Antena Meniu Search
x

Video Timpul se opreşte în loc pentru bolnavii COVID care aşteaptă să se elibereze un pat la ATI. Medicii au adus tuburi de oxigen inclusiv în curtea spitalului

Valul patru al pandemiei ne-a adus într-o situaţie nemaivăzută: la Buzău, bolnavii nu mai au loc în saloane şi sunt trataţi în propriile maşini în curtea spitalului. Medicii le-au adus tuburi de oxigen şi ies să îi consulte din când în când, iar rudele vin cu pături şi mâncare. Alţi 170 de mii de români se tratează acum acasă de Covid.

de Redactia Observator

la 03.11.2021, 20:37

Vezi și

''Ne-au zis că sunt toate paturile ocupate, n-au personal. Să aşteptăm...

Cu cine sunteţi?

Cu tatăl meu! Este rău, fără oxigen are saturaţia 50. Iar cu oxigen, 75.'' 

De ieri de la ora 12, acest tânăr se roagă să se elibereze un pat în spital. Toată noaptea şi-a privit neputincios tatăl care se chinuia să respire întins pe un scaun din maşina personală. În aceeaşi situaţie disperată sunt şi alţi oameni. Curtea Spitalului Judeţean din Buzău e plină cu maşini în care sunt pacienţi conectaţi la tuburi de oxigen.   

Pe acelaşi subiect

''De ieri de la 1 suntem. Ia uite câtă mai tubul acolo. Lumea moare în maşini. Ce-i normal în ţara asta? Nu-i normal nimic!''

O femeie a adus benzină pentru o mașină în care o pacientă așteaptă de 30 de ore. Bolnava se pregătește acum pentru o altă noapte în curtea spitalului.

''Cum a fost noaptea?

Foarte grea... s-a trezit şi ea dacă nu ai benzină, frisoane, friguri, am adus pături.''

Din când în când, un asistent medical trece pe la fiecare maşină să consulte bolnavii. Spitalul, containerul şi unitatea de primiri urgenţe sunt şi ele pline cu bolnavi de COVID. În faţă aşteaptă şi 8 ambulanţe să se elibereze un pat ca să aibă unde să lase pacienţii.    

Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău: Încercăm din răsputeri să facem faţă acestui val 4 care se pare că nu se mai opreşte. Vin cei care stau acasă de o săptămână, două săptămâni. Vin cu afecţiuni pulmonare destul de ridicate, peste 50%. 

Medicii din toate spitalele se plâng că bolnavii cer ajutorul prea târziu. Această bătrână e la terapie intensivă după ce s-a tratat singură mai multe zile acasă. 

''Cu ce v-aţi tratat?

Cu ce aveam acasă. 2 paracetamoale pe zi şi 2 aspirine. A fost bine o săptămână aşa, apoi îmi luase din putere. 

Ce nu puteaţi face?

Nimic! 

V-aţi sunat medicul de familie?

Nu.'' 

În jur de 150 de mii de bolnavi de COVID-19 sunt în izolare acasă. Iar alţi 19 mii se află în izolare instituţionalizată. Toţi aceştia ar trebui monitorizaţi de către medicii de familie. Iar pacienţii care nu au unul, de Direcţiile de Sănătate Publică 

Dacă aveţi COVID şi simţiţi că nu mai aveţi aer, tuşiţi foarte rău, nu puteţi să vă mai ridicaţi din pat ori nu mai aveţi poftă de mâncare sunaţi la 112.

Unii medici de familie au sub observaţie un număr de pacienţi aproape triplu faţă de valul 3

Acest medic de familie are sub observaţie acum peste 100 de bolnavi de COVID. Aproape triplu faţă de valul 3. 

Marina Pîrcălabu, medic de familie: Unora le este frică să se ducă la spital. Pentru unii am insistat eu să meargă şi să fie duşi la evaluare la spital. Pentru evaluare, timpul de aşteptare e lung. Din momentul în care ei cheamă salvarea pentru a fi evaluaţi sunt avertizaţi că durează 4, 5 zile până când ajunge cineva la ei 

Medicii de pe ambulanţe sunt îngroziţi. Găsesc pacienţi cu COVID 19 morţi în case. 

Bogdan Opriţa, şeful UPU SMURD Spitalul Floreasca: Vă pot da exemplul unei femei de 49 ani care a refuzat prima dată transportul când s-a prezentat echipajul nostru de la spital, peste 4 ore am primit apel, a fost găsită în stop cardiorespirator şi nu s-a resuscitat.

Un pacient a refuzat internarea de frica tratamentului pe care credea că îl va primi. După ce a ieşit din izolare a ajuns mai mult mort decât viu în curtea Institutului Marius Nasta

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: A căzut ca urmare a stării deteriorate de sănătate pe care o avea. Era cianotic, adică faţă îi era vânătă, avea un deficit important de oxigen. 

Bucureştenii care au simptome de COVID pot suna de acum pentru testare şi la Call Center DSP București 021-9462 sau se pot programa online.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Timpul se opreşte în loc pentru bolnavii COVID care aşteaptă să se elibereze un pat la ATI. Medicii au adus tuburi de oxigen inclusiv în curtea spitalului