Antena Meniu Search
x

CNCAV a decis scăderea perioadei după care poate fi făcută doza a treia a vaccinului anti-COVID în România

​​Termenul minim pentru administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID va fi devansat de la șase la patru luni în România. Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

de Redactia Observator

la 13.01.2022, 15:30

Termenul pentru doza a treia a vaccinului anti-COVID, redus în România. Când intră în vigoare decizia
- Shutterstock

"Datele științifice arată că protecția dată de vaccin scade după 4 luni de la schema inițială de vaccinare", spune Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, modificarea intră în vigoare de luni, 17 ianuarie.

"Recomandarea fermă a CNCAV este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la doza booster, deoarece efectul vaccinurilor ARN la booster este mai bun", a afirmat Valeriu Gheorghiță.

În acest moment, în România se pot vaccina cu doza booster toate persoanele cu vârsta peste 12 ani, indiferent de istoricul trecerii prin boală, dacă au minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare (dozele 1 și 2).

În România, administrarea dozei a treia de vaccin împotriva COVID-19 (booster) a început pe 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit minimum 6 luni de la a doua doză de vaccin.

Pe acelaşi subiect

Conform ultimelor date furnizate de CNCAV, până miercuri în România făcuseră doza a treia de vaccin 2.179.080 de persoane.

EMA recomandă o perioadă mai lungă între doze

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană şi-a exprimat marţi îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze de vaccin de rapel pentru Covid-19 şi a spus că în prezent nu există date care să susţină această abordare, în timp ce caută mai multe informaţii despre varianta Omicron, care se răspândeşte rapid.

"În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung", a declarat Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferinţă de presă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » CNCAV a decis scăderea perioadei după care poate fi făcută doza a treia a vaccinului anti-COVID în România