Antena Meniu Search
x

Studiul realizat de CDC-ul american: rata mortalităţii este de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate, faţă de cele imunizate cu schemă completă

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, rata mortalităţii este de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate faţă de cele imunizate cu schemă completă. Studiul relevă că, deşi eficienţa vaccinurilor a avut o scădere după ce tulpina Delta a devenit dominantă, ele sunt foarte eficiente în a preveni spitalizarea sau decesul din cauza COVID-19, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 04.10.2021, 18:15

Studiul realizat de CDC-ul american: rata mortalităţii este de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate, faţă de cele imunizate cu schemă completă
CNCAV subliniază că vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reuneşte experţi la nivel european - Profimedia

Potrivit CNCAV, un studiu recent al Centers for Disease Control and Prevention (CDC) relevă faptul că americanii nevaccinaţi au o rată a mortalităţii din cauza COVID-19 de 11 ori mai mare decât cei vaccinaţi, odată cu apariţia tulpinii dominante Delta. Totodată, persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de 10 ori mai mic de a ajunge la spital şi o probabilitate de cinci ori mai mică de a se infecta. Studiul a fost realizat, în vara anului 2021, pe adulţii din 13 state şi oraşe din America.

În acelaşi timp, acest studiu arată şi că eficienţa vaccinurilor a scăzut moderat în perioada în care varianta Delta a devenit dominantă, în jurul datei de 20 iunie. Cu toate acestea, vaccinurile rămân foarte eficiente în special în prevenirea spitalizării şi a decesului din cauza COVID-19. "Persoanele nevaccinate au avut o rată de infecţie de 11,1 ori mai mare decât persoanele vaccinate înainte de circulaţia Delta şi de 4.6 ori mai mare după. Aceste cifre reprezintă scăderi ale eficienţei brute pentru toate tipurile de vaccin luate împreuna, de la 94% la 91% pentru deces, de la 92% la 90% pentru internările în spital şi de la 91% la 78% pentru prevenirea infecţiei”, precizează raportul publicat de US Centers for Disease Control.

Varianta Delta reprezintă acum peste 99% din noile infecţii din SUA. Peste jumătate din populaţia totală (54%) este acum complet vaccinată, iar 63% au primit cel puţin o doză. Studiul CDC a urmărit 569.142 cazuri COVID-19, 34.972 persoane internate în spital şi 6.132 de decese. Dintre persoanele vaccinate aflate în studiu, 92% au primit vaccinuri ARNm, restul vaccinul Janssen (Johnson & Johnson).

Eficacitatea vaccinurilor în funcţie de vârstă

Pe acelaşi subiect

Alte două studii citate de CDC arată că scăderea eficienţei vaccinurilor este mai marcată la persoanele mai în vârstă, cu menţiunea că aceste persoane au fost prioritizate pentru vaccinare la începutul campaniei, iar efectul observat ar putea fi o combinaţie intre scăderea eficientei în timp, răspunsul mai slab la vârste înaintate şi alte variabile neluate în calcul.

Cu toate acestea, nivelul general de protecţie împotriva spitalizării pentru COVID-19 a rămas ridicat, la 86%. Vaccinurile au fost 89% (85% până la 92%) eficiente în prevenirea internărilor COVID-19 în rândul adulţilor cu vârsta sub 75 de ani, şi 76% (64% până la 84%) eficiente în cazul persoanelor peste 75 de ani. Datele au oferit "dovezi suplimentare ale puterii vaccinării", a declarat directorul CDC Rochelle Walensky, după ce a prezentat concluziile studiilor în cadrul unui briefing al Casei Albe. "Asa cum am arătat, studiu după studiu, vaccinarea funcţionează".

CNCAV subliniază că vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reuneşte experţi la nivel european. Astfel, vaccinurile reduc semnificativ riscul de infecţie,  reduc considerabil riscul de boală severă şi limitează răspândirea virusului, reduc considerabil riscul de spitalizare şi de deces. Vaccinurile împreună cu măsurile de protecţie non-farmaceutice sunt principalele căi de a limita efectele pandemiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Studiul realizat de CDC-ul american: rata mortalităţii este de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate, faţă de cele imunizate cu schemă completă