Antena Meniu Search
x

Video Rapelul poate veni cu efecte secundare mai puternice, susțin mai mulți medici. Cum se manifestă acestea

Cea de-a doua doză de ser poate veni cu efecte secundare mai puternice decât prima. O spun mai multe cadre medicale cărora li s-a administrat rapelul şi care menţionează reacţii adverse mai grave acum. 

de Redactia Observator

la 01.02.2021, 13:13

Vezi și
  • Începând cu data de 1 februarie începe administrarea vaccinului Moderna în România
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Peste 1.800 de astfel de reacţii au fost raportate până în acest moment la noi. Cele mai multe sunt febră, cefalee, astenie ori dureri musculare, care însă nu au durat mai mult de o zi. 

Evident, nu se întâmplă doar în România, discutăm despre o manifestare a organismului atunci când creează practic anticorpi. Până la ora actuală, peste 100.000 de români au primit rapelul.

România începe vaccinarea cu serul Moderna

Începând cu data de 1 februarie începe administrarea vaccinului Moderna în România, pentru care rapelul se realizează la 28 de zile. Până în acest moment au fost vaccinate aproape 600.000 de persoane, toate cu serul Pfizer-BioNtech.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, anunțase într-o conferință de presă că în primul trimestru România va primi 430.000 de doze Moderna.

De altfel, sâmbătă, 30 ianuarie, a ajuns în țară a doua tranșă de vaccin Moderna, ce totalizează 21.600 de doze. Serurile au fost preluate de Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară "Cantacuzino" din București și distribuite în centrele regionale de vaccinare.

Asemănări şi diferențe între vaccinurile Pfizer şi Moderna

Specialiștii spun că ambele vaccinuri sunt sigure, dar condiţiile de depozitare a dozelor ar putea face diferenţa. Iată asemănările şi deosebirile dintre cele două vaccinuri:

- În privința eficienței, diferența dintre cele două vaccinuri este foarte mică, de doar 0,5%. Studiile au arătat că serul Pfizer previne mai multe îmbolnăviri.

- În cazul vârstnicilor, vaccinul Moderna are o eficiență de 100%, în timp ce Pfizer previne infectarea în 93,7% din cazuri la persoanele cu vârste peste 65 de ani.

- efectele secundare au apărut mai des la cei vaccinați cu serul Moderna. Principalele simptome au fost oboseala, durerea de articulații și frisoanele.

- Vaccinul Pfizer trebuie depozitat și transportat la o temperatură de -80 de grade Celsius, în timp vaccinul Moderna se poate transporta chiar și la 8 grade.

- a doua doză de vaccin Moderna se face după 28 de zile de la prima injecție, în timp ce vaccinul Pfizer se face într-un interval de 21 de zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Sanatate » Rapelul poate veni cu efecte secundare mai puternice, susțin mai mulți medici. Cum se manifestă acestea