Antena Meniu Search
x

Video Sistemul medical, la un pas de colaps după ce CNAS a sistat plăţile către spitale şi furnizori. Un milion de bolnavi ar putea fi afectaţi

Sistemul medical este aproape de colaps! Angajații CNAS sistează de astăzi plățile către spitale și furnizori, nemulțumiți că doleanțele lor legate de salarizarea insuficientă sunt ignorate. Un milion de bolnavi ar putea fi afectați de această decizie.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 13.11.2023, 15:23

Vezi și

Sistarea acestor plăţi către furnizorii de servicii medicale înseamnă un blocaj pentru că, pe de o parte, dacă spitalele nu primesc bani, foarte multe dintre ele nu vor avea fondurile necesare să achite salariile angajaţiilor din sistemul medical, asta în condiţiile zi de salariu este în jurul datei de 15 a lunii.

Sistemul medical, la un pas de colaps după ce CNAS a sistat plăţile 

Sunt manageri de spitale care spun că nu vor avea bani de salarii, nu vor avea bani nici pentru plata utilităţilor sau pentru plata furnizorilor, care aduc în spitale medicamente, materiale sanitare sau chiar mâncare pentru bolnavii care sunt internaţi acolo.

Mai mult decât atât această sistare a plăţilor de către Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate înseamnă că nu vor merge bani către ceilalţi furnizori de servicii medicale, fie că vorbim de laboratoare care fac analize sau investigaţii medicale sau chiar a medicilor de familie pentru că şi aceştia trebuie să îşi plătească angajaţii, trebuie să îşi plătească utilităţile la aceste cabinete.

O problemă este şi cu farmaciile pentru că foarte multe dintre ele nu au primit bani pentru programele naţionale de sănătate în cazul medicamentelor compensate şi gratuite de două luni, altele de trei luni, motiv pentru care sunt acum blocate la depozite. Depozitele nu mai trimit medicamente la aceste farmacii. Foarte mulţi bonalvi cu boli rare care au venit în farmacii şi nu şi-au găsit tratamentele care îi ţin în viaţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Sistemul medical, la un pas de colaps după ce CNAS a sistat plăţile către spitale şi furnizori. Un milion de bolnavi ar putea fi afectaţi