Antena Meniu Search
x

Video Moderna speră ca până în toamnă să fie disponibilă o a treia doză pentru vaccinul său anti-Covid

Directorul general al companiei farmaceutice americane Moderna a declarat că speră ca o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul său împotriva Covid-19 să fie disponibilă în toamnă.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 15.04.2021, 07:24

Moderna speră ca până în toamnă să fie disponibilă o a treia doză pentru vaccinul său anti-Covid - shutterstock.com

"Vreau să mă asigur că vor fi disponibile doze suplimentare de vaccin, în toamnă, pentru a proteja oamenii pe măsură ce intrăm în viitorul sezon de toamnă-iarnă în SUA", a afirmat Stephane Bancel, potrivit CNBC.

Luna trecută, Institutul Naţional pentru Sănătate al SUA a început să testeze o varietate de oferte din partea Moderna, penru utilizarea unei a treia doze de vaccin, menită să crească protecţia imunitară, pe fondul îngrijorărilor în creştere legate de apariţia unor variante ale coronavirusului, inclusiv una descoperită prima oară în Africa de Sud, cunoscută şi sub numele de varianta B.1.351.

Abordarea Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente de a autoriza vaccinuri modificate pentru Covid-19 este similară cu cea pentru vaccinurile anuale pentru gripă, ceea ce înseamnă că acestea pot fi aprobate pentru utilizarea de urgenţă, fără studii clinice îndelungate.

Moderna speră să prezinte datele la autorităţile de reglementare în câteva luni.

Pe acelaşi subiect

"Obiectivul nostru este să muncim din greu pentru a fi pregătiţi până în toamnă", a precizat Bancel, în interviul acordat emisiunii "Squawk Box".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Declaraţiile acestuia vin la o zi după ce Moderna a anunţat că vaccinul său actual pentru Covid-19 are o eficacitate de peste 90%, la şase luni după administrarea celei de-a doua doze. 

Eficacitatea a fost de peste 95% împotriva formelor grave de boală, în acelaşi interval de timp, cea ce aduce compania mai aproape de obţinerea autorizaţiei definitive din partea autorităţilor de reglementare.

Varianta B.1.351 a coronavirusului îngrijorează experţii din sănătate

În prezent, în Statele Unite există 453 de cazuri de îmbolnăvire cu varianta B.1.351 a coronavirusului, potrivit datelor Centrului pentru prevenirea şi Controlul Bolilor. Această variantă îngrijorează în mod special experţii din sectorul sănătăţii, pentru că s-a dovedit că reduce eficacitatea actualelor vaccinuri pentru Covid-19, inclusiv a vaccinului dezvoltat de Moderna.

Bancel a reiterat miercuri convingerea sa că vaccinurile anuale pentru Covid-19 vor deveni un fapt comun, afirmând că noul coronavirus "nu va dispărea de pe planetă".

"Mă aștept ca anul viitor să vedem o mulțime de variante. Dar, pe măsură ce tot mai mulți oameni se vaccinează sau se infectează în mod natural, ritmul de infectare va încetini și virusul se va stabiliza, la fel ca în cazul gripei sezoniere", a afirmat Stephane Bancel. 

El a mai spus că Moderna vrea să producă şi vaccinuri împotriva gripei sezoniere.

"Credem că putem ajunge la un vaccin antigripal cu eficacitate ridicată", a conchis Bancel.

Vaccinul Moderna are o eficacitate de 90% împotriva COVID-19, la 6 luni după rapel

Oficialii Moderna au transmis că vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania americană oferă protecţie la 6 luni după administrarea rapelului, cu o rată de eficienţă de 90% împotriva tuturor formelor de COVID-19 şi de 95% împotriva cazurilor severe.

Cele mai recente rezultate au fost obţinute într-o perioadă de 6 luni, urmând linia studiului din etapa târzie de testare a vaccinului Moderna. Astfel, eficienţa serului împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne în concordanţă cu parametrii vehiculaţi anterior. În plus, compania a început testarea unor noi versiuni ale vaccinului, care vizează varianta de COVID-19 B.1.351, depistată iniţial în Africa de Sud.

Potrivit reprezentanţilor Moderna, ambele versiuni de vaccin, aflate în perioada de testare pe cobai, cresc titrul de anticorpi neutralizanţi. Cele mai promiţătoare rezultate au fost obţinute, până acum, după administrarea unui vaccin multivalent, care combină serul nou cu formula dezvoltată anterior.

Vaccinul Moderna, care foloseşte tehnologia ARN mesager (ARNm), este autorizat sau aprobat pentru utilizare în peste 40 de ţări.

Oficialii din Cambridge, Massachusetts, au declarat că, începând de luni, Moderna a livrat aproximativ 132 de milioane de doze la nivel global, din care 117 milioane de doze pentru SUA. Compania şi-a luat angajamentul să furnizeze Statelor Unite 300 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iulie. Potrivit companiei, preţul de vânzare în SUA în primul trimestru a fost, în medie, de aproximativ 15,40 de dolari pe doză, fără a lua în calcul un miliard de dolari primiţi de la Autoritatea de Cercetare şi Dezvoltare Biomedicală Avansată, care face parte din Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane din SUA. În afara Statelor Unite, preţurile au variat de la 22 la 37 de dolari pe doza de vaccin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Moderna speră ca până în toamnă să fie disponibilă o a treia doză pentru vaccinul său anti-Covid