Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiţă: "Cred că populaţia are nevoie de certificatul verde. Dacă doar te testezi, poți să infectezi în continuare și să faci o formă gravă"

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că populaţia are nevoie de certificatul verde. În ceea ce priveşte un certificat verde care să includă persoanele testate, medicul susţine că acesta poate fi implementat, însă atrage atenţia că, mai ales în cazul personalului medical, testarea periodică nu îi ţine departe pe cei care se testează de riscul de infectare, pentru că "persoana respectivă în continuare este la risc să se infecteze şi este la risc să facă o formă gravă", notează news.ro.

De Redactia Observator la 08.11.2021, 22:28
Valeriu Gheorghiţă: "Cred că populaţia are nevoie de certificatul verde. Dacă doar te testezi, poți să infectezi în continuare și să faci o formă gravă"
- Facebook

"Cred că populaţia are nevoie de certificatul verde, pe de o parte pentru a putea avea o viaţă cât mai apropiată de normal, cu riscuri minime din punctul de vedere al bolii, al riscului de infectare. (...) Este absolut firesc ca, pe perioada pandemiei, cât avem încă un risc de infectare şi un risc de transmitere comunitară a infecţiei cu SARS-CoV-2, noi nu putem să ţinem toate activităţile închise, nu putem să mergem la nesfârşit în această logică de restricţii, de izolare, de carantină, de risc de lockdown ş.a.m.d. Trebuie să mergem înainte şi trebuie să înţelegem că această posibilitate a implementării certificatului verde ne oferă această şansă", a afirmat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, la Digi 24.

Motivul pentru care alte țări nu au introdus testarea în certificatul verde

Medicul consideră că introducerea certificatului verde la locul de muncă şi pe baza testării la două sau trei zile, în funcţie de testul realizat, nu atinge obiectivul de a avea populaţie sănătoasă, la modul general şi angajaţi sănătoşi în sistemul sanitar, el explicând că testarea, oricât de frecventă, nu îi scuteşte pe cei nevaccinaţi de boală. El susţine că acesta este motivul pentru care ţări precum Germania nu au introdus în certificatul verde posibilitatea testării.

"Trebuie să înţelegem că până la urmă doar testarea nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei respective, adică persoana respectivă în continuare este la risc să se infecteze şi este la risc să facă o formă gravă, mai ales dacă are alte afecţiuni asociate. Or, obiectivul nostru, cel puţin pentru corpul medical, pentru sistemul medical este să avem personal medical care să fie bine protejat, care să nu fie expus riscului de boală suplimentar faţă de cât este în contactul cu pacienţii zi de zi şi în felul acesta să prevenim absenteismul, să prevenim pierderea de vieţi omeneşti în rândul corpului medical, pentru că altfel nu putem să avem o capacitate de răspuns la pandemie, o capacitate de a oferi servicii medicale cât se poate de bune. Deci obiectivul este acela de a avea un personal medico-sanitar integru şi cât se poate de bine securizat din punctul de vedere al riscului de boală”, a explicat medicul.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Valeriu Gheorghiţă: "Cred că populaţia are nevoie de certificatul verde. Dacă doar te testezi, poți să infectezi în continuare și să faci o formă gravă"