Antena Meniu Search
x
LIVE

21 noiembrie, sărbătoare importantă pentru ortodocşi. Ce reprezintă Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

21 noiembrie, sărbătoare importantă pentru ortodocşi. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului e prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului e o sărbătoare a luminii, aducătoare de noroc și bucurie în casă.

De Redactia Observator la 20.11.2023, 16:12
Ce reprezintă Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Ce reprezintă Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - Arhivă Observator

21 noiembrie, sărbătoare importantă pentru ortodocşi. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 21 noiembrie 2023 este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului. Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului datează din secolul al VIII-lea și este o sărbătoare a luminii, aducătoare de noroc și bucurie în casă, mai ales pentru copii. În tradiția populară, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului mai este numită și Vovidenia sau Ovidenia.

Ce semnificaţie are Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoarea de pe 21 noiembrie

Ziua de 21 noiembrie (Ovidenia) aminteşte de un moment de seamă din viaţa celei care avea să devină Născătoarea de Dumnezeu.

Părinții Maicii Domnului sunt Sfinții Ioachim și Ana. Lipsiți de copii, aceștia L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască unul, făgăduind că daca vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui.

Pe acelaşi subiect

Pentru că Dumnezeu I-a ascultat și Le-a dăruit o fetiţă, care a primit numele Miriam sau Maria („cea aleasă” sau „ cea plăcută”), atunci când aceasta a împlinit trei ani a fost adusă la templul lui Solomon din Ierusalim şi încredinţată mai marelui templului, arhiereului Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul.

Zaharia a dus copila în Sfânta Sfintelor, locul unde intra numai arhiereul o dată în an. Maria a stat în Sfânta Sfintelor până la vârsta de 15 ani, învăţând aici rânduielile postului, practicile bisericeşti şi rugăciunea. 

Potrivit tradiţiei, la împlinirea vârstei de 15 ani, fecioarele părăseau templul pentru a se întoarce la familiile lor în vederea căsătoriei. Însă Fecioara Maria a făcut cunoscut tuturor faptul că îşi doreşte să ducă o viaţă sfântă, în feciorie.

Este sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox. Dezlegare la pește

De ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii, creştinii au dezlegare la peşte, vin şi ulei.

Credincioșii pot opta pentru bucate de post și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor.

Se fac pomeni pentru cei înecaţi, dar și pentru cei care au murit fără lumânare.

Tradiţii respectate de români pe 21 noiembrie

Ovidenia sau Intrarea Maicii Domnului în Biserică este, potrivit calendarului popular, ziua în care cerurile se deschid, iar animalele încep să vorbească.

Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului este asociată cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele.

Potrivit tradiției, în ziua de 21 noiembrie 2018 credincioșii trebuie aibă candela aprinsă în casă  pentru ca în viaţa copiilor din fiecare familie să vină norocul.

În ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, tinerii și, mai ales, copiii pun în vase cu apă și agheasmă crengi de măr care sunt ţinute la lumină şi căldură ca să înmugurească şi să înflorească pentru a fi folosite în noaptea de Anul Nou ca sorcove.

Ca să aveți spor şi belşug în casă, de Intrarea Maicii Domnului în Biserică nu trebuie să lucrați, să spălați rufe, să faceți curățenie, să gătiți. De asemenea, nu este bine să fiți supărat cu cineva. Femeile trebuie să fie blânde și bune ca să aibă un an fără necazuri.

Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe pe care o au.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » 21 noiembrie, sărbătoare importantă pentru ortodocşi. Ce reprezintă Intrarea în Biserică a Maicii Domnului