Antena Meniu Search
x

România se sufocă sub valul 4 de covid. Dorel Săndesc trage un puternic semnal de alarmă: "În ATI e iadul. Suntem Arca lui Noe de care oamenii se agaţă cu disperare"

România e în plin val 4 al pandemiei. Astăzi, 4 octombrie, s-au înregistrat 8.292 de cazuri noi, iar 1.468 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă.

de Redactia Observator

la 04.10.2021, 13:23

România se sufocă sub valul 4 de covid. Dorel Săndesc trage un puternic semnal de alarmă: "În ATI e iadul. Suntem Arca lui Noe de care oamenii se agaţă cu disperare"

Cu un bilanţ îngrijorător în fiecare zi, România pare să se sufoce sub valul 4. Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă, trage un puternic semnal de alarmă şi spune că situaţia din secţiile ATI e cât se poate de disperată. Medicul Săndesc prezintă şi o imagine dramatică, cu oameni care regretă pe patul de moarte că nu s-au vaccinat: "Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive".

"E iadul în ATI. Secțiile ATI sunt pline ochi, și secțiile UPU sunt pline cu pacienți în stare critică, unii intubați care așteaptă un loc. Suntem o Arcă a lui Noe arhiplină de care se agață cu disperare atâția oameni. Mă tem că acest val nu se va termină imediat, mă tem că vor veni perioade foarte critice. E foarte greu pentru noi să trăim sub acest stres că nu mai poți îngriji oamenii. Ne-am extins pe unde am putut, am încercat să găsim soluții, vedem că parcă au fost în van toate eforturile și că suntem mai rău decât oricând. Epidemiologii spun că e doar începutul, ei arată aceste previziuni sumbre, e foarte dureros", a declarat Dorel Săndesc pentru Digi24.

Comparaţia cu alte state europene

Dorel Săndesc a făcut o comparaţie şi cu ţările din Vestul Europei, acolo unde presiunea pusă pe sistemul medical este mult mai redusă decât în România. Şi asta pentru că cetăţenii din vest au ales să se vaccineze într-un număr suficient de mare încât incidenţa cazurilor grave să scadă simţitor.

El a vorbit şi despre situaţia din Israel care se confruntă cu o rată crescută a cazurilor, deşi rata de vaccinare este ridicată. Motivul ar fi reprezentat de faptul că deşi numărul vaccinaţilor a fost însemnat, acesta nu a fost totuşi suficient pentru a atinge pragul critic de imunizare de turmă.

"Ne uităm la colegii noștri din țările vest europene, vorbim cu ei, vedem cât de relaxați sunt, cât de puține decese au sau cât de puține cazuri în ATI. Ei au transformat o molima teribilă într-o banală viroză sezonieră. Asta e diferența uriașă, că acolo a devenit o banală viroză sezonieră, deși e aceeași  tulpină. Israel e caz-școală. A fost pe primul loc la startul vaccinării, acolo au estimat că într-o lună-jumate ajung la peste 80% nivel de vaccinare și au grăbit măsurile de relaxare. Dar s-a întâmplat ceva neanticipat - vaccinarea s-a plafonat și ei sunt acum pe locul 33. Israel nu mai e de mult pe primul loc, ei nu au reușit să depășească 60%, pentru că acolo sunt mulți fundamentaliști ai credinței care au refuzat să se vaccineze. Așa că Israel nu a atins pragul de eficiență spre 90%, plus măsurile de relaxare. De aici rezultă situații cu foarte multe cazuri pozitive și mulți ajung la spital", a mai precizat medicul Dorel Săndesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » România se sufocă sub valul 4 de covid. Dorel Săndesc trage un puternic semnal de alarmă: "În ATI e iadul. Suntem Arca lui Noe de care oamenii se agaţă cu disperare"