Video Reţelele de socializare ne plictisesc mai tare decât ne relaxează: "De cele mai multe ori, mă uit afara, la nori, ori la soare, ori la natură"
Plictiseala, boală grea. Este o stare care ne provoacă să consumăm din ce în ce mai mult content online din dorinţa de ne ocupa timpul. Efectul este unul opus, spun specialiştii. Atunci cand "zappam" printre videoclipuri pe reţelele de socializare nu facem altceva decât să ne plictisim şi mai tare şi să ne obosim mintea. În timp, devenim apatici, lipsiţi de reacţii şi greu de mulţumit.
Animale simpatice, cascadorii, pamflet şi reţete inedite de mâncare. O "porţie" obişnuită de videoclipuri de pe reţele de socializare la care apelăm ori de câte ori ne plictisim. Efectul este însă exact invers. Starea ni se înrăuteşte. "Creierul stagnează, oboseşte când tot cauţi prin videoclipuri, dând scroll. E foarte important, după ce ne căutăm videoclipul sau textul pe care îl citim, să facem pauză, să nu jonglăm între teme pentru că asta aduce oboseală mentală, psihică", a declarat Lenke Iuhos, psiholog.
Sfatul specialiştilor
În plus, "scrollul" pe Instagram sau pe TikTok dă dependenţă. Mulţi nici nu îşi dau seama când trec orele. "Majoritatea contentului e făcut în aşa fel încât să te facă să stai acolo. Vrei să îl consumi mai mult, de asta încerc să pun limite la social media. De cele mai multe ori, încerc să mă uit afara, ori la nori, ori la soare, ori la natură", spune Daliana. Nivelul de plictiseală al generaţiilor tinere a crescut simţitor în ultimii 15 ani, arată studiul realizat de psihologii Universităţii din Toronto. Iar tehnologia folosită de la vârste din ce în ce mai fragede este o explicaţie. În timp, de la prea multă expunere, atenţia noastră scade şi devenim din ce în ce mai apatici şi mai greu de impresionat.
Reţele sociale pot ajuta la combaterea plictiselii, dar folosite corect, spun specialiştii. Nu te grăbi să dai scroll încă din primele secunde ale unui videoclip, ci încearcă să rămâi concentrat în timp ce îl vizionezi. E ca atunci când mergi la cinematograf, iar filmul devine mai captivant pe măsură ce îl urmăreşti. Dacă unii se îndepărtează instinctiv de mediul online, alţii o fac forţaţi de împrejurări. Pentru a evita plictiseala şi a rămâne motivaţi, specialişti ne sfătuiesc să facem pauze de la activităţile de durată şi să le diversificăm în aşa fel încât să ne stimuleze interesul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰