Antena Meniu Search
x

Video Riscurile la care se expun românii care iau antibiotice după ureche. Avertismentul medicului infecționist Cătălin Apostolescu

Dacă mai luăm antibiotice la întâmplare am putea declanşa o nouă pandemie! Este avertismentul specialiştilor din Ministerul Sănătăţii şi vine chiar acum în timp ce autorităţile încearcă să schmbe regulile după care se cumpără acest gen de tratamente.  

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 25.01.2024, 22:46

Vezi și

Prea mulţi români se tratează singuri cu antibiotice atunci când au o problemă medicală. Antiboticele nu sunt leac pentru orice boală, atrag atenţia medicii, ba dimpotrivă, ne pot face rău. Fie că reuşesc să le ia de la farmacie fără reţetă, fie că obţin reţetă chiar dacă nu au nevoie, românii sunt pe primele locuri în Europa la acest capitol.

  • Andreea Petrescu, reporter Observator: Un studiu făcut pe consumul de medicamente arată că în ţara noastră 26 de români dintr-o mie iau în fiecare zi antibiotic.  

Specialiştii spun că n-ar trebui să luăm nici măcar doza de urgenţă de antibiotic fără o vizită la medic

  • Cătălin Apostolescu, infecţionist: Antibioticul nu tratează durerea. Dacă nu luăm antibioticul care trebuie evident că este ineficace şi că infecţia noastră nu se va rezolva, dacă luăm antibiotic într-o doză mai mică evident că nu-şi va putea exercita acţiunea, dacă luăm antibiotice pe o durată mai scurtă evident că nu va apuca să omoare toate bacteriile respective şi după o aparentă ameliorare de o zi, două, trei boala revine şi revine în forţă. Există infecţii urinare care pot fi tratate cu antibiotice într-o singură doză şi există infecţii severe, cum sunt infecţiile osului, care au nevoie de tratamente antibiotice de 8 până la 12 săptămâni. 
Pe acelaşi subiect

Pentru multe infecţii, medicii recomandă realizarea unei antibiograme pentrua afla ce medicament este eficient. 

  • Cătălin Apostolescu, infecţionist: Antibiorgamele moderne ne pot da informaţii şi despre concentraţia la care antibioticul respectiv îşi exercită funcţiunea şi atunci putem merge mai departe, calculăm doza, calculăm volumul de distribuţie şi putem afla şi care e concentraţia pe care o obţinem în momentul în care dăm antibioticul.

Ce riscă românii care iau antibiotice după ureche

Administrarea haotică a acestor medicamente poate duce la dezvoltarea unor infecţii severe cu bacterii rezistente, ce nu vor mai putea fi tratate cu niciun fel de medicament, atrag atenţia medicii. Ba chiar se poate ajunge la o pandemie. 

Adriana Pistol, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: În aceste conditii, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au elaborat ordinul care stabileşte reguli noi pentru prescrierea şi eliberarea antibioticelor. Noua lege va impune completarea în farmacie a unei declaraţii pe proprie răspundere din partea pacientului. Trebuie să înţelegem cu toţii că nu fac rău sistemului, îmi fac rău mie. Haideţi să credem în cetăţenii noştri, eu mizez pe cultura medicală a fiecăruia pentru a nu-şi face singur rău. 

Noile reguli se vor aplica abia dupa ce va exista un sistem intergrat in farmacii pentru eliberarea reţetelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Sanatate » Riscurile la care se expun românii care iau antibiotice după ureche. Avertismentul medicului infecționist Cătălin Apostolescu