Video Alexandru a părăsit oraşul de 4 ani şi s-a mutat la sat, ca să le pună pe masă copiilor mâncare sănătoasă. Cât costă 1 kg de pui de ţară
O alimentaţie sănătoasă nu poate fi urmată prea uşor dacă trăieşti la oraş. De aceea, mulţi români şi-au vândut apartamentele şi s-au mutat la ţară. Şi, de voie, de nevoie au învăţat şi să îşi planteze singuri legumele şi fructele, dar şi să îşi crească animalele în propria bătătură. Exact ca odinioară.
Alexandru s-a mutat în urmă cu aproximativ 4 ani în satul Băița din județul Maramureș. Dornic să trăiască sănătos şi să le pună pe masă copiilor produse fără E-uri, s-a apucat să își crească găini în propria gospodărie. "Am văzut o slabă calitate a produselor din comerţ şi am decis să-mi cresc eu singur animalele, să mănânc un pui sănătos, o găină, un ou. E cel mai sănătos produs dacă ţi-l creşti tu", spune Alexandru Barabas.
Alexandru a pariat pe carnea de pui de la ţară. Mai scump, dar mai sănătos
Pe lângă asta, Alexandru are grijă şi cum creşte animalele. A ales să producă singur furajele, mai ales că aşa au scăzut şi costurile. În plus, înmulţeşte găinile acasă, prin ouăle pe care le ţine în incubatoare. "Aici notăm "D" şi "S", de la dimineaţa şi seara. Îl punem cu capul în jos şi atunci când o să le întoarcem, îl întoarcem dimineaţa şi o să fie du "D" în sus, da? Şi peste 21 de zile, o să iasă puişorii", arată el.
Mai scump decât în magazin, puiul de casă, crescut pe păşunile de la țară, este mai apreciat în rândul consumatorilor. Un kilogram de carne de pui din gospodăria țăranilor costă 40 de lei. "Oricât ar costa, cel de ţară se consumă mult mai bine, indiferent de preţ", crede un român.
- Carnea care se vinde cu peste 100 de lei kilogramul. Guvernul vrea să le dea 2.000 de lei pentru fiecare animal...
- Maxim a investit 10.000 de euro în afacerea lui, dar roadele sunt pe măsură. Leguma se vinde acum la preţ triplu
- Au învăţat meserie în Anglia şi s-au întors în România pentru a-şi transforma pasiunea în afacere. Cât au...
- Client: Pui de la ţară.
- Reporter: De ce?
- Client: Pentru că am crescut la ţară şi pentru că ştiu să apreciez ce înseamnă crescut de acasă cu grăunţe, cu produse pe care tot noi le-am făcut pe vremea aia.
- Reporter: Aveţi unele reţineri în ceea ce priveşte puiul din magazin?
- Client: Da. Multe. Modul de creştere în masă, producţie în masă, sunt multe animale care n-au văzut iarbă verde niciodată.
"În primul rând, nu este crescut cu hormoni de creştere. Ceea ce oferă un risc al apariţiei cancerului de sân mai mic, decât în mod normal. De asemenea, este bogat în proteine de înaltă calitate, în vitamine. Şi bogat în selenium", a explicat Iulia Trif, nutriționist.
Potrivit studiilor, un român consuma anual între 25 și 30 de kilograme de carne de pui.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰