Antena Meniu Search
x

Vaccinul Moderna, eficient 95% contra formelor severe ale Covid-19

Un nou studiu clinic arată că eficiența vaccinului Moderna rămâne la peste 90% împotriva Covid-19 și 95% contra formelor severe ale bolii. Ușoara scădere comparativă cu rezultatul raportat în decembrie, de 94,1%, nu a fost pusă pe seama noilor variante Sars-CoV-2, însă firma lucrează deja la două versiuni modificate ale serului.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 15.04.2021, 15:51

Vaccinul Moderna, eficient 95% contra formelor severe ale Covid-19
Vaccinul Moderna, eficient 95% contra formelor severe ale Covid-19 - Shutterstock

Noile date provin dintr-un studiu clinic de fază 3 realizat în rândul a peste 30.000 de persoane din Statele Unite. Eficacitatea împotriva COVID-19 este în uşoară scădere comparativ cu rezultatul de 94,1% raportat în urma unui amplu studiu clinic publicat în decembrie în revista medicală New England Journal of Medicine.

Moderna nu precizează în acest comunicat dacă această scădere a eficienţei vaccinului este atribuită noilor variante SARS-CoV-2. Însă firma lucrează la două versiuni modificate ale vaccinului său anticovid - împotriva variantelor noului coronavirus - ale căror rezultate la şoareci, încă neverificate de către colegi, sunt încurajatoare. „Noile date preclinice cu privire la vaccinurile noastre candidate specifice variantelor (SARS-CoV-2) ne dau încredere în capacitatea noastră de a anticipa apariţia unor noi variante”, apreciază Stéphane Bancel, conducătorul Moderna.

Moderna a anunţat la 12 aprilie că a livrat 132 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 în întreaga lume - dintre care 117 milioane Statelor Unite.  Testul firmei cu privire la vaccinarea adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani are 3.000 de participanţi, iar testul cu privire la vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 11 ani continuă să recruteze 6.750 de particopanţiîn Statele Unite şi în China.

Moderna speră ca până în toamnă să fie disponibilă o a treia doză pentru vaccinul său anti-Covid

Pe acelaşi subiect

Directorul general al companiei farmaceutice americane Moderna a declarat că speră ca o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul său împotriva Covid-19 să fie disponibilă în toamnă.

"Vreau să mă asigur că vor fi disponibile doze suplimentare de vaccin, în toamnă, pentru a proteja oamenii pe măsură ce intrăm în viitorul sezon de toamnă-iarnă în SUA", a afirmat Stephane Bancel, potrivit CNBC.

Luna trecută, Institutul Naţional pentru Sănătate al SUA a început să testeze o varietate de oferte din partea Moderna, penru utilizarea unei a treia doze de vaccin, menită să crească protecţia imunitară, pe fondul îngrijorărilor în creştere legate de apariţia unor variante ale coronavirusului, inclusiv una descoperită prima oară în Africa de Sud, cunoscută şi sub numele de varianta B.1.351.

Abordarea Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente de a autoriza vaccinuri modificate pentru Covid-19 este similară cu cea pentru vaccinurile anuale pentru gripă, ceea ce înseamnă că acestea pot fi aprobate pentru utilizarea de urgenţă, fără studii clinice îndelungate.

Moderna speră să prezinte datele la autorităţile de reglementare în câteva luni.

"Obiectivul nostru este să muncim din greu pentru a fi pregătiţi până în toamnă", a precizat Bancel, în interviul acordat emisiunii "Squawk Box".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Vaccinul Moderna, eficient 95% contra formelor severe ale Covid-19