Antena Meniu Search
x

Suplimentul alimentar ilegal în UE, vândut la noi fără restricţii. Administrarea după ureche poate avea efecte grave: "Este un fel de păcăleală"

Un supliment alimentar ilegal în Uniunea Europeană este vândut la noi fără restricţii. Este vorba de Monacolina K, comercializată cu o concentraţie de trei ori peste limita admisă. Medicii atrag atenţia că suplimentele alimentare administrate "după ureche" pot avea efecte adverse grave.

de Redactia Observator

la 25.08.2022, 14:24

Vezi și

Monacolina K este un supliment alimentar din orez fermentat cu drojdie roşie şi promite să regleze colesterolul. În România este vândut în concentraţie de 10 mg, deşi o directivă a Uniunii Europene limitează concentraţia la 3 mg. 

Suplimentul alimentar este vândut fără reţetă, atât în farmacii, cât şi pe internet. Poate fi cumpărat de oricine, cu toate că studiile de specialitate arată că efectele adverse pot fi grave, în cazul pilulelor cu concentraţie mare. 

Gabriel Tatu Chiţoiu, cardiolog: Fiind o statină are exact aceleaşi efecte, beneficii şi efecte adverse, ca orice statină, inclusiv durerile musculare, creşterea transaminazelor hepatice. Un anumit nivel de colestrol trebuie să ajungem la pacienţii care sunt sănătoşi, un alt nivel de colesterol, mult mai jos trebuie să ajungem la pacienţi care au diabet şi un nivel şi mai jos de colesterol la pacienţii care au avut un infarct, dozele pe care le dăm. 

Ce spun medicii

Pe acelaşi subiect

Excesul poate fi periculos. Este recomandat s mergem la medicnainte de a lua orice suplimente alimentare. 

Daciana Toma, Societatea Medicilor de Familie: Sunt reclame, dacă ai palpitaţii ia un anumit sau anumite suplimente. Acele palpitaţii pot să fie exprimarea unei fibrilaţii atriale, a unei afecţiuni a inimii. Vrei să iei un supliment pentru că urinezi mai des noaptea şi începi să iei un supliment dar de fapt vorbim de un cancer de prostată, care netratat te omoară. 

Gabriel Tatu Chiţoiu, cardiolog: Deci, este un fel de păcăleală. Aceste suplimente alimentare au fost promovate destul de bine de cei care le produc astfel încât în ultimul an de zile au fost păcăliţi chiar şi foarte mulţi medici care le-au prescris. 

Pentru că este un supliment alimentar, Monacolina K nu este verificată de Autoritatea Naţională a Medicamentului, ci de un institut din subordinea Ministerului Agriculturii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Suplimentul alimentar ilegal în UE, vândut la noi fără restricţii. Administrarea după ureche poate avea efecte grave: "Este un fel de păcăleală"