Antena Meniu Search
x

Record de infectări cu coronavirus pe glob. Aproape 1,5 milioane de persoane au fost depistate cu COVID luni

La 2 ani de la izbucnirea pandemiei, omenirea a înregistrat luni un record de infectări cu coronavirus, scrie Bloomberg. Potrivit calculelor făcute de Universitatea Johns Hopkins, pe 27 decembrie, au fost înregistrate în lume peste 1,44 milioane de cazuri de Covid. Cazurile noi au crescut în decembrie cu 50% comparativ cu luna trecută, totuși numărul zilnic al deceselor rămâne la nivelul din noiembrie.

de Redactia Observator

la 28.12.2021, 17:57

Vezi și

Numărul cazurilor noi de COVID-19 a ajuns luni, 27 decembrie 2021, la un record zilnic, nemaiatins în pandemie la nivel mondial, scrie Bloomberg. Datele sunt neliniștitoare, mai ales că vin la 2 ani de la apariția virusului SARS-CoV-2 despre care mulți sperau că va trece și la un an de la lansarea vaccinurilor anti-COVID. Cele peste 1,44 milioane de infecții la nivel mondial au doborât recordul anterior, fără a lua în calcul o zi din decembrie 2020 când Turcia a raportat 800.000 de cazuri anterioare.

Aproape 1,5 milioane de persoane au fost depistate cu Covid la nivel mondial

Varianta super mutantă și cea mai transmisibilă de până acum, Omicron devine rapid tulpina dominantă la nivel global, mai ales în contextul călătoriilor de sărbători. Media cazurilor pe ultimele șapte zile a fost luni de aproximativ 841.000, o creștere de 49% față de acum o lună când Omicron era identificată pentru prima dată.

Studiile sugerează că, deși Omicron este de 70 de ori mai infecțioasă decât tulpinile anterioare, boala pe care o provoacă poate să nu fie la fel de gravă, în special pentru persoanele care au fost vaccinate cu schema completă și au făcut și doza booster. Ușurința cu care se transmite și creșterea numărului de cazuri ar putea pune iar sub presiune sistemele de sănătate de la nivel mondial, un pericol pentru cei nevaccinați și pentru oricine are nevoie de îngrijiri medicale pentru alte afecțiuni. Guvernele avertizează deja că infecțiile și spitalizările ar putea crește după sărbători. Sunt vești sumbre pe măsură ce lumea intră în al treilea an de pandemie.

Decesele zilnice nu au crescut

Vestea bună este că decesele zilnice de Covid nu au crescut semnificativ. În ciuda răspândirii Omicron, media deceselor pe ultimele șapte zile la nivel global este de aproximativ 7.000 și rămâne costantă de la jumătatea lunii octombrie, după ce a căzut dintr-un vârf cauzat de varianta Delta. Perspectivele anului 2022 depind de numărul deceselor viitoare, dacă rămân neschimbate sau dacă vor crește după modelul infectărilor. De menționat este că și în trecut existat o întârziere de câteva săptămâni între răspândirea unei tulpini și creșterea numărului de spitalizări și decese. Date preliminare din Africa de Sud și alte regiuni unde s-a răspândit Omicron arată însă un decuplaj.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Record de infectări cu coronavirus pe glob. Aproape 1,5 milioane de persoane au fost depistate cu COVID luni