Antena Meniu Search
x

20 martie, Ziua Internațională a Fericirii. Ce simbolizează de fapt

Pe 20 martie, este sărbătorită la nivel mondial Ziua Internaţională a Fericirii (International Day of Happiness). Această zi a fost concepută de Jayme Illien, un filantrop, activist, om de stat și consilier special al Organizației Națiunilor Unite și proclamată de Adunarea Generală a ONU pe 28 iunie 2012. 

de Redactia Observator

la 20.03.2021, 06:44

20 martie, Ziua Internațională a Fericirii. Ce simbolizează de fapt - Profimedia

La bază s-a dorit a fi o zi a conștienizării, iar această zi trebuia să fie percepută ca o inspirație, mobililizare și promovare. Ziua Internațională a Fericirii coincide cu Ziua internațională a Francofoniei.

Organizația Națiunilor Unite a dorit totodată ca organizațiile internaționale și regionale, precum și societățile civile, inclusiv organizații non-guvernamentale și persoane fizice, să marcheze Ziua Internațională a Fericirii prin diverse activități publice de sensibilizare și, totodată, și-a dorit ca inițiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetățenilor, și să nu își mai concentreze eforturile doar pe creșterea economică

O încercare de a fi mai buni

Prima zi internațională a fericirii a avut loc oficial pe 20 martie 2013. Pe 20 martie 2019, ONU a dat publicităţii Raportul Fericirii Mondiale (World Happiness Report), bazat pe sondaje efectuate timp de trei ani de Gallup, care evaluează nivelul de fericire perceput de cetăţenii a 156 de state. Printre factorii luaţi în calcul pentru această evaluare s-au numărat produsul intern brut pe cap de locuitor, speranţa de viaţă sănătoasă şi percepţia cu privire la corupţie în instituţiile guvernamentale şi mediul de afaceri.

Raportul s-a concentrat în mod special pe ''fericire şi comunitate'' având în vedere factori precum media de socializare şi tehnologia, normele sociale, conflictele şi politicile guvernamentale.

Cei mai fericiţi s-au dovedit a fi locuitorii din Finlanda, urmaţi de vecinii nordici din Danemarca, Norvegia şi Islanda. În topul zece al celor mai fericite ţări din lume au mai intrat Olanda, Elveţia, Suedia, Noua Zeelandă, Canada şi Austria. România s-a situat pe poziţia 48.

Cum putem fi mai fericiți

''Modul în care comunităţile interacţionează între ele, fie în şcoli, la locurile de muncă, în cartiere sau în media de socializare, are efecte profunde asupra fericirii la nivel mondial'', a declarat John Helliwell, profesor la University of British Columbia, coautor al raportului.

Printre sugestiile pe care cei de la ONU ni le fac pentru a atinge o stare sufletească de mulţumire intensă şi deplină se numără alimentaţia corectă, exerciţiile fizice, gândirea pozitivă. Suntem încurajaţi să petrecem cât mai mult timp alături de persoanele apropiate, dar fără să neglijăm introspecţia. Gratitudinea sinceră şi caritatea sunt, la rândul lor, ingrediente ale fericirii.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » 20 martie, Ziua Internațională a Fericirii. Ce simbolizează de fapt