Un tânăr de 17 ani, cu diabet zaharat, a murit bolnav de COVID. Spitalul Judeţean din Craiova, la capacitate maximă: "Cea mai gravă situaţie"

De Redactia Observator.
Publicat: 05.10.2021, 18:20.
Actualizat: 05.10.2021, 18:28

Un tânăr de 17 ani, cu diabet zaharat tip 2, a fost răpus de COVID-19 la Spitalul Judeţean Craiova. Băiatul a făcut două stopuri cardio-respiratorii. Situaţia din spital e foarte gravă: medicii au dus tărgi şi paturi în UPU, unde se lucrează la capacitate maximă.

Reclamă
Situaţie fără precedent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. La UPU se lucrează la capacitate maximă

Situaţie fără precedent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. La UPU se lucrează la capacitate maximă (scop ilustrativ)

Profimedia

Cristiana Geormăneanu, medic primar de medicină de urgenţă şi director medical al Spitalului Judeţean de Urgenă Craiova a declarat pentru news.ro că un tânăr de 17 ani a fost răpus de COVID-19. Pacientul, care suferea de diabet zaharat de tip 2, a ajuns la spital în urmă cu trei zile, conştient. Starea lui s-a agravat însă rapid, iar în perioada imediat următoare a făcut două stopuri cardio-respiratorii. Medicul spune că în general pacienţii cu comorbidităţi au o evoluţie nefavorabilă a stării de sănătate atunci când fac şi boala COVID-19. Dr. Geormăneanu spune că la unitatea sanitară situaţia este extrem de gravă şi că la prânz existau pacienţi cu forme severe de boală care aşteptau în ambulanţă să poată fi preluaţi în unitatea de primiri urgenţe.

"Este vorba despre un adolescent de 17 ani, din mediul rural, din judeţul Dolj, care s-a prezentat în unitatea de primiri urgenţe venind de la domiciliu cu mijloace proprii, în ziua de 02.10.2021. La prezentare era dispneic, intens dispneic, însă conştient şi stabil. În antecedentele lui personale patologice pacientul era cunoscut ca fiind diabetic, prezentând un diabet zaharat de tip 2 insulino necesitant. Ne-a spus că a găsit valori mari ale glicemiei la determinarea ei. Pacientul a fost preluat în aria unde izolăm pacienţii suspecţi, era suspect, avea toate datele pentru a fi suspect de infecţie cu SARS - CoV-2, a fost dus în aria de izolare, investigat, tratat corespunzător. S-a recoltat imediat test PCR pentru virusul SARS-CoV-2 şi starea fiind gravă a fost internat în aceeaşi zi în clinica ATI pentru medicină internă. Pacientul a rămas în continuare în îngrijirea colegilor din unitatea de primiri urgenţe, a efectuat multiple investigaţii imagistice, consulturi interdisciplinare, investigaţii, analize de laborator, suspiciunea a rămas de infecţie cu SARS-CoV-2, evoluţia însă în ciuda tratamentului efecuat a fost una nefavorabilă, pacientul a intrat în comă acido-cetozică, a fost în data de 03.10 intrat în stop cardio-respirator care însă a fost resuscitat, evoluţia a continuat să fie una nefavorabilă şi în ziua de 4 octombrie a făcut un nou stop cardio-respirator, s-au făcut manevre de resuscitare şi s-a declarat decesul la 15.48.

Rezultatul testului PCR a confirmat infecţia cu SARS-CoV-2. Diabetul zaharat este o afecţiune cronică şi este una de care trebuie să avem grijă, trebuie luată în calcul atunci când pacientul prezintă infecţie cu SARS-CoV-2, este o comorbiditate care agravează şi starea pacientului, şi evoluţia bolii, trebuie să avem în vedere că este vorba de un tănăr cu un diabet zaharat de tip 2 insulino-necesitant, adică o formă gravă de diabet care a şi evoluat destul de serios în timp, şi bineînţeles nu ştim multe aspecte privind modul de îngrijire a pacientului la domiciliu, tratament. Deocamdată nu ştiu un alt pacient mai tânăr, cred că este cel mai tânăr pacient şi singurul pacient de această vârstă, o evoluţie proastă o au pacienţii cu comorbidităţi", a declarat Dr. Cristiana Geormăneanu.

Citește și:
Reclamă

Situaţie fără precedent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova

"Situaţia este extrem de gravă, este fără precedent, de dimineaţă erau 31 de pacienţi confirmaţi cu SARS-CoV-2 în unitatea de primiri urgenţe, foarte mulţi pacienţi, nu aş putea să vă dau un număr precis, au fost şi 24 de pacienţi internaţi în terapie intensivă, care nu aveau un loc în clinica de terapie intensivă şi toţi aceştia au rămas în aria în care izolăm pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu infecţia cu SARS-CoV-2 amenajată în parterul clinicii de cardiologie intervenţională în aşteptarea eliberării unui loc în terapie intensivă la noi în spital sau cu ajutorul CJCCI sau CNCCI într-un alt spital. În tot acest timp pacienţii primesc tratament de terapie intensivă complex şi complet, inclusiv ventilaţie mecanică invazivă sau non invazivă, oxigeno terapie cu flux înalt, oxigeno terapie supliment dacă este necesar de oxigen.

Şi acest pacient a fost intubat şi ventilat mecanic încă recent de la internare, evoluţia fiind una proastă, aşa cum spuneam. Este vorba despre parterul acestei clinici de cardiologie intervenţională, unde încă de la începutul pandemiei am decis să izolăm pacienţii suspecţi şi confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2, pentru a-i investiga acolo, pentru a-i izola de ceilalţi pacienţi până la stabilirea diagnosticului şi până la internare, însă, pe măsură ce incidenţa cazurilor confirmate cu SARS-CoV-2, dar şi a suspecţilor, a crescut, ne-am confruntat şi în celelalte valuri cu situaţii de genul acesta, pacienţi care au rămas în unitatea de primiri urgenţe în această arie, în aşteptarea eliberării unui loc în terapie intensivă", a explicat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

Reclamă

Pacienţii care aşteaptă în ambulanţe ventilatoare libere, astfel încât să primească îngrijirea necesară în boala COVID-19, sunt o realitate des întâlnită la spital. Ca să poată îngriji toţi pacienţii, medicii au adus paturi suplimentare, tărgi şi canapele din spital în unitatea de primiri urgenţe.

Dr. Geormăneanu: "În acest moment se lucrează la capacitate maximă"

"Cea mai gravă situaţie este acum. Chiar în acest moment sunt doi pacienţi intubaţi şi ventilaţi mecanic care aşteaptă în ambulanţă eliberarea a două ventilatoare pe care dorim să le ducem în această arie, în uniatea de primiri urgenţe pentru a prelua pacienţii intubaţi şi ventilaţi mecanic din ambulanţe şi a le elibera. Ambulanţele vin. În această arie am depăşit demult capacitatea fizică, nu mai sunt locuri demult, sunt mult peste numărul de locuri de care dispunem în această zonă, am adus paturi din spital, am adus canapele, tărgi, ce am avut însă la toate acestea am adus şi echipamente şi o să aducem în continuare însă s-a atins capacitatea maximă şi a reţelelor de furnizare de gaze medicinale, mă refer aici la oxigen, şi a celei electrice, să nu uităm resursa materială şi umană de care dispunem. În acest moment se lucrează la capacitate maximă."

Reclamă

Temporizarea intervenţiilor chirurgicale, o decizie luată de medicii de la Craiova încă de la începutul valului 4

”Să ştiţi că decizia am luat-o mai demult, am redus numărul de intervenţii chirurgicale la nivelul spitalului pentru că a crescut consumul de oxigen în clinica de terapie intensivă , pacienţii cu infecţie cu SARS-CoV-2 necesitând cantităţi mari de oxigen, volume, fluxuri mari de oxigen, şi atunci noi am redus numărul de intervenţii încă de la începutul acestui val. Am prioritizat intervenţiile chirurgicale, prioritatea numărul 1 fiind intervenţiile chirurgicale de urgenţă, care nu sunt restricţionate sub nicio formă, de asemenea o prioritate, pe locul doi sunt acele intervenţii chirurgicale, care , deşi nu sunt urgenţe, ele nu pot fi amânate, sunt la fel de importante ca şi celelalte. De exemplu, dacă este vorba despre o tânără cuo tumoră imensă abdominală nu putem să aşteptăm să se termine pandemia şi această tânără să aştepte, poate nici nu mai există, nu putem să ştim ce se întâmplă acolo. De asemenea, pacienţii oncologici, după ce au efectuat un tratament oncologic cu citostatice dar şi radiologic, au un anumit interval de timp în care pot să îşi efectueze intervenţia chirurgicală curativă, şi atunci nu putem amâna aceşti oameni mai mult decât trebuie pentru că le punem viaţa în pericol, sănătatea în pericol şi cred că nu trebuie să se întâmple acest lucru.

Am primit decizia comandantului acţiunii, o analizăm şi ne conformăm, însă, aşa cum spuneam, intervenţiile de urgenţă nu au fost afectate în niciun fel. Cardiologia intervenţională a lucrat fără restricţie, pacienţii cu infarct miocardic au beneficiat de tratamentul de urgenţă în această clinică, pentru că există un sector separat, sectorul în care izolăm pacienţii confirmaţi şi suspecţi cu Sars-CoV-2, unde aceste intervenţii sunt posibile în siguranţă pentru pacient", a explicat pentru news.ro Dr. Cristiana Geormăneanu.

Reclamă

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Un băiețel de 6 ani a fost torturat și ucis de mama vitregă, în UK. Femeia le-a spus medicilor că fiul său s-a lovit singur la cap
Mapamond• ieri la 10:45
Un băiețel de 6 ani a fost torturat și ucis de mama vitregă, în UK. Femeia le-a spus medicilor că fiul său s-a lovit singur la cap
Un băiețel de 6 ani a fost torturat și ucis de mama vitregă, în UK. Femeia le-a spus medicilor că fiul său s-a lovit singur la cap
recomandari pe a1.ro
Vlăduța Lupău merge la Paris pentru a-și rezolva problemele de sănătate. Ce declarații a făcut cântăreața
Vlăduța Lupău merge la Paris pentru a-și rezolva problemele de sănătate. Ce declarații a făcut cântăreața
Bilanţ negru pe o şosea din Rădăuţi: Trei oameni au murit şi unul este în stare gravă. Martorii spun că şoferul ar fi încercat să evite o biciclistă
Eveniment• pe 15.10.2021 la 08:40
Foto
Bilanţ negru pe o şosea din Rădăuţi: Trei oameni au murit şi unul este în stare gravă. Martorii spun că şoferul ar fi încercat să evite o biciclistă
Bilanţ negru pe o şosea din Rădăuţi: Trei oameni au murit şi unul este în stare gravă. Martorii spun că şoferul ar fi încercat să evite o biciclistă
Reclamă
Top știri
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
1
Eveniment • ieri la 17:24

Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"

Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Scene bizare la moaştele Sfintei Parascheva. Femeie, dusă de pompieri şi jandarmi la raclă după ce a început să urle din răsputeri
2
Social • pe 15.10 la 17:48

Scene bizare la moaştele Sfintei Parascheva. Femeie, dusă de pompieri şi jandarmi la raclă după ce a început să urle din răsputeri

Scene bizare la moaştele Sfintei Parascheva. Femeie, dusă de pompieri şi jandarmi la raclă după ce a început să urle din răsputeri
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
3
Mapamond • ieri la 07:37

Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană

Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Rădăuţi în care au murit patru persoane. Maşina s-a răsturnat într-un pârâu
4
Eveniment • pe 15.10 la 18:54

ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Rădăuţi în care au murit patru persoane. Maşina s-a răsturnat într-un pârâu

ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Rădăuţi în care au murit patru persoane. Maşina s-a răsturnat într-un pârâu
Eugen Teodorovici l-a învins în instanţă de Florin Cîţu: "Un premier infractor, cu tupeu de cămătar, dator în SUA, executat silit în țară"
5
Politic • pe 15.10 la 21:55

Eugen Teodorovici l-a învins în instanţă de Florin Cîţu: "Un premier infractor, cu tupeu de cămătar, dator în SUA, executat silit în țară"

Eugen Teodorovici l-a învins în instanţă de Florin Cîţu: "Un premier infractor, cu tupeu de cămătar, dator în SUA, executat silit în țară"
RECOMANDĂRI
"Pe cheltuiala noastră". Primii proprietari care şi-au demolat construcţiile ilegale, în sectorul 1. Alte zeci de clădiri sunt pe lista neagră a Primăriei
Social • la 20:49
Video

"Pe cheltuiala noastră". Primii proprietari care şi-au demolat construcţiile ilegale, în sectorul 1. Alte zeci de clădiri sunt pe lista neagră a Primăriei

A început demolarea construcţiilor ilegale din Sectorul 1 al Capitalei. Primăria a obţinut în instanţă dreptul de a dărâma...

"Pe cheltuiala noastră". Primii proprietari care şi-au demolat construcţiile ilegale, în sectorul 1. Alte zeci de clădiri sunt pe lista neagră a Primăriei
Cea mai neagră săptămână de la începerea pandemiei: Peste 2.000 de români au murit de Covid. Dramele din spatele cifrelor
Eveniment • la 20:06
Video

Cea mai neagră săptămână de la începerea pandemiei: Peste 2.000 de români au murit de Covid. Dramele din spatele cifrelor

Cea mai neagră săptămână de la începerea pandemiei: Peste 2.000 de români au murit de Covid. Dramele din spatele cifrelor
Optimismul lui Florin Cîţu, contrazis de specialişti şi realitate. Economist: România nu a parcurs nici în timpul marei crizei o perioadă economică atât de dificilă
Politic • la 20:57
Video

Optimismul lui Florin Cîţu, contrazis de specialişti şi realitate. Economist: România nu a parcurs nici în timpul marei crizei o perioadă economică atât de dificilă

Optimismul lui Florin Cîţu, contrazis de specialişti şi realitate. Economist: România nu a parcurs nici în timpul marei crizei o perioadă economică atât de dificilă
Investiţie de milioane de lei, dusă pe apa sâmbetei. Celebrele vaporaşe de pe Bega au ajuns să fie folosite mai mult de decor şi îneacă bugetul local
Social • la 21:10
Video

Investiţie de milioane de lei, dusă pe apa sâmbetei. Celebrele vaporaşe de pe Bega au ajuns să fie folosite mai mult de decor şi îneacă bugetul local

Investiţie de milioane de lei, dusă pe apa sâmbetei. Celebrele vaporaşe de pe Bega au ajuns să fie folosite mai mult de decor şi îneacă bugetul local
PARTENERI
Anamaria Prodan, despre Reghecampf, iubita acestuia și sarcină! Reacție furibundă în miez de noapte! Atac fără precedent!
spynews.ro
Anamaria Prodan, despre Reghecampf, iubita acestuia și sarcină! Reacție furibundă în miez de noapte! Atac fără precedent!
Ce mai rămâne din medici la finalul unei zile într-un spital COVID
libertatea.ro
Ce mai rămâne din medici la finalul unei zile într-un spital COVID
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Mihai visa să ajungă preot, dar a murit spânzurat. Mama îndurerată: „Vecinul a zis că ne omoară pe amândoi”
gandul.ro
Mihai visa să ajungă preot, dar a murit spânzurat. Mama îndurerată: „Vecinul a zis că ne omoară pe amândoi”
FOTO. Cum arată gravida Roxana Vancea în costum de baie, în luna a 8-a de sarcină!
prosport.ro
FOTO. Cum arată gravida Roxana Vancea în costum de baie, în luna a 8-a de sarcină!
Românii, în fața unei ierni cumplite. Orașele au rămas fără bani pentru încălzirea centralizată
Ziare.com
Românii, în fața unei ierni cumplite. Orașele au rămas fără bani pentru încălzirea centralizată
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
redactia.ro
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
Cât de mult se potrivesc Ozge Yagiz și Gokberk Demirci din punct de vedere astrologic. Ce spune horoscopul despre compatibilitatea dintre cei doi
tvhappy.ro
Cât de mult se potrivesc Ozge Yagiz și Gokberk Demirci din punct de vedere astrologic. Ce spune horoscopul despre compatibilitatea dintre cei doi
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
GSP
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
RAR avertizează: Nu se poate iarna cu cauciucuri all season! Vor fi sancțiuni grele
money.ro
RAR avertizează: Nu se poate iarna cu cauciucuri all season! Vor fi sancțiuni grele
Cătălin Moroșanu, reacție nervoasă după ce polițiștii l-au lăsat fără permis. „Mă duc la Mănăstirea Bârsana, să fac un pomelnic pentru ei!”
as.ro
Cătălin Moroșanu, reacție nervoasă după ce polițiștii l-au lăsat fără permis. „Mă duc la Mănăstirea Bârsana, să fac un pomelnic pentru ei!”
Anamaria Prodan, declarații fără precedent despre femeia care ar aștepta un copil cu Laurențiu Reghecampf. „Nu bat femeile din oraș!”. Mesaj dur pentru soțul ei!
as.ro
Anamaria Prodan, declarații fără precedent despre femeia care ar aștepta un copil cu Laurențiu Reghecampf. „Nu bat femeile din oraș!”. Mesaj dur pentru soțul ei!
Imaginea nud ascunsă într-unul din cele mai faimoase tablouri din lume. Cum arată pictura căutată de peste 100 de ani
UseIT
Imaginea nud ascunsă într-unul din cele mai faimoase tablouri din lume. Cum arată pictura căutată de peste 100 de ani
BIANCA IACOB

Dupa noi, gunoiul

O campanie de
Bianca Iacob
De patru ani, într-o pădure din România stă ascunsă o bombă ecologică. A otrăvit totul în jur şi a ajuns la fântânile oamenilor
După noi, gunoiul • pe 14.10 la 20:01
Video

De patru ani, într-o pădure din România stă ascunsă o bombă ecologică. A otrăvit totul în jur şi a ajuns la fântânile oamenilor

România are un muzeu al poluării ascuns de patru ani într-o pădure din Vâlcea. O groapă de gunoi uitată de autorităţi, din...

De patru ani, într-o pădure din România stă ascunsă o bombă ecologică. A otrăvit totul în jur şi a ajuns la fântânile oamenilor
Un sat cu 3.000 de locuitori dă o lecţie României despre reciclare. Totul a început după ce primarul, în funcție de un deceniu, a făcut educaţie din poartă în poartă
După noi, gunoiul • pe 07.10 la 19:55
Exclusiv

Un sat cu 3.000 de locuitori dă o lecţie României despre reciclare. Totul a început după ce primarul, în funcție de un deceniu, a făcut educaţie din poartă în poartă

Un sat cu 3.000 de locuitori dă o lecţie României despre reciclare. Totul a început după ce primarul, în funcție de un deceniu, a făcut educaţie din poartă în poartă
Ministrul Mediului, critici dure la adresa Gărzii de Mediu după dezvăluirile Observator. Reacţia lui Tanczos Barna: "Să-i conducem frumos afară din apele teritoriale ale României"
După noi, gunoiul • pe 05.10 la 16:28

Ministrul Mediului, critici dure la adresa Gărzii de Mediu după dezvăluirile Observator. Reacţia lui Tanczos Barna: "Să-i conducem frumos afară din apele teritoriale ale României"

Ministrul Mediului, critici dure la adresa Gărzii de Mediu după dezvăluirile Observator. Reacţia lui Tanczos Barna: "Să-i conducem frumos afară din apele teritoriale ale României"
După noi, gunoiul. Străinii ne trimit gunoaie, iar noul şef al Gărzii de Mediu îşi dă aprobarea. Deşeurile ajung chiar şi din ţările africane
După noi, gunoiul • pe 30.09 la 19:41
Video

După noi, gunoiul. Străinii ne trimit gunoaie, iar noul şef al Gărzii de Mediu îşi dă aprobarea. Deşeurile ajung chiar şi din ţările africane

După noi, gunoiul. Străinii ne trimit gunoaie, iar noul şef al Gărzii de Mediu îşi dă aprobarea. Deşeurile ajung chiar şi din ţările africane
Vezi toate stirile
CITEȘTE PE A1.ro
Angelina Jolie, apariție îngrijorătoare în public. Paparazzi au surprins detalii care trădează cât de slabă este
Angelina Jolie, apariție îngrijorătoare în public. Paparazzi au surprins detalii care trădează cât de slabă este
Gabriela Prisăcariu a publicat un filmuleț în care se vede chipul micuțului ei și al lui Dani Oțil.Cât de drăgălaș este Luca Tiago
Gabriela Prisăcariu a publicat un filmuleț în care se vede chipul micuțului ei și al lui Dani Oțil.Cât de drăgălaș este Luca Tiago
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 15.10 la 20:32
Video

Observator de bine, 15 octombrie 2021. Nokia a relansat telefonul 6310

Observator de bine, 15 octombrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 15 octombrie 2021. Nokia a relansat telefonul 6310
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 14.10 la 21:06
Video

Observator de bine, 14 octombrie 2021. Românul Patric Iluţ a ajuns pe locul doi în clasamentul mondial al skaterilor

Observator de bine, 14 octombrie 2021. Românul Patric Iluţ a ajuns pe locul doi în clasamentul mondial al skaterilor
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 13.10 la 20:29
Video

Observator de bine, 13 octombrie 2021. Românul erou din Nisa a primit un apartament şi un loc de muncă

Observator de bine, 13 octombrie 2021. Românul erou din Nisa a primit un apartament şi un loc de muncă