Vaccinarea adolescenților de 12-15 ani ar putea începe pe 2 iunie, fără programare. Unde se pot vaccina copiii și de ce acte este nevoie 

De Redactia Observator.
Publicat: 31.05.2021, 16:34.
Actualizat: 31.05.2021, 16:52

Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că, de miercuri, 2 iunie, ar putea începe imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, cu vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech. Respectarea acestui termen este condiţionată de îndeplinirea tuturor criteriilor procedurale impuse de Agenţia Europeană a Medicamentului, conform calendarului agreat.

Vaccinarea adolescenților de 12-15 ani ar putea începe pe 2 iunie, fără programare. Unde se pot vaccina copiii și de ce acte este nevoie

Ava Henneman, 13 ani, vaccinată anti-Covid cu Pfizer în Florida, SUA.

Getty Images

CNCAV a făcut, luni, precizări cu privire la campania de vaccinare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. ”Campania de imunizare în rândul copiilor vine după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a emis vineri, 28 mai a.c., recomandarea de autorizare a vaccinului Comirnaty împotriva COVID-19 pentru această categorie de vârstă. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile. Pentru facilitarea înscrierii la programare, platforma electronică va fi optimizată şi, începând cu data de 1 iunie, permite înscrierea la vaccinare a minorilor prin intermediul conturilor părinţilor, tutorilor sau ale aparţinătorilor legali”, a transmis CNCAV.

Vaccinarea copiilor se poate realiza fără programare în platformă. Unde se pot vaccina copiii și de ce acte este nevoie

De asemenea, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough. ”Vaccinarea este gratuită şi voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât şi formularul de consimţământ informat prin care îşi exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinţi, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulţii vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, paşaport, pentru adulţi şi certificatul de naştere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani)”, au mai precizat autorităţile.

Citește și:

Potrivit EMA, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranţă şi o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19 Pfizer/BioNTech în cazul copiilor între 12 şi 15 ani, sens în care eficacitatea la aceştia este foarte mare. Totodată, studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinaţi nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinaţi.

Începe campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.