Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Spitalele au rămas fără medicamentul care îi trezește pe pacienți după anestezie. Doar urgențele majore mai sunt operate

Mai multe spitale din România au făcut din operaţiile pacienţilor o ruletă rusească. Lipseşte un medicament care îi trezeşte pe bolnavi din anestezie, aşa că intervenţiile chirugicale care nu sunt urgente vor fi amânate. Există un înlocuitor pe piaţă, însă preţul său este de 20 de ori mai mare. Puţin pentru ministrul sănătăţii, enorm pentru managerii spitalelor.

De Redactia Observator la 26.09.2022, 20:36
Vezi și

Necazul pacienţilor a început la finalul săptămânii trecute. În spitalul Judeţean Constanţa, şefa secţiei ATI a trimis o notă internă medicilor chirurgi, prin acre îi punea în gardă că nu se mai fac decât operaţiile considerate "urgente majore". Şi asta pentru că din spital lipseşte medicamentul Miostin, care îi ajută pe pacienţi să se trezească din anestezia totală. În opinia managerului, boala poate fi reprogramată.

Prazaru Marius director medical, Constanţa: O afecţiune cronică, care necesită o intervenţie chiruirgicală, poate fi temporizată. Noi ne ocupăm de urgenţe. Nu punem viaţa pacientului în risc.

Ministrul Sănătăţii dă vina pe conducerea spitalului. N-ar fi ştiut cum să gestioneze situaţia.

Alexndru Rafila, Ministrul Sănătății: Acest lucru s-a întmplat pentru că managementul spitaluli nu a asigurat cantităţile necesare. Acel produs care nu e la spitalul din Constanţa este disponibil la marea majoritate a tuturor celorlalte spitale.

Pe acelaşi subiect

Nu este singurul spital care se confruntă cu această problemă

Disponibil, dar în cantităţi reduse, spune pe de altă parte managerul spitalului din Medgidia.

Managrer Spital: Cel puţin şase săptămâni suntem acoperiţi. Poţi să ai un val de urgenţe şi ţi-au păpat medicamentul respectiv.

Iar situaţia se repetă şi în cel mai mare spital din Moldova.

Purtător de cuvânt Spitlaul sf Spiridon: Noi încă avem o cantitate de miostin care este folosită în cazurile cu indicaţie absolută. El nu este utilizat zi de zi, îl păstrăm de rezervă. Doar în anumite cazuri.

Există un înlocuitor pe piaţă, însă preţul său este de 20 de ori mai mare. Un fleac, pentru mai marii din Sănătate.

Din Lugoj se vede altfel siuaţia.

Dorin Cucoş, manager spital Lugoj: Diferenţa de preţ de la 40 de lei la 3300 de lei este ernomă. Luna trecută, toate medicamentele achiziţionate de spital au fost în jur de 130.000 de ron. Vom renunţa ori vom diminua alte tipuri de medicamente. Din fericire, avem un stoc pentru o lună, maxim două.

Problemele au apărut după ce o mare companie pharma a anunţat că producţia medicamentului Miostin a fost oprită din cauza unor neconformităţi în calitatea produsului finit.

Firma anunţă însă că a terminat, de curând, producţia a 51.000 cutii, care au ajuns în depozite la finalul săptămânii trecute. În cel mai scurt timp ar ajunge şi în spitale. Dozele ar trebui să fie suficiente pentru trei luni de zile.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Spitalele au rămas fără medicamentul care îi trezește pe pacienți după anestezie. Doar urgențele majore mai sunt operate

Breaking News

Austria spune "nein" României în Schengen. Datele Vienei privind imigrația ilegală via România,...

Austria spune "nein" României în Schengen. Datele Vienei privind imigrația ilegală via România, contrazise de FRONTEX