Antena Meniu Search
x

Video Robotul ''Florina'' ar putea veni în ajutorul DSP Arad pentru anchetele epidemiologice. Din lipsa legislaţiei, greul pică tot pe umerii angajaţilor

DSP Arad vrea să folosească inteligenţa artificială pentru anchetele epidemiologice. Robotul Florina este deja pregătit să facă treaba medicilor şi aşteaptă undă verde din punct de vedere legal. DSP Arad testează acest robot deja de câteva luni şi spune că în acest moment ar fi capabil să facă toate anchetele epidemiologice din ţară în doar 15 minute.

de Redactia Observator

la 27.04.2021, 18:35

Vezi și
  • Robotul ''Florina'' ar putea să vină în ajutorul DSP Arad pentru anchetele epidemiologice
  • Din lipsa legislaţiei, greul pică tot pe umerii angajaţilor

Ideea folosirii unui robot pentru anchetele epidemiologice a venit în perioada de vârf a pandemiei. Atunci, Direcţia de Sănătate Publică Arad a avut nevoie să apeleze la voluntari pentru a face faţă volumului mare de muncă. 

Diana Abrudan, angajat DSP: În momentul în care cazurile pozitive cresc acest robot își poate face treaba într-un timp foarte scurt.

Robotul Florina poate face nu mai puţin de 2000 de anchete într-un sfert de oră. Asta pentru că poate suna, simultan, mai multe persoane. 

Horea Timiş, director DSP Arad: În timpul anchetelor există anumite tipare care se repetă. Cererea datelor, contacţi, simptomatologie, loc de muncă, care ocupă extrem de mult timp, așa că am apelat la digitalizare. 

Pe acelaşi subiect

''Bună ziua, sunt robotul Florina, de la DSP Arad. Răspundeţi, care este ocupaţia dumneavoastră? Medic.

Confirmaţi ocupaţia "medic", răspundeţi cu "da" sau "nu".

Da!''

Horea Timiş, director DSP Arad: L-am testat pe toate categoriile de pacienți, cei mai complianti sunt pacienții tineri, până în 50 de ani folosim robotul, peste 50 de ani folosim încă medicii.

Diana Abrudan, angajat DSP: Noi vom primi în acest format ancheta epidemiologică realizată de către robot cu toate datele pacientului pe care le-a spus robotului. În momentul în care ancheta este realizată vom da printare şi ea se va înregistra. 

Din lipsa legislaţiei, tot angajaţii trebuie să ducă greul

Deşi robotul şi-a arătat eficienţa în timpul testelor, acesta nu poate fi folosit în acest moment pentru că legislaţia nu îi permite încă. Aşa că greul pică tot pe umerii angajaţilor. 

''Cât durează acum o anchetă? 

La noi, în medie 10-15 minute. Sunt pacienţi care au mai mulţi contacţi, trebuie să luăm mai multe date.''

Softul a fost realizat de o firmă IT din Bucureşti pentru DSP Arad, iar angajaţii care l-au testat spun că dacă ar fi folosit la scară largă ar scuti timp şi mulţi bani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Sanatate » Robotul ''Florina'' ar putea veni în ajutorul DSP Arad pentru anchetele epidemiologice. Din lipsa legislaţiei, greul pică tot pe umerii angajaţilor