Antena Meniu Search
x

Video Primul centru mobil, inaugurat de Iohannis, e și singurul funcţional din cele 20 promise. Cum e văzută vaccinarea în Afumați: ”Ce să fac cu el? Uite, am fost la urzici!”

Avem vaccinuri, doritori să fie. Campania de vaccinare intră în etapa din poartă în poartă. S-a deschis primul centru mobil, inaugurat cu fast de preşedinte. Singurul funcţional, de altfel, din cele 20 promise.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 21.04.2021, 20:15

Vezi și

Abia acum începe cu adevărat campania de vaccinare. Lista celor care şi-au dorit să se imunizeze aproape s-a epuizat, acum indecişii şi cei care sunt împotriva imunizării trebuie convinşi. Autorităţile au deschis azi primul centru mobil de vaccinare. Practic, au mers cu dozele la doi paşi de casa locuitorilor din Afumaţi. Doar că din cele 20 de centre mobile care ar fi trebuit deschise azi în toată ţara, doar cel inaugurat de preşedinte e funcţional

Afumaţi. Una dintre comunele din Ilfov cu rată mare de infectare. Curtea şcolii s-a umplut cu politicieni şi autorităţi care se ocupă de campania de vaccinare. La 12 fix preşedintele ţării a venit să viziteze centrul mobil de vaccinare.

Klaus Iohannis: "Bună ziua! Primul centru de vaccinare mobil şi cu asta intrăm într-o nouă etapă."

Localnic: "Dacă vine Iohannis vine şi cu ceva?"

Pe acelaşi subiect

Localnic: "Vine cu vrăjeală."

Vrăjeală sau nu, cert este că cei 9000 de locuitori din Afumaţi se vor putea vaccina în următoarele zile cu Moderna. Un container, adus cu un TIR şi montat cu o macara, a fost transformat în centru de vaccinare. 

Klaus Iohannis: "Vrem să venim în întâmpinarea cetăţenilor şi vrem să avem o campanie de vaccinare care ne scoate din pandemie"

Reporter: "Vă vaccinaţi?" 

Localnic: "Mi-e frică. Nu am probleme cu sănătatea."

Gabriel Dumanica, primarul comunei Afumaţi: "Dacă după primele 2, 3 zile, constatăm un ritm de care nu suntem mulţumiţi, vom face şi o acţiune door to door."

Localnică: "Ce să fac cu vaccinul? Am 70 de ani. De oi muri, moartă să fiu. Nu am nici pensie, nici serviciu, n-am nimic, uite, am fost la urzici!"

Florin Cîţu, premierul României: "Este o provocare în ceea ce priveşte persoanele din zona rurală, dar veţi vedea că avem pentru toate o soluţie."

Abia acum începe cu adevărat campania de vaccinare

Este punctul critic al campaniei de vaccinare în care cei nehotărâţi trebuie convinşi, iar vaccinul trebuie să le fie la îndemână. Cele 20 de centre mobile, care trebuiau deschise astăzi în şapte judeţe, ar fi fost un prim pas. Doar că socoteala de la Bucureşti nu se potriveşte cu cea din ţară. În Maramureş, de exemplu, abia azi s-au făcut listele cu doritorii. 

Bălăciţa, Mehedinţi. La Mehedinţi, n-a ajuns containerul, ci doar o echipă mobilă. Medicii şi asistenţii au vaccinat în dispensar. Este încă o soluţie gândită pentru a accelera imunizarea. 

Paul Drăcea, colonel: "Avem pentru ziua de astăzi pe lista de vaccinare un număr de 39 de persoane." 

Valeriu Gheorghiță: ”Evaluarea pe care colegii mei au efectuat-o în fiecare localitate a arătat că avem alternativa unor spaţii suficient de adecvate încât să dislocăm doar o echipă mobilă şi să vacccineze în spaţiile deja existente.”

Marpod, Sibiu. Într-un sat din Sibiu, primaria a pus la dispoziţia echipelor mobile Căminul Cultural. 

Localnic: "Iniţiativa asta mie mi se pare foarte bună, în special pentru oameni în vârstă care nu se pot deplasa şi până la Sibiu."

Negru Vodă, Constanţa. Nici la Constanţa, containerul mobil nu a fost folosit. La Negru Vodă a ajuns doar echipa mobilă formată din medici militari, iar vaccinarea s-a făcut  într-un centru care stătea închis, deşi în el s-au investit 70.000 de lei. 

Carmen Grigore, medic Spitalul Militar: "Pentru o primă zi, a existat un număr iniţial de 51 de doritori, dar văzând activitatea deschisă s-au mai înscris."

Şi la Iaşi, Olt, Gorj şi Dolj primarii nu se înghesuie să folosească containerele, ci preferă clădirile existente. În Satu Mare, vaccinarea în centre mobile va începe abia săptămâna viitoare. 8 comune din Cluj au cerut centre mobile, dar până s-au găsit containere, oamenii s-au vaccinat deja în centre fixe. 

O altă soluţie pentru a accelera campania de vaccinare sunt centrele drive thru. Primul va fi deschis în weekend la Deva. Iar în Bucureşti, se ia în calcul amplasarea unui astfel de centru în Piaţa Constituţei. De săptămâna viitoare, în centrele mobile şi în cele drive thru ar putea fi folosit, pe lângă Moderna, vaccinul Johnson and Johnson. 60.000 de doze sunt deja în ţară blocate la Institutul Cantacuzino. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Primul centru mobil, inaugurat de Iohannis, e și singurul funcţional din cele 20 promise. Cum e văzută vaccinarea în Afumați: ”Ce să fac cu el? Uite, am fost la urzici!”