Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Două analize esenţiale vor deveni gratuite pentru asiguraţi. Noul program naţional ar putea salva mii de vieţi

Un nou program naţional ar putea salva mii de vieţi. De Ziua Mondială a Rinichiului, Ministerul Sănătăţii anunţă că, din luna iulie, două analize esenţiale pentru a identifica în stadii incipiente boala cronică de rinichi vor deveni gratuite pentru asiguraţi. Medicii de familie vor recomanda celor aflaţi în categoriile de risc aceste analize.

de Andreea Petrescu

la 09.03.2023 , 19:56

De şapte ani, viaţa Doinei Munteanu, o femeie de 73 de ani din Brăila, s-a schimbat complet. O criză de rinichi a dus-o la urgenţe şi atunci a aflat că, pe fondul diabetului, a dezvoltat boala cronică de rinichi. Anual, vine la Bucureşti şi se internează câte o săptămână pentru investigaţii.  

Doina Munteanu, pacientă: În primul an de tratament şi de perfuzii, cam jumătate de an am făcut naveta spital-casă, spital-casă. Am venit şi am făcut tratament aici. Toate investigaţiile legate de boală, hemoglobină, urocultură, tot ce ţine de boala renală.

Andreea Petrescu, reporter Observator: În România sunt diagnosticaţi aproximativ 37.000 de bolnavi cu boală cronică de rinichi. Dintre aceştia, peste 9.000 sunt într-un stadiu avansat al bolii, ceea ce înseamnă că au ajuns destul de târziu la medic.

Vezi și

Doar una din 10 persoane este diagnosticată în stadiul incipient

Pe acelaşi subiect

Statisticile arată că, din păcate, doar una din 10 persoane este diagnosticată în stadiul incipient. Lucrurile se pot schimba printr-un nou program de prevenţie prin care două analize esenţiale vor fi gratuite de la 1 iulie. Medicii de familie vor putea recomanda aceste analize celor aflaţi în categorii de risc.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Este vorba despre accesul gratuit la rata de filtrare estimată şi a raportului albumină creatinină urinară, care se pot face foarte simplu în cadrul unei investigaţii de rutină şi care permit identificarea şi ulterior stadializarea prin investigaţii mai aprofundate la pacienţii care se dovedesc să aibă această patologie. 

Rezultatele vor arăta cât de mult este afectată funcţia renală, dar şi stadiul bolii.

Ina Kacso, preşedinte Societatea Română de Nefrologie: Boala cronică de rinichi este lipsită de simptome până în stadii avansate şi rinichii nu dor decât în situaţii excepţionale, astfel încât aceşti pacienţi ajung să fie diagnosticaţi mult prea târziu şi într-o proporţie insuficientă. Categoriile de pacienţi la risc, de exemplu pacienţii diabetici, pacienţii cu boli cardiovasculare şi hipertensivi trebuie evaluaţi activ. 

Beneficiile unui astfel de program sunt nepreţuite

Următoarea etapă din circuit va fi trimiterea către un specialist. 

Liliana Tuță, medic nefrolog: În cazul în care este un stadiu sever, scăderea funcţiei renale cu mai mult de 50%, pacientul va fi îndrumat către medicii nefrologi şi acolo vor fi preluaţi din stadiul moderat şi atunci vor avea acces la ambulatoriu de specialitate în mod gratuit, la spitalizările de zi în mod gratuit şi la controale.

Beneficiile unui astfel de program sunt nepreţuite. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: În primul rând reducerea progresiei bolii cronice de rinichi către dializă, un serviciu care este destul de greu de suportat, ştiţi bine că se face de trei ori pe săptămână este şi foarte costisitor sau transplant, reducerea deceselor, reducerea complicaţiilor cardiovasculare.

Bolnavii cu boală cronică de rinichi sunt monitorizaţi anual prin investigaţii, iar cei la care afecţiunea a ajuns în stadiu avansat primesc tratament în spital. 

Andreea Petrescu Like

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Două analize esenţiale vor deveni gratuite pentru asiguraţi. Noul program naţional ar putea salva mii de vieţi