Video Robotul ''Florina'' ar putea veni în ajutorul DSP Arad pentru anchetele epidemiologice. Din lipsa legislaţiei, greul pică tot pe umerii angajaţilor
DSP Arad vrea să folosească inteligenţa artificială pentru anchetele epidemiologice. Robotul Florina este deja pregătit să facă treaba medicilor şi aşteaptă undă verde din punct de vedere legal. DSP Arad testează acest robot deja de câteva luni şi spune că în acest moment ar fi capabil să facă toate anchetele epidemiologice din ţară în doar 15 minute.
- Robotul ''Florina'' ar putea să vină în ajutorul DSP Arad pentru anchetele epidemiologice
- Din lipsa legislaţiei, greul pică tot pe umerii angajaţilor
Ideea folosirii unui robot pentru anchetele epidemiologice a venit în perioada de vârf a pandemiei. Atunci, Direcţia de Sănătate Publică Arad a avut nevoie să apeleze la voluntari pentru a face faţă volumului mare de muncă.
Diana Abrudan, angajat DSP: În momentul în care cazurile pozitive cresc acest robot își poate face treaba într-un timp foarte scurt.
Robotul Florina poate face nu mai puţin de 2000 de anchete într-un sfert de oră. Asta pentru că poate suna, simultan, mai multe persoane.
Horea Timiş, director DSP Arad: În timpul anchetelor există anumite tipare care se repetă. Cererea datelor, contacţi, simptomatologie, loc de muncă, care ocupă extrem de mult timp, așa că am apelat la digitalizare.
- Inteligenţa Artificială: ce este, ce face şi la ce o să ne folosească în viitor
- Cum arată robotul creat de China, capabil să taie cabluri submarine: "Are puterea de a destabiliza comunicațiile...
- Momentul viral în care un robot umanoid a făcut "scurtcircuit" şi a atacat participanţii la un festival din China
- Șapte persoane au murit în SUA, iar alte trei au rămas cu handicap, după tratamentul cu un medicament anti-Alzheimer
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
''Bună ziua, sunt robotul Florina, de la DSP Arad. Răspundeţi, care este ocupaţia dumneavoastră? Medic.
Confirmaţi ocupaţia "medic", răspundeţi cu "da" sau "nu".
Da!''
Horea Timiş, director DSP Arad: L-am testat pe toate categoriile de pacienți, cei mai complianti sunt pacienții tineri, până în 50 de ani folosim robotul, peste 50 de ani folosim încă medicii.
Diana Abrudan, angajat DSP: Noi vom primi în acest format ancheta epidemiologică realizată de către robot cu toate datele pacientului pe care le-a spus robotului. În momentul în care ancheta este realizată vom da printare şi ea se va înregistra.
Din lipsa legislaţiei, tot angajaţii trebuie să ducă greul
Deşi robotul şi-a arătat eficienţa în timpul testelor, acesta nu poate fi folosit în acest moment pentru că legislaţia nu îi permite încă. Aşa că greul pică tot pe umerii angajaţilor.
''Cât durează acum o anchetă?
La noi, în medie 10-15 minute. Sunt pacienţi care au mai mulţi contacţi, trebuie să luăm mai multe date.''
Softul a fost realizat de o firmă IT din Bucureşti pentru DSP Arad, iar angajaţii care l-au testat spun că dacă ar fi folosit la scară largă ar scuti timp şi mulţi bani.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰