Antena Meniu Search
x

Video Testarea genetică oncologică. Doctor în ştiinţe: În viitorul foarte apropiat, cancerul va deveni tratabil ca orice altă boală

Anual, 100.000 de români sunt diagnosticaţi cu o anumită formă de cancer, iar din păcate, jumătate dintre ei nu supravieţuiesc, o spun statisticile. Totuşi, şansele de vindecare sunt acum mai mari decât în trecut. Cu o condiţie însă. Tratamentul corect făcut la momentul potrivit. Analizele genetice, spun medicii, sunt în momentul de faţă speranţa că, în curând, cancerul va fi tratat ca oricare altă boală.

de Redactia Observator

la 13.06.2024 , 13:43

Testarea genetică oncologică. Doctor în ştiinţe: În viitorul foarte apropiat, cancerul va deveni tratabil ca orice altă boală

Analizele medicale efectuate periodic scad riscul de a depista cancerul în faza în care tratamentul devine total ineficient. Testările genetice oncologice, complementare analizelor clasice, le permite medicilor să ofere un tratament ţintit, specific celulelor canceroase.

Dr. Andreea Cătană, doctor în științe medicale: Toată lumea trebuie să ştie că aceste tratamente nu fac altceva decât să identifice de la nivelul tumorii anumite modificări pentru care noi, în practica medicală, avem tratamente. Se numesc tratamente ţintite sau inovatoare.

Introducerea testării genetice oncologice a schimbat fundamental modul în care este tratat cancerul, minimizând în același timp daunele aduse celulelor sănătoase. Totuşi, nu oriunde pot fi făcute aceste teste genetice ocologice, însă o parte din clinicile private au adoptat deja metoda.

Articolul continuă după reclamă

Dr. Andreea Cătană, doctor în științe medicale: Sunt tehnologii noi, complexe, care necesită un anumit tip de infrastructură şi un personal instruit, care să ştie cum să lucreze cu acest tip de analiză genetică şi doar anumite centre specializate pot să ne furnizeze servicii de acest fel, iar cum adresabilitatea este tot mai mare, acesta ar fi impedimentul cel mai mare, accesul la testare. 

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Testarea genetică oncologică influențează și direcțiile de cercetare. Studiile clinice se concentrează acum pe dezvoltarea de noi terapii țintite și pe identificarea de biomarkeri genetici suplimentari care pot ghida tratamentul. În viitor, se anticipează că testarea genetică va deveni un standard de îngrijire pentru majoritatea afecțiunilor maligne.

Dr. Andreea Cătană, doctor în științe medicale: Genetica evoluează foarte repede, de la o zi la alta, şi vedeţi şi dumneavoastră că sunt anumite tipuri de cancer care erau incurabile, iar acum se pot trata, şi, la fel, în viitorul foarte apropiat credem că cancerul va deveni tratabil ca orice boală multifactorială, aşa cum este diabetul sau hipertensiunea arterială, tocmai datorită accesului la aceste terapii inovatoare.

Doar medicul oncolog poate stabili pacienţii eligibili pentru acest tip de teste, de aceea este important ca relaţia dintre medic şi pacient să fie una strânsă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Sanatate » Testarea genetică oncologică. Doctor în ştiinţe: În viitorul foarte apropiat, cancerul va deveni tratabil ca orice altă boală