Video Schimbări majore în sistemul de sănătate. Guvernul vrea să ofere servicii ca la privat: ce spun pacienţii
Se pregătesc modificări majore în sistemul de sănătate. Statul vrea să ofere servicii ca la privat. Practic, lasă pacienţii să îşi aleagă spitalul sau medicul la care vor fi trataţi, dar contra unei taxe. Deocamdată, totul este la nivel de proiect, dar pacienţii şi medicii sunt încântaţi de propuneri.
Una dintre cele mai importante schimbări propuse în strategia naţională de sănătate dă posibilitatea pacienţilor să aleagă la ce medic vor să meargă, contra unei taxe.
"Asta nu înseamnă că pacientul este în vreun fel împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite. E vorba de opţiune. Şi propunerea de pilot este doar pentru una, două sau trei unităţi sanitare, în anul 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv, dacă doresc să lucreze peste program, să poată să o facă dacă există solicitări", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Măsura, chiar daca acum este doar o idee, pare pe placul bolnavilor.
"Dacă doctorul acela e bun, foarte bun, merită să mă duc la el. Aş fi dispus să plătesc suplimentar, chiar dacă e de stat", a spus un pacient. Medicii ar prefera şi ei să nu mai facă naveta între spitalele de stat şi clinicile private.
- Noul nume pentru variola maimuţei, stabilit de OMS. Termenul îl va înlocui pe cel actual, "discriminatoriu"
- Abonamentele medicale, o investiție în prevenție și beneficiu important pentru angajați
- Colegiul Medicilor cere mai multe locuri la rezidenţiat pentru medicina de familie. Aproximativ 3.000 de medici vor...
"Să mergem acolo, să ne întoarcem, să mergem acasă, e o pierdere de timp. Chiar dacă ar fi, să zicem, un pic mai mic preţul la spital, m-ar interesa mai mult decât să merg în altă parte", a declarat pneumologul Dragoş Zaharia, care lucrează din 2007 la Institutul Marius Nasta.
Medicii au păreri împărţite despre noile propuneri
"Sunt mai mulţi colegi care şi-au exprimat disponibilitatea de a lucra suplimentar, sigur, plătiţi suplimentar în cadrul insituţiei. Sumele trebuie să fie comparabile cu cele din sistemul privat", a spus managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler.
Strategia naţională de sănătate, aflată în dezbatere publică, prevede şi construirea unor unităţi de triaj pentru urgenţe. Aceste centre medicale ar urma să fie înfiinţate pe lângă unităţile de primiri urgenţe de la spitale, iar în ele ar trebui să lucreze medicii de familie, după ce-şi termină programul la cabinete. Totuşi, medicii de familie nu sunt sunt toţi de acord.
"Actuala populaţie de medici de familie, despre care ştim că este cu vârsta aproape de pensionare, când nici în spitale medicii nu mai fac gărzi, este puţin probabil că va dori să lucreze în aceste centre de permanenţă sau de urgenţă", a transmis reprezentanta Patronatului Medicilor de Familie, Raluca Zoițanu.
Ministerul Sănătăţii vrea şi eliminarea rețetelor şi trimiterilor tipărite, dar şi servicii de sănătate în farmacii, tratament la domiciliu pentru bolile transmisibile şi înființarea unei bănci naționale de țesuturi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰