dintre pisici. "S-a făcut o incizie de câţiva centimetri în spaţiul 4 intercostal. Ea este pe medicaţie analgezică pentru a îi suprima durerea. În momentul de faţă este uşor anxioasă. Consumă hrană şi aşteptăm în următoarele ore stăpânul, să vină să o ia", povesteşte Prof. dr. Florin Beteg.

Medicii veterinari spun că pisicile care suferă de această boală nu prezintă simptome deosebite, înainte ca starea lor de sănătate să se agraveze brusc. Malformaţia poate fi diagnosticată la examenul ecografic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Premieră în medicina veterinară din România, la Cluj. O pisică suferindă de o malformaţie rară a primit o nouă şansă la viaţă