Antena Meniu Search
x
LIVE

Când poţi să faci vaccinul dacă ai avut deja Covid-19

România e în plin val 4 al pandemiei. Astăzi s-au înregistrat aproape 8.300 de cazuri, iar peste 1.450 de persoane sunt internate la ATI. Creşterea rapidă a numărului de infectări a determinat mulţi români să se vaccineze. Unii o fac pentru prima dată, alţii se imunizează cu a treia doză.

De Redactia Observator la 04.10.2021, 16:12
Când poţi să faci vaccinul dacă ai avut deja Covid-19
Specialiaştii recomandă imunizarea chiar şi pentru cei care au avut covid - Profimedia

Sunt şi români, o parte însemnată, care nu se vaccinează. Unii dintre aceştia pentru că sunt de părere că o dată trecuţi prin boală, vaccinarea nu îşi mai are rostul. Totuşi, specialiaştii recomandă imunizarea chiar şi pentru cei care au avut covid.

Dacă ai avut Covid-19 mai trebuie să faci vaccin?

Specialiştii recomandă vaccinarea şi celor care au avut Covid-19 pentru că nu se ştie exact numărul anticorpilor protectori rămaşi în sistem după lupta cu boala. Asta ar fi una dintre explicaţii, iar o alta ar consta în faptul că nu toate persoanele care au trecut prin boală au dezvoltat şi anticorpi. Studiile au arătat că persoanele care au dezvoltat o formă uşoară, nu au dezvoltat o cantitate suficient de mare de anticorpi, astfel că sunt sunt expuse unei noi infectări.

De asemenea, vaccinul ajută la prevenţia reinfectării la persoanele care au fost deja expuse virusului Sars-Cov2, iar în eventualitatea "recidivei", forma va fi una mai uşoară.

Pe acelaşi subiect

Când poţi să faci vaccinul anti-Covid-19 dacă ai trecut prin boală

Dacă ai avut Covid-19 şi vrei să te vaccinezi, nu o poţi face imediat ce ai scăpat de boală. Sfatul specialiştilor e să aştepţi cel puţin o lună de la momentul ultimului test negativ.

În cazul celor care s-au vaccinat deja, cu ambele doze, recomandarea este ca doza trei să fie efectuată la şase luni de la momentul administrării dozei doi.

Pentru cât timp eşti protejat dacă ai trecut prin boală

Potrivit studiilor, persoanele care au trecut prin boală sunt iniţial protejate de anticorpii naturali dezvoltaţi de sistemul imunitar. După o perioadă, aceşti anticorpi se reduc ca număr sau chiar dispar complet. Un studiu realizat în Germania arată faptul că unul din cinci pacienţi care au avut Covid-19 nu mai are anticorpi după şase luni de la trecerea prin boală.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Când poţi să faci vaccinul dacă ai avut deja Covid-19

Breaking News

Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile. A fost adus în cătuşe la Curtea de Apel

Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile. A fost adus în cătuşe la Curtea de Apel