Antena Meniu Search
x

Video Vaccinul gripal este gratis, dar oamenii nu se înghesuie să îl facă. Serul a ajuns cu întârziere în cabinetele medicilor de familie

Până acum ne băteam pe el, acum îl avem, dar nu-l mai vrem. Vaccinul gripal este gratis, dar degeaba. În aşteptarea imunizării împotriva coronavirusului, oamenii nu se mai vaccinează şi împotriva gripei sezoniere. Ministerul Sănătăţii a dat liber medicilor de familie să vaccineze pe oricine se prezintă în cabinet, nu doar pe cei din categoriile de risc.

de Redactia Observator

la 15.01.2021, 10:45

Vezi și
  • Vaccinul gripal este gratis, dar oamenii nu se înghesuie să îl facă
  • În cabinetele medicilor de familie, serul a întârziat

Ministerul Sănătăţii a cumpărat 3 milioane de doze de vaccin pentru sezonul rece, însă până acum au fost imunizaţi doar 1,8 milioane de români. Deşi erau mult mai mulţi doritori să se vaccineze. Explicaţia este că, în cabinetele medicilor de familie, serul a ajuns cu întârziere. Mulţi au vrut să cumpere vaccinul gripal din farmacii, dar nici acolo n-au avut mai mult noroc.

''E lipsă pur şi simplu din depozite. E criză! În fiecare an, nu s-au dat pe depozite la fel de multe vaccinuri cum a fost cererea. Tot primeam cantităţi limitate'', spune o farmacistă.

Până acum, se puteau vaccina gratuit doar bătrânii, bolnavii cronici, personalul medical şi gravidele. Cu aproape 1,2 milioane de doze rămase, Ministerul Sănătăţii a anunţat că dă liber la vaccinare antigripală pentru oricine. Doar că acum nu prea mai vrea nimeni, pentru că cei mai mulţi aşteaptă vaccinul anti covid.

Cosmina Berbecel, medic de familie: CDC-ul recomandă o perioadă de 14 zile între vaccinul anti-covid şi orice alt vaccin, deci inclusiv antigripal. Sunt foarte mulţi care doresc să se vaccineze anti-covid şi atunci temporizează vaccinarea antigripală fix pe acest motiv.

Părerile oamenilor sunt împărţite cu privire la vaccinare

''L-am găsit foarte greu. Acum o lună l-am facut'', afirmă un om. 

''Deocamdată nu am făcut, dar o să mergem să facem.'', spune altcineva. 

''Nu, nu am făcut niciodată şi nici nu intenţionăm să facem. Urmăm o alimentaţie sănătoasă, ne bucurăm de zăpadă'', declară o persoană. 

Altfel, conform cifrelor din acest an, gripa a fost anulată de coronavirus. Un singur caz de gripă a fost raportat în această iarnă. Anul trecut fuseseră înregistrate 165 de cazuri şi două decese.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Vaccinul gripal este gratis, dar oamenii nu se înghesuie să îl facă. Serul a ajuns cu întârziere în cabinetele medicilor de familie