Antena Meniu Search
x

Un adolescent are din nou șansa la viață normală, după ce a primit un rinichi de la tatăl său. Procedura a durat 9 ore

Un tânăr de 17 ani are din nou şansa de a duce o viaţă normală. După patru ani în care a fost ţinut în viaţă doar de dializă, a primit un rinichi sănătos de la tatăl său. Medicii spun că operaţia a fost una de succes şi se aşteaptă la o recuperare rapidă. 

de Redactia Observator

la 04.02.2022, 08:52

Vezi și

Starea băiatului de 17 ani s-a degradat în ultimii patru ani. Era nevoit să facă dializă de trei ori pe săptămână pentru a supravieţui. Rinichii săi erau compromişi. Salvarea a venit chiar de la tatăl său, care s-a dovedit a fi compatibil pentru transplant. 

Bogdan Iulian Nuțu, tatăl donator: Mulțumesc lui Dumnezeu că am văzut că sunt sănătos și pot să îi donez. Asta mă preocupa, mă gândeam că poate îmi găsește ceva, știți se poate găsi orice, un defect ceva. Când mi-a spus că sunt perfect sănătos am spus: vai". 

Alexandru povesteşte că în ultimul an a fost constant obosit în urma şedinţelor de dializă. Acum, însă, prinde treptat puteri. 

Alexandru Dimitrie, 17 ani: Veneam obosit, eram mereu obosit, avem o stare de somnolență. Acum mă simt mai binișor față de ieri. O să mă simt mai binișor, cu timpul. 

Pe acelaşi subiect

Procedura de transplant a durat 9 ore, dar a fost încununată de succes. 

Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul IC Parhon Iași: Intervenția a decurs bine, cu o evoluție rapid favorabilă. În prezent, pacientul și tatăl pacientului recuperându-se în secția de transplant, și având deja funcția renală, normal. 

Din fericire, tânărul nu are şi alte boli, aşa că este de aşteptat să se recupereze complet. 

Dr. Corneliu Moroșanu, coordonator echipa chirurgicală: La copii, după ce le-ai efectuat transplantul parcă le-ai turnat apă la rădăcină și încep să crească. Sper să fie și cazul lui. 

Transplanturile de organe au fost afectate însă, de la începutul pandemiei. Dacă în primele trei luni din 2020 existau 29 de donatori reali, în aceeaşi perioadă a anului 2021 au fost doar 13. Anul trecut s-au efectuat în România doar două transplanturi de cord şi 64 de transplanturi renale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Un adolescent are din nou șansa la viață normală, după ce a primit un rinichi de la tatăl său. Procedura a durat 9 ore