Antena Meniu Search
x

Video Testul de anticorpi, sport național. Tot mai multe persoane vor să ştie cât de rezistente sunt în faţa COVID-19

Testarea pentru anticorpi împotriva coronavirusului a devenit sport naţional. Fie după vindecare, fie după vaccinare, tot mai multe persoane vor să ştie cât de rezistent e corpul lor în faţa COVID-19. Specialiştii atrag atenţia că putem pica uşor într-o capcană: nivelul de anticorpi din sânge diferă în funcţie de testul făcut.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 21.03.2021, 20:57

Vezi și
  • Tot mai mulţi oameni vor să afle cât de rezistent este corpul lor în faţa coronavirusului
  • Testele de anticorpi sunt la mare căutare

Marea curiozitate a tuturor celor care şi-au făcut vaccinul anti-Covid este să afle dacă sunt deja imuni la boală. Astfel, cel puţin în ultima lună, mare parte dintre cele peste 500 mii de persoane care au primit şi rapelul ajung în centrele private să îşi facă un test de anticorpi. 

''Să văd dacă în trecut am luat virusul şi valoarea anticorpilor.'' 

''Ca să ştiu dacă pot sta cu nepoţica mea. Ea a fost testată pozitiv şi voiam să ştiu dacă am suficienţi anticorpi să pot să stau în continuare cu ea. Acum cât timp aţi făcut vaccinul? Aproape o lună, rapelul.''

Edith Pletea, asistentă centru: Într-adevăr a crescut numărul pacienţilor care vin să se testeze post vaccin. În mare parte, pacienţii îşi repetă analiza igg-igm. Sunt pacienţi care vin destul de des, o dată la o lună, la două luni. 

Pe acelaşi subiect

Asta pentru că, până acum, specialiştii nu au putut spune exact cât timp durează imunitatea după vaccin. Oamenii încearcă să afle singuri, prin compararea testelor. 

Adrian Marinescu, medic infecţionist: A devenit un sport naţional testarea anticorpilor. Nu trebuie să fim fixaţi într-o analiză. Dacă totuşi o fac, e bine să explicăm un lucru. Daca ai fost bolnav şi te-ai şi vaccinat, ai un titlu mai mare de anticorpi, este logic. Cât timp durează imunitatea variază de la o persoană la alta. Imunitatea în general la infecţia cu Sars-CoV-2 e mai degrabă celulară, nu la nivel de anticorpi. 

De ce trebuie să ţină oamenii cont

În plus, unii pacienţi se testează în laboratoare diferite şi apoi compară singuri rezultatele. Există însă un aspect de care trebuie să ţină cont.  Pe buletinul de analize veţi găsi două informaţii importante - valoarea anticorpilor şi intervalul de referinţă. În acest caz,  avem peste 27 mii de anticorpi raportat la un interval de 50 unităţi pe mililitru. Orice valoare sub 50 înseamnă absenţa imunităţii.  Atenţie, însă, există trei tipuri de indici - 0.8, 13 şi 50. 

Antoanela Curici, director laborator medical: Deci, la un indice de 0.8 pot să am o valoare de sute şi când mă duc la un laborator care are un indice mai mic de 50, voi avea mii. La noi în laborator avem indicele 0.8. Avem pacienţi care au sute, avem pacienţi care au mii, avem pacienţi care au zeci de mii. 

Specialiştii recomandă testarea în timp la acelaşi laborator pentru a avea o monitorizare corectă a cantităţii de anticorpi. Şi, foarte important, analizele trebuie interpretate de un medic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Sanatate » Testul de anticorpi, sport național. Tot mai multe persoane vor să ştie cât de rezistente sunt în faţa COVID-19