Antena Meniu Search
x

Video Record de decese în România, zeci de pacienţi speră să prindă un loc la ATI

Recorduri tragice de la zi la zi: 177 de oameni au fost răpuşi de virus în ultimele ore, cei mai mulţi de până acum. O parte dintre ei n-au mai ajuns la terapie intensivă. Au murit pe o listă de aşteptare. Sunt zeci de bolnavi care speră să prindă un pat la ATI. Din Sibiu, vin imagini cum nu am mai văzut în România: pacienţii sunt internaţi pe saltele gonflabile, se aduc containere pentru cadavre, pentru că morga este plină, iar bolnavii strigă după ajutor pe Facebook.

de Redactia Observator

la 10.11.2020, 21:05

Vezi și
  • Bolnavii de coronavirus sunt puşi uneori pe lista de aşteptare, pentru a prinde un pat la ATI
  • Pacienţii ajung să ceară ajutor pe reţelele de socializare
  • Cele mai importante ştiri ale zilei, la Observator 19

El este Sorin Boica şi este pacientul cu numărul 40 pe lista de aşteptare pentru un pat la terapie intensivă. De acest loc depinde viaţa lui. Disperat, fratele bărbatului caută salvarea pe Facebook.

Sorin a împărţit ani de zile ajutoare oamenilor nevoiaşi din ţară. În ultima vreme le ducea măşti. Iniţial, bărbatul a avut simptome uşoare şi nu a vrut să se interneze. Se gândea să lase locul unui pacient în stare mai gravă. A ajuns însă el însuşi dependent de oxigen.

Adrian Boica, fratele pacientului: Între timp, a zis doamna doctor că este grav, trebuie ATI, dar nu sunt locuri în ţară. Atunci am pus mâna pe telefoane şi cred că am sunat pe toată lumea, am început să plâng pe reţelele de socializare că nu ştiam ce să fac. Sistemul este depăşit complet.

La Spitalul Judeţean Sibiu, acolo unde este internat Sorin, toate cele 12 paturi ATI sunt ocupate. Bărbatul de 47 de ani a primit un ventilator.

Decebal Todăriţă, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean din Sibiu: Spitalul face tot ce este posibil pentru toţi pacienţii. S-a găsit soluţia ventilaţiei în cadrul secţiei de boli infecţioase. A fost transportat acolo un aparat mobil de ventilaţie.

1.093 de bolnavi sunt internaţi la ATI, un record absolut. Dar pe hârtie, avem 1.250 de locuri la ATI pentru bolnavii cu COVID. Teoretic, mai sunt 157 de paturi libere. Cum s-a ajuns la liste de aşteptare cu zeci de pacienţi? O întrebare pe care reporterii Observator au pus-o oficialilor din Ministerul Sănătăţii. Dar în cea mai gravă criză medicală nu există acest răspuns.

Octavian Jurma, medic: Rata de internare la ATI creşte din câte am urmărit eu, cam cu 10%, ceea ce înseamnă că pe măsură ce se alocă capacitatea aceasta, se umple imediat, iar unul din motivele pentru care constatăm o creştere a numărului de decese în rândul tinerilor de până în 60 de ani, îi putem considera tineri, este că la terapie intensivă nu există un protocol de dezastru, astfel încât, un tânăr trebuie să aştepte pentru a fi tratat.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Cel mai important în momentul de faţă este că în multe spitale să se extindă capacitatea de furnizare a oxigenului, pentru că asta face diferenţa în această perioadă.

Astăzi, avem şi cei mai mulţi morţi de până acum - 177. La Sibiu, morga este plină, iar imaginile care ne-au îngrozit în Italia şi America au devenit realitate acum la noi. În curtea Spitalului Judeţean a apărut un container metalic pentru depozitarea cadavrelor.

Şi tot la Sibiu, au fost suprinse alte imagini ale disperării. Un bătrân a aşteptat cu orele pe o saltea gonflabilă pe care i-a adus-o fiul lui de acasă, pentru că în spital nu erau locuri libere. Lângă el, un alt pacient şi-a improvizat un pat dintr-un scaun şi un cărucior.

La Timişoara, şase oameni au murit în aşteptarea unui loc la ATI. La fel s-a stins şi un bolnav din Braşov.

Spitalele sunt tot mai pline şi în Moldova.

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: În Spitalul de Boli Infecțioase din Iași nu există niciun loc în compartimentul de Terapie Intensivă și trei locuri libere fără posibilitatea administrării de oxigen, în zona de confirmați.

Alţi trei pacienţi au fost transferaţi în ultimele ore cu elicopterul de la Bucureşti la Leţcani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Record de decese în România, zeci de pacienţi speră să prindă un loc la ATI