Antena Meniu Search
x

4 martie 1977. Peste 1500 de persoane au pierit printre dărâmături, în urma cutremurului de 7,4 pe Richter

Pământul s-a cutremurat cu o forţă uriaşă aproape 1 minut. 7,4 pe Richter a avut cutremurul care s-a produs în zona Vrancea, iar unda seismică a nimicit totul în cale.

de Redactia Observator

la 04.03.2019, 11:13

Vezi și

Pământul s-a cutremurat cu o forţă uriaşă aproape 1 minut. 7,4 pe Richter a avut cutremurul care s-a produs în zona Vrancea, iar unda seismică a nimicit totul în cale. Peste 1500 de oameni au pierit atunci printre dărâmături, iar alţi 11.000 au fost răniţi grav. Zeci de mii de clădiri s-au făcut una cu pământul. Românii care au trăit acele clipe de groază au rămas cu amintiri sfâşietoare.

4 martie, cu 42 de ani în urmă. Seara, oamenii se adunaseră în faţa televizorului. Rula filmul ,, Dulce şi amar''. Şi nimic nu prevestea dezastrul.

La ora 21 şi 22 de minute, zgomote înfiorătoare au băgat spaima în oameni.

Ferestrele au început să trepideze, mobila în apartamente se mişca ameninţător, apoi zidurile au început să se prăbuşească. Îngroziţi, oamenii s-au repezit pe scări. Alţii nu au avut curaj. Au împietrit în case.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

56 de secunde a durat infernul. Cutremul a lovit cu 7.4 grade pe Richter atât pe orizontală, cât şi pe verticală. A fost la fel de violent ca 10 bombe atomice.

Pe străzi era furnicar. Cei care scăpaseră cu viaţă se îmbrăţişau. Iar printre mormanele de moloz, salvatorii căutau supravieţuitori.

Minutul groazei a luat, dintr-o lovitură, 1.570 de suflete. Peste 11.000 de oameni au fost răniţi, cei mai mulţi dintre ei din Bucureşti. Zeci de mii de clădiri s-au prăbuşit în toate oraşele şi tot atâtea familii au rămas pe drumuri. Oraşul Zimnicea a fost aproape ras de pe faţa pământului. Nicolae Ceauşescu, aflat în vizită de lucru în Africa, s-a întors imediat în ţară.

Printre victime s-au numărat şi artişti mari ai României. Cântăreaţa Doina Badea a pierit împreună cu toată familia. La fel şi actorul Toma Caragiu şi regizorul Alexandru Bocăneţ, care se întâlniseră să stea la poveşti. De teamă, au luat-o la fugă pe scări, care s-au prăbuşit însă. Cei doi n-au reuşit să se salveze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » 4 martie 1977. Peste 1500 de persoane au pierit printre dărâmături, în urma cutremurului de 7,4 pe Richter