Antena Meniu Search
x

Video Un nou record absolut la ATI. Locurile alocate bolnavilor de Covid, mai puţine pe zi ce trece: ''Suntem suprasolicitaţi'' 

Este ziua în care s-a atins recordul absolut de pacienţi la Terapie Intensivă - 1313 bolnavi în stare gravă. În spitalele din toată ţara mai sunt doar 115 locuri libere alocate bolnavilor Covid. La Craiova, doi 2 pacienţi au murit în izolator, în aşteptarea eliberării unui pat la ATI.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 19.03.2021, 20:00

Vezi și
  • Un nou record la ATI - 1313 bolnavi
  • Doi pacienţi au murit la Spitalul Judeţean din Craiova în izolator, în aşteptarea unui pat

Criza medicală provocată de pandemie este mai gravă ca niciodată. Doi pacienţi au murit la Spitalul Judeţean din Craiova în izolator, în aşteptarea unui pat la Terapie Intensivă. În oraş, nu mai sunt locuri libere de câteva săptămâni. Bolnavii în stare gravă sunt doar un număr pe o lungă listă de aşteptare.

''E un pacient venit în stare foarte gravă pentru care nu s-a putut face nimic. Eu nu înţeleg de unde scandalul ăsta''.

În urmă cu două zile, femeia a fost internată în stare gravă după ce a suferit un accident vascular cerebral. A fost tratată aici, în izolatorul de la primiri urgenţe, iar în această dimineaţă s-a stins în ciuda faptului că medicii susţin că a fost ventilată şi a primit tratament specific asemenea cu cel din secţia din Terapie Intensivă 

S-a găsit şi primul vinovat pentru moartea femeii: medicul neurolog care nu a cerut transferul pacientei la un alt spital unde erau locuri libere la ATI. 

Pe acelaşi subiect

iese nou!!!!!!!

''De 2-3 săptămâni nu mai avem niciun loc în ATI. Se eliberează un loc se preia un alt pacient din Urgenţe. Unde să îi transferi? Toate spitalele au locurile ocupate, nu avem unde.''

Un loc la terapie intensivă le-ar da o şansă în plus în lupta cu boala. 

''Se moare în urgenţă zilnic atât în sectorul covid, cât şi în non-covid. Este cert că suntem suprasolicitaţi.'' 

Florin Cîţu, premierul României: Vom vedea, aștept să ne spună despre ce se întâmplă la Craiova. Eu am spus că trebuie să facem o inspecție în fiecare spital, zilnic, să vedem exact care e situația reală a paturilor și cu siguranţă ministrul Sănătății va prezenaa planul în zilele următoare.

În căutarea locurilor libere

Peste tot în ţară, spitalele sunt pline. În Dolj, toate  cele 41 de locuri la terapie intensivă sunt ocupate. Nici la Braşov şi Cluj nu mai sunt paturi libere la ATI. La Constanţa, mai sunt 2 locuri libere,  în Maramureş 5, iar în Iaşi.

Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iași: Sunt ocupate 330 de paturi, din care 48 sunt paturi ATI, în momentul de faţă mai este liber doar un singur pat ATI. 

Medicii spun că în valul trei ajung mai mulţi tineri în stare gravă.

''Sunt pacienți de toate vârstele de la 36 de ani, până la 86 de ani, ajung uneori în situația de a fi ventilati mecanic, la început non invazivă, dar și situație în care necesită intubație pentru că nu există rezervă pulmonară care să le permită respiraţia eficientă''.

Deşi situaţia e critică, spitalul modular de la Leţcani, care are 40 de paturi de terapie intensivă şi care a costat 13 milioane de euro, e tot închis. În Capitală, la spitalul Victor Babeş şi la Sfântul Ioan, de săptămâna viitoare, ar trebui să fie funcţionale încă două unităţi mobile de terapie intensivă. 

''Avem cred că zilnic pacienţi pe care, după evaluarea medicului specialist de ATI îi punem pe lista CNCCI-ului pentru a-i transfera. Problema este că este un număr prea mare de îmbolnăviri simultane şi nu se ra rezolva această problemă prin sporirea numărului de paturi de ATI. Sunt pacienţi de cod roşu care efectiv resping şi nu am unde să îi trimit.''

Oficialii caută soluţii pentru a suplimenta numărul de paturi la terapie intensivă până la 1600. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Un nou record absolut la ATI. Locurile alocate bolnavilor de Covid, mai puţine pe zi ce trece: ''Suntem suprasolicitaţi''