Antena Meniu Search
x

România are cea mai mare rată de imunitate dobândită din Europa - 70% - arată un studiu britanic

Un studiu făcut de Școala londoneză de Igienă și Medicină Tropicală (London School of Hygiene and Tropical Medicine) arată că România are rată de imunitate dobândită de aproximativ 70%, fiind pe primul loc în Europa. Norvegia, în contrast, atinge doar pragul de 3%.

de Redactia Observator

la 26.11.2021, 14:47

români cu mască
România are cea mai mare rată de imunitate dobândită din Europa - 70% - arată un studiu britanic - Shutterstock

Problema României, scriu jurnaliștii de la The Times, este că deși are o rată mare de imunitate dobândită, ar putea teoretic înregistra alte 70.000 de decese în perioada următoare. "Povestea pandemiei este că ratele mari de incidență au fost în categoriile de populație tânără, însă impactul s-a resimțit în categoriile de populație în vârstă, așa că în ciuda nivelului mare de imunitate colectivă sunt destule persoane care se pot îmbolnăvi din lipsa vaccinării", a declarat Lloyd Chapman, de la Școala londoneză de Igienă și Medicină Tropicală.

Europa ar putea avea încă 300.000 de decese, arată studiul

Există potențial pentru alte 300.000 de decese și peste 900.000 de spitalizări în Europa, arată autorii studiului. Marea Britanie este cel mai aproape de sfârșitul epidemiei, cred cercetătorii, datorită combinației dintre numărul mare de îmbolnăviri și numărul mare de persoane vaccinate.

Anglia, de exemplu, are un nivel atât de ridicat de imunitate colectivă, încât ar putea fi ferită de un val devastator de infecții. Astfel, dacă toate restricțiile și campaniile de vaccinare ar înceta astăzi, Anglia ar înregistra 10.000 de decese, un număr deopotrivă mare însă mic în comparație cu Germania - 114.000 sau Grecia - 16.000. 

Pe acelaşi subiect

Noua variantă de COVID sperie Marea Britanie

Persoanele care sosesc în Anglia din sudul Africii vor trebui să stea în carantină de teama răspândirii noii variante de coronavirus. Secretarul pentru Sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, a declarat că de vineri, șase țări vor fi adăugate pe lista roșie, zborurile fiind temporar interzise, potrivit BBC.

Toate zborurile din Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho și Eswatini sunt suspendate. Sajid Javid a spus că oamenii de știință sunt "profund îngrijorați" de noua variantă și că trebuie să învețe mai multe despre ea. "Varianta are un număr semnificativ de mutații, poate dublu față de numărul de mutații pe care le-am văzut la varianta Delta. Ar putea fi mai ușor de transmis, iar vaccinurile pe care le avem ar putea fi mai puțin eficiente".

"Suntem precauți, luăm măsuri și încercăm să ne protejăm, cât mai bine putem, granițele noastre", a spus oficialul britanic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » România are cea mai mare rată de imunitate dobândită din Europa - 70% - arată un studiu britanic