Video

Vaccinarea a luat România pe nepregătite. Se apropie etapa a doua a imunizării, însă nu se știe cine o va face

De Ema Schweninger.
Publicat: 07.01.2021, 20:25.
Actualizat: 07.01.2021, 21:13

76.000 de români au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 în cele 12 zile de când a început campania. Între timp, ne pregătim pentru etapa a doua, atunci când vor fi imunizate categoriile vulnerabile şi angajaţii din instituţii-cheie. Doar că Guvernul nu ştie încă pe câţi medici se bazează pentru următoarea etapă a vaccinării.

Guvernul a lăsat pe ultima sută de metri ordonanţa fără de care nu este posibilă etapa a doua a vaccinării. Pentru imunizarea bolnavilor cronici, a bătrânilor şi a angajaţilor din domenii-cheie este nevoie de personal şi... de bani. Dar actul normativ nu are avizele necesare şi nici măcar premierul nu ştie exact cine va face injecţiile.

Florin Cîţu, premierul României: Sunt şi rezidenţi, şi voluntari. Rezidenţii, voluntarii nu ştiu dacă sunt.

Ioan Mirea, preşedintele Societăţii Medicilor Rezidenţi: Este o situaţie la nivel declarativ, nu am primit la nivel de spital astfel de înştiinţări.

Horea este rezident în anul întâi şi abia aşteaptă să dea o mână de ajutor. Să vaccineze populaţia de la sate. Chiar şi gratuit.

Horea Chirilă, medic rezident: Partea aceea de caravane rurale, pentru mine, cel puţin, mi-a plăcut mereu această parte.

Medicii de familie vor bani în plus

Pentru medicii de familie este mai complicat. Vor munci în plus şi vor şi bani în plus.

Eva Cristescu, medic de familie

E normal să fim plătiţi.

Dar nu se ştie cum. În minister se vorbeşte de 40 de lei pentru fiecare injecţie, medicii vor să fie recompensaţi în funcţie de numărul orelor lucrate. Important e să fie gata şi cele aproape o mie de centre de vaccinare.

Paradoxal, un cabinet medical abia inaugurat din Tomești, județul Iași, nu poate fi folosit pentru vaccinare, pentru că... nu are avize.

Stefan Timofte, primar Tomești: Dacă nu se poate aici îi ducem la sala de sport sau într-o sală de clasa, unde vor decide ei.

Şi oamenii aşteaptă informaţii clare.

Cu autorităţile... până la Dumnezeu, te mănâncă sfinţii.

Până acum au ajuns în România 300.000 de doze de vaccin. 61.000 sunt în stoc la Institutul Cantacuzino, aproape 240.000 au fost distribuite în ţară.

Geanina Varga, farmacistă: Aceste cutii inscripționate sau neinscripționate nu influențează în vreun fel calitatea, siguranța produsului.

Florin Oancea, comandant Inst. Cantacuzino: A fost o soluție de compromis pe care am adaptat-o, care a fost salvatoare.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate aproape 5.000 de cazuri noi din peste 31.000 de teste. În bilanţul oficial au fost incluse şi testele rapide, însă autorităţile nu au putut preciza numărul lor.

Citește și
Sanatate • pe 19.01.2021 la 18:25
Modificări la procesul de vaccinare anti-Covid în România, la etapa a 2-a doua. Cine intră în etapa 3
recomandari pe a1.ro
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
Eveniment • pe 18.01.2021 la 13:10
Platforma online pentru programări în etapa a doua de vaccinare, din nou disponibilă. Cei care doresc să se programeze pot accesa aplicația

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Andreea Bănică este martor în procesul dintre Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău: „Plângea în hohote atunci”
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
20:10 Culmea poluării: să arzi ilegal deşeuri de faţă cu ministrul Mediului. S-a întâmplat în Dolj, într-un sat îngropat în gunoaie 19:46 O campanie de vaccinare cu multe semne de întrebare: Haos la programare 19:45 Românca depistată cu Covid-19, care a leșinat în avionul spre Madrid, a ignorat carantina și a mers la o înmormântare în Brașov 19:13 Bărbat din Vrancea, prins când voia să fugă din ţară după ce a înjunghiat doi tineri 19:08 Imunizarea bătrânilor din cămine abia a început la Timișoara. ”Nu mi-e frică de moarte, mi-e frică de finalul bolii” 18:53 Căutăm REPORTER şi PREZENTATOR  18:49 România, codașa Europei la prevenție: Ajungem la spital doar când ne este rău 18:41 Formarea profesorilor pentru noile subiecte de la Evaluarea Națională 18:22 Bloc nou în locul unei case vechi de 100 de ani 18:20 Primul transplant renal efectuat cu succes la Iaşi. O mamă i-a dat şansa la o viață normală fiicei sale
CITEȘTE PE A1.ro
Prima din istoria Americii care înfăptuiește acest lucru. Ce a refuzat Melania Trump să facă înainte de a pleca de la Casa Albă
A1.RO
Sărutul dintre Joe Biden și soția sa va râmăne în istorie. Momentul tandru a fost surprins din toate unghiurile | Foto
A1.RO