Antena Meniu Search
x

Rezidențiat 2022. Medicii rezidenți se plâng că examenul a fost greu

Preferinţele viitorilor medici nu au nicio legătură cu nevoile sistemului sanitar de la noi. Peste 10.000 de absolvenţi au dat astăzi examenul de rezidenţiat. În vreme ce din toată ţara lipsesc medici de familie, pediatri şi de urgenţă, cele mai căutate specializări au fost cele cu program redus şi fără prea multe gărzi. Oricum, candidaţii s-au plâns că subiectele au fost prea grele. 

de Redactia Observator

la 22.11.2022, 18:17

Vezi și

Candidat: A fost mai greu decât mă aşteptam, pentru că au fost întrebări de statistică, mai mult de toceală decât de judecată medicală. Boala x o au 40% din pacienţi sau 25 la sută?

Candidat: A fost foarte greu!

Candidaţii din cele şase centre universitare au avut patru ore la dispoziţie să rezolve cele 200 de intrebari grilă.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Cea mai mare concurenţă este anul acesta la Farmacie, unde s-au înscris mai mult de patru candidaţi pe un singur loc. Urmeaza Stomatologia, cu mai bine de trei candidaţi. La final, medicina, unde s-au înscris anul acesta aproape 6.000 de tineri.

Pe acelaşi subiect

Rezidențiat 2022: Avem nevoie de mii de medici de familie

Nevoile sistemului sunt altele, însă. De pildă, lipsesc 2.000 de medici de familie.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Noi pregătim medici pentru populație, nu pentru dorințele cuiva. Medicina de familie are întotdeauna cele mai multe locuri alocate, sunt 700 de localități fără medic de familie și 45 la sută care au insuficienți.

Pentru medicina de urgenţă, unde sunt lipsuri mari, au candidat puţini absolvenţi de medicină. Alexandru este unul dintre cei care îşi doreşte asta. Vrea să lucreze la unul dintre cele mai aglomerate spitale din Bucureşti, la Municipal.

Alexandru Radulian, candidat: E un microb care nu mai trece, după ce intri în domeniul asta și vezi că îți place foarte mult, vrei să continui. 

Reporter: De salariu ești mulțumit? În primul an, 5.000 de lei?

Alexandru Radulian, candidat: Având în vedere că îmi fac casă acum și pe muncitori sigur îi plătesc mult mai mult decât câștig eu în patru ani de rezidențiat... mă rog, nu faci meseria asta pentru bani.

Alţi absolvenţii de medicină pregătesc variante de rezervă, dacă nu iau examenul de rezidențiat

Luminița-Smaranda Iancu, prorector UMF Iași: Ministerul Sănătății va află cel mai bun punctaj. De aici calculând 60 la sută din acest punctaj, candidații află dacă au șansă să aleagă un loc sau un post, iar clasamentul va fi afișat în zilele următoare.

Cei mai mulţi rezidenţi înscrişi la examen au fost la Bucureşti, peste 3.600, mai mult de 1.750 la Iaşi şi 905 la Târgu-Mureş. Cel târziu mâine dimineaţă, candidaţii vor afla dacă au trecut proba.

Chiar dacă până la această oră Ministerul Sănătăţii nu a raportat niciun incident la în timpul testelor, pe holuri sau la toalete s-a mai rătăcit câte o fiţuică...

Candidaţi Rezidenţiat 

Bucureşti - 3.636 

Iaşi - 1.752

Tmişoara - 1.599

Cluj-Napoca - 1.432

Craiova - 1.006

Târgu-Mureş - 905 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Rezidențiat 2022. Medicii rezidenți se plâng că examenul a fost greu