Studiu: Mai puțin de jumătate dintre persoanele care s-au vindecat de Covid mai aveau anticorpi, la șase luni după boală

De Redactia Observator.
Publicat: 19.04.2021, 13:16.
Actualizat: 19.04.2021, 13:25

Mai puţin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecţia SARS-CoV-2 mai prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare, arată un studiu realizat de Reţeaua de sănătate Regina Maria.

Studiu: Mai puțin de jumătate dintre persoanele care s-au vindecat de Covid mai aveau anticorpi, la șase luni după boală

Vaccin anti Covid-19

Profimedia

Acelaşi studiu relevă că 44% dintre persoanele care au fost infectate au continuat să prezinte simptome post-vindecare: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăţi respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii. De asemenea, compania a precizat că 80% dintre cei care au fost infectaţi şi s-au vacicnat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor, potrivit news.ro. ”Evoluţia imprevizibilă a pandemiei SARS-CoV-2, caracterizată prin valuri succesive şi mutaţii diferite ale virusului, subliniază nevoia studiului aprofundat al răspunsului imun al organismului. Cât timp ne putem considera natural protejaţi după infecţia SARS-CoV-2? Care sunt efectele post COVID-19? Mai trebuie să ne vaccinăm după ce am trecut deja prin boală? La toate aceste întrebări şi nu numai încearcă să răspundă studiul Regina Maria referitor la imunitatea căpătată în mod natural de pacienţii vindecaţi”, a transmis, luni, Reţeaua de sănătate Regina Maria, într-un comunicat de presă.

Studiul, demarat în august 2020, în Bucureşti şi Cluj, s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii. În timp ce faza I a studiului a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examinează gradul de protecţie după o perioadă de timp mai mare, de 180 de zile de la depăşirea fazei acute a bolii. În faza II a studiului au fost testaţi doar pacienţii care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluţia în timp a anticorpilor post COVID. ”Testul serologic implicat foloseşte chemiluminiscenţa cu microparticule pentru a detecta prezenţa anticorpilor de tip IgG specifici infecţiei cu SARS-CoV-2 – anticorpii IgG anti-Nucleocapsidă. Aceşti anticorpi sunt produşi după faza acută a infecţiei”, explică Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Citește și:

44% dintre persoane au prezentat simptome post vindecare

”Un studiu derulat în SUA pe parcursul anului trecut releva existenţa unor cazuri recurent pozitive COVID-19. În ciuda rarităţii acestor cazuri, posibilitatea s-a dovedit reală la 3 luni de la prima testare RT-PCR. Studiul Regina Maria arată că la jumătate de an, foştii pacienţi sunt şi mai puţin protejaţi: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili. Anterior, faza I evidenţiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puţin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferenţe semnificative între femei şi bărbaţi”, a mai transmis Regina Maria.

Studiul a remarcat faptul că 17% dintre cei vindecaţi, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariţiei de noi simptome sugestive COVID-19. ”Cazuistica internaţională cuprinde puţine descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvenţierii suplimentare şi a integrării într-un context epidemiologic bine documentat”, a precizat compania.

”Deşi azi ştim mult mai multe despre acest virus şi afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfăşurare şi metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecţiei suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienţilor COVID-19 şi expuse riscului infectării recurente, dar şi a societăţii per ansamblu”, declară dr. Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Potrivit studiului, 44% dintre persoane au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăţi respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii. ”59% dintre pacienţii cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieşirea din izolare. Aşadar, persistenţa simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistenţa anticorpilor IgG detectabili”, a mai precizat compania.

”Persoanele care au trecut prin infecţia COVID-19 sunt considerate în continuare pacienţi, cazuri care trebuie supravegheate şi monitorizate individual, pentru că datele pe care le avem în acest moment, şi noi, şi cazuistica internaţională, nu permit încă trasarea unor limite de siguranţă certe. Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit, la fel cum fiecare persoană reacţionează diferit în lupta cu boala. De aceea, există recomandarea pentru pacienţii care au trecut prin infecţie de a fi monitorizaţi post COVID. Dinamica anticorpilor este de asemenea în continuare în studiu, aşadar cea mai bună metodă de protecţie suplimentară post-COVID rămâne vaccinarea, alături de practicarea unui stil de viaţă precaut ”, explică Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Reţeaua de sănătate Regina Maria.

Numeroase alte studii internaţionale au arătat că, după vindecare, pacienţii nu mai sunt contagioşi, în ciuda unei eventuale persistenţe a unor teste RT-PCR pozitive. Excepţiile se înscriu în categoria unor situaţii specifice, de pacienţi imunodependenţi sau cu forme severe de boală. De asemenea, compania anunţă că studiul propriu referitor la imunitatea post-vaccinare, încă în derulare, evidenţiază rezultate promiţătoare: 80% dintre persoanele care au trecut prin infecţie şi ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. ”De asemenea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiţi post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală”, a mai transmis compania.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Primele declarații ale Ginei Pistol, după botezul discret al micuței Josephine: „O zi magică”. Prezentatoarea Chefi la cuțite, imagini unice alături de Smiley și fetița lor / FOTO
spynews.ro
„Să vezi ce gloanţe îţi bag în cap„. Tânără ucisă de un bărbat lăsat liber, deși își teroriza și fosta iubită
libertatea.ro
USR PLUS conditioneaza UDMR pentru numirea noului avocat al poporului. Miza: desfiintarea Sectiei Speciale in forma lui Stelian Ion. Cum s-a pozitionat PNL
Ziare.com
Ciocolată de casă cu fistic: rețetă din copilărie
CaTine.ro
Șoc în showbiz: Are CANCER în stare avansată! Vestea care i-a îndurerat pe fani
gandul.ro
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte milioane de euro a câștigat
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Cine este femeia din viața lui Lorenzo Lazo. Fostul soț al lui Edith Gonzalez are o nouă iubită
tvhappy.ro
Naționala care consideră Bucureștiul a doua casă: „Am câștigat și pe teren și-n «Triunghiul Bermudelor»”
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro